Societat

Cultura

El pont penjant fet art

El Museu de les Terres de l'Ebre inaugura una mostra fotogràfica que té com a protagonista l'emblemàtic pont penjant d'Amposta, que enguany ha complert 100 anys

L'exposició mostra també tot tipus d'utensilis quotidians i Amposta organitza diversos actes commemoratius per commemorar el centenari

La mostra del pontpenjant recull cartells, postals, pintures, logotips i audiovisuals

El que és un emblema urbanístic, no sols d'Amposta, sinó també del conjunt de les Terres de l'Ebre ha estat, ara, reconvertit a exposició temporal. El pont penjant ampostí, de què enguany s'han complert 100 anys, centra la nova mostra del Museu de les Terres de l'Ebre, que va ser inaugurada divendres amb l'assistència de desenes de persones. L'exposició consta de textos, documents, obres d'art i objectes. En concret, ofereix 7 pintures, 12 cartells, 99 postals, 14 logotips, 10 audiovisuals i 46 objectes que reflecteixen com el caràcter i la iconografia del pont penjant s'integren d'una manera constant en els fets col·lectius i individuals de la població d'Amposta.

Pel que fa als objectes, la mostra (que es podrà veure fins al 6 de gener) inclou joies, trofeus, etiquetes de begudes, licors i pastes, partitures musicals, jocs de taula, bitllets de loteria, samarretes i banderes. És tracta d'elements quotidians amb la imatge del pont que han estat emprats al llarg del darrer segle a Amposta. Un altre exemple de la mostra són els logotips, que integren un codi de signes que serveix per identificar visualment els productes, empreses, entitats o col·lectius que representen. Segons es va explicar durant la presentació de la mostra, el vincle d'algunes empreses i moltes entitats, especialment les esportives, amb Amposta s'expressa incloent el pont Penjant en el seu logotip. A banda, els elements com ara les postals reprodueixen el pont per projectar visualment i turística la ciutat.

El pont penjant no només ha estat i és un símbol per a Amposta, sinó que va esdevenir, en aquell moment, una infraestructura bàsica en les comunicacions entre Barcelona i València. Des de la seva construcció, el pont penjant ha esdevingut una metàfora per representar la transformació d'un poble en una ciutat. El pont esdevé una icona, un símbol, l'espai on tothom es reconeix, una representació en què tothom pren part des de fa cent anys.

Cent anys d'història

El pont penjant és el símbol de la ciutat d'Amposta. L'anunci de la construcció de la infraestructura es va fer l'any 1908, quan l'alcalde de l'època, Joan Palau, va anunciar a la població la concessió del Ministeri de Foment que permetia tirar endavant el projecte. Després de diversos anys de tràmits i de perforacions a la riba esquerra, les obres es van iniciar per les festes d'agost del 1915, data en què es va col·locar la primera pedra. Els treballs van tenir un cost de 875.175 pessetes i es van prolongar durant sis anys.

La inauguració del pont va correspondre a Primo de Rivera, l'any 1921, després d'haver sotmès la infraestructura a les corresponents proves de resistència. L'episodi més greu es va viure el març del 1938 quan, enmig de la batalla de l'Ebre, durant la Guerra Civil espanyola, el pont va ser enfonsat a causa d'un intens bombardeig. La infraestructura va romandre inutilitzada fins ben acabada la guerra, quan el govern del dictador Franco va promoure la reconstrucció del pont. Finalment, l'any 1941, el ministre d'Obres Públiques del primer govern franquista va inaugurar la infraestructura renovada.

Actes de celebració
La localitat d'Amposta s'ha submergit enguany en la celebració de diversos actes per commemorar el centenari del pont penjant. A l'agost, es va homenatjar la col·locació de la primera pedra i, ara, s'inaugura una mostra.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia