Societat

Balaguer aposta per l'or del Segre com a esquer turístic

L'Ajuntament i l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural creen un producte turístic que inclou la visita guiada al Centre d'Interpretació del Segre, el centre històric i el Museu de la Noguera

La ciutat de Balaguer va presentar ahir un nou producte turístic i cultural basat en l'or del Segre. El metall, tot i que en quantitats molt reduïdes i no rendibles econòmicament, encara és present al riu i la ciutat disposa des de fa uns anys del Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, que detalla la relació de l'or i el riu amb la ciutat i la resta del territori al llarg de la història.

El nou producte turístic consisteix en una visita al Museu de la Noguera, on s'explica el passat medieval andalusí de Catalunya i la importància del riu Segre com a riu amb or durant l'època en què més es va explotar aquest recurs. A continuació, i sempre amb un guia en quatre idiomes, es fa una passejada pel centre històric de Balaguer amb l'aigua com a eix del recorregut, i després, al Centre d'Interpretació de l'Or del Segre, es realitza un taller de recerca d'or amb àbac, com es feia tradicionalment.

L'activitat finalitza amb la recerca real d'or al riu, amb una pausa per degustar l'anomenat or líquid de les comarques de Ponent: l'oli, produït en aquest cas als molins de la Noguera, acompanyat per d'un tast de vins de la DO Costers del Segre.

El producte ofereix també la possibilitat d'acabar el dia a Balaguer amb un dinar andalusí amb or comestible en un restaurant de la ciutat i també contractar una visita guiada a diversos monuments.

Aquesta activitat turística porta el nom de L'or del Segre, a la recerca del somni de Mariam. S'inspira en les dones que en època andalusina baixaven al Segre a extreure or amb els seus fills, ja que aquesta pràctica era un complement a l'economia de les famílies i eren les dones i els nens els que habitualment la portaven a la pràctica. El nom de Mariam podria haver estat el d'una dona musulmana, jueva o cristiana, i pretén sintetitzar la convivència a la Balaguer dels segles X i XI de les tres cultures.

Es va presentar ahir a la sala d'actes de l'Ajuntament de Balaguer amb l'alcalde, Jordi Ignasi Vidal, i de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.