Osona/Ripollès

Un santjoaní va tenir un dels primers laboratoris de fotografia de Catalunya

El laboratori Blanxart, localitzat i restaurat després de 150 anys d’abandonament.

Les primeres imatges fotogràfiques que es coneixen al món daten dels anys 1837 i 1838. Són les que va fer el francès Louis Daguerre, inventor de la tècnica que es va conèixer amb el seu nom, el daguerreotip. Només dos o tres anys més tard, a l’entorn del 1840, la família Blanxart de Sant Joan va adquirir i va fer funcionar el que possiblement és un dels laboratoris fotogràfics més antics de Catalunya. Descobert fa uns anys a l’antic casal dels Blanxart, a la plaça Major de Sant Joan, se’n va fer donació a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona que l’ha restaurat, i ara ha tornat a Sant Joan per ser exposat, fins al dia 31 d’octubre, al Palau de l’Abadia.

La datació exacta del laboratori no es coneix però “és molt primerenc”, explica Pau Mainés, de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. És segur que va venir de París, i que correspon “als primers cinc anys de la daguerreotípia”. Sí que hi ha algun material que s’ha pogut datar el 1843, quan el laboratori ja era a Sant Joan. Els Blanxart, vinguts de França al segle XVI, eren una de les famílies més poderoses de Sant Joan. És possible que el laboratori fos adquirit per Pere Blanxart, un fadristern de la família “solter i viatger”. En qualsevol cas, semblaria que es va utilitzar en comptades ocasions a mitjan segle XIX i possiblement ha estat 150 anys intacte. En els darrers anys, arran de la mort de la darrera descendent de la família, es va anar classificant tot el ric arxiu dels Blanxart –dipositat ara a l’Arxiu del Monestir de Sant Joan– i els objectes patrimonials, entre els quals va aparèixer la caixa. El marmessor del llegat Blanxart en va fer donació a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
“Teniu un tresor al poble”, va dir Pau Mainés en la inauguració de l’exposició. La primera fotografia que es va fer a Catalunya, una imatge del Pla de Palau de Barcelona, és de 1839, però no se’n conserva el material que la va fer possible. Per tant, el laboratori Blanxart és una peça excepcional. Es deia portàtil perquè podia ser encabit en una caixa, i conserva gairebé tots els elements: càmera, plaques verges per a les fotografies i tots els estris necessaris, des d’una caixa de llum fins als productes que s’utilitzaven per al revelat o la il·luminació o, fins i tot, pintures per retocar les fotografies. “El laboratori es podria utilitzar perfectament”, explica Mainés. Només faltaria una peça important que no es va poder localitzar: l’objectiu. “Faltaria trobar una lent en bon estat”.

La restauració del laboratori Blanxart ha estat “la culminació d’un projecte iniciat l’any 2007”, expliquen els responsables de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona. Un procés que ha inclòs l’estudi, neteja i estabilització del material, conservació i restauració”. D’algunes de les plaques de coure oxidades que semblaven irrecuperables n’han sortit imatges ara ben nítides. Abans de Sant Joan es va exposar a Barcelona, en la mostra “El daguerreotip, l’inici de la fotografia”.

Els Blanxart van fer relativament poques fotografies. Almenys se n’han conservat poques. Però són molt interessants pel fet de ser “una família particular, no l’arxiu d’un professional”. Això es nota també en la forma com treballaven. Els primers retratistes que van utilitzar el daguerreotip per plasmar imatges de persones els feien col·locar de manera molt rígida (de fet, era lògic perquè l’exposició de les plaques trigava una estona). Però les fotografies dels Blanxart són “més espontànies”.

Una d’elles és especialment significativa: s’ha denominat com L’avi de la cadira, i és un retrat del patriarca de la família a mitjan segle XIX, Manuel Blanxart. A l’exposició del Palau de l’Abadia s’hi mostra també la cadira on seia quan el van retratar, “possiblement en una sessió d’un sol dia en què es va fer tota la família”, explica Pau Mainés. Fer-se fotografies formava part també del poder de la nissaga, que a través d’aquelles noves plaques es projectava al futur.

Una vegada acabada l’exposició a Sant Joan, el laboratori tornarà a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona, institució que en garanteix la conservació. Ramon Roqué, alcalde de Sant Joan, destacava el dia de la inauguració de l’exposició que “en la societat de la imatge, ser partícips dels seus inicis és un honor”.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia