Montseny ja és l’únic municipi vallesà sense el mosquit tigre
En qüestió de set anys, aquest insecte s’ha expandit a la major part de la comarca
El mosquit tigre ja ha arribat a tots els municipis del Vallès Oriental amb excepció del poble de Montseny, on encara no se n’ha trobat cap espècimen, segons les darreres dades oficials de 2014.
Des de l’any 2007, moment en què es va detectar aquest insecte per primera vegada a Mollet i Sant Fost, s’ha anat expandint fins a aparèixer per primer cop als municipis de Vilalba, Sant Esteve de Palautordera i Castellterçol (ara al Moianès) l’any passat.
El control de propagació i tractament del mosquit tigre es fa des dels ajuntaments. Des de Santa Eulàlia de Ronçana, municipi que va detectar aquest insecte per primer cop l’any 2009, expliquen que aquest estiu hi ha hagut poca incidència, ja sigui perquè fa anys que hi estan treballant o per l’escassa precipitació. Aquest consistori afronta la presència de l’insecte en aigües estancades per ser tractades posteriorment sobretot als equipaments municipals, embornals o torrents. Tot i això, també es tenen en compte els habitatges. A partir de les queixes veïnals, van iniciar una sèrie de visites a les cases i es va solucionar gran part del problema. L’Ajuntament, a través d’un pla de protecció del mosquit tigre, fa els tractaments preventius amb una empresa especialitzada i amb la difusió dels consells de prevenció als veïns del municipi.
A més dels ajuntaments, hi ha altres entitats que també controlen i numeren la presència d’aquest mosquit. Aquest és el cas del projecte AtrapaelTigre.com, que pretén crear un mapa dels llocs on s’ha trobat l’insecte a través de les aportacions dels usuaris. A la comarca, des de l’any passat, s’hi han detectat espècimens en poblacions com Mollet, Parets, l’Ametlla, Caldes o Vallgorguina, entre altres.
Recentment, Mossos d’Esquadra també han aprofitat controls de trànsit, juntament amb científics, per buscar la presència del mosquit a l’interior dels vehicles per evitar-ne la propagació. Aquesta iniciativa, de moment, només s’ha dut a terme al Baix Llobregat. Tot i això, la intenció és la de crear, a finals d’any, mapes amb models de presència i absència pel territori, utilitzant aquest mostreig específic juntament amb les dades dels usuaris de la web.