Societat

Eines en temps de crisi

Fruits d'avui, àpats per al dia de demà

Montblanc explica a usuaris dels horts socials com cal servar per a l'hivern

La clau és tornar al que històricament es feia a les cases

L'Espai Cuina de Concactiva, a la Conca de Barberà, ha estat l'escenari d'un taller per tal que les famílies que tenen una parcel·la a la finca de horts socials ecològics de Montblanc n'aprenguin a aprofitar els excedents de l'estiu per fer rebost de cara a l'hivern. Al taller, que dura un parell d'hores, s'ensenya a preparar receptes molt fàcils ara com la salsa al pesto, el paté d'albergínia, l'escalivada i el tzatziki i com cal conservar-les. També s'han fet conserves de tomàquet natural sencer i de salsa de tomàquet fregit.

L'aprofitament dels productes de l'horta d'estiu ha estat històricament habitual a les cases en zones de clima fred com Montblanc. Fer conserves d'aquests productes de l'hort permet omplir el rebost per passar l'hivern amb aliments de consum habitual com el tomàquet de servar, l'escalivada, el carbassó, la mongeta tendra i l'albergínia.

Als horts socials ecològics de Montblanc, tot i la sequera, l'estiu ha estat d'una alta producció per les plantades atapeïdes. Aquestes conserven millor la humitat i ofereixen bons resultats. Però a més, a iniciativa dels mateixos hortolans, s'hi ha fet un encoixinat amb restes de gespa seca i palla per tapar el sòl i disminuir la pèrdua d'aigua.

Amb vista a l'hivern, a les últimes setmanes d'agost i primeres de setembre, les famílies dels horts han plantat tot tipus de col, bròquil verd, fonoll, api, espinac, ceba, enciam d'hivern, porro, pastanaga, raves, remolatxa o nap. També hi ha famílies migrades que han portat llavors dels seus països d'origen per experimentar, i s'han conreat carabasses i mongetes d'hibisc de la Xina per al bissap i ocra del Senegal, a banda de multitud de flors i plantes medicinals, que contribueixen a atraure insectes per reduir el risc de plagues i malalties.

Al projecte d'horts socials, que va començar la tardor del 2012, hi participen 12 famílies que tenen una parcel·la de 70 metres quadrats, on conreen tota la diversitat possible amb les tècniques de l'agricultura ecològica. També hi ha una superfície on voluntaris de Càritas conreen verdures per al menjador social. Cada família en fa el manteniment amb ajut de tècnics i voluntaris de Càritas amb l'Ajuntament de Montblanc i els Serveis Socials.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia