Societat

L'Audiència obri judici contra la regidora d'Alacant que va insultar el rei Joan Carles

Marisol Moreno de Guanyar Alacant i coneguda com “La Roja” va dir que la família reial estava formada per “ganduls, estafadors, borratxos i assassins”

La Fiscalia es va querellar per un delicte d'injúries a la Corona

Sol·licita deu mesos presó i inhabilitació especial per a càrrec públic

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha declarat l'obertura de judici oral contra l'edil de Guanyar Alacant Marisol Moreno, coneguda com La Roja, per un delicte d'injúries a la Corona que hauria comès en escriure en el seu blog que el rei Juan Carlos I és “un fill puta” i que la família reial està formada per “ganduls estafadors, borratxos i assassins”.

En un acte, dictat aquest divendres, el magistrat acorda asseure en el banc dels acusats a la regidora de Joventut i Protecció Animal d'Alacant, que s'enfronta a una petició fiscal de deu mesos de presó i a una inhabilitació especial per a ser triada com a càrrec públic durant el temps de la condemna. De la Mata destaca la gravetat de les qualificacions proferides per Moreno a don Joan Carles, a qui es va referir com l'“avi borratxo que mata elefants a Botswana”, i recorda que l'acusada va reconèixer, en la seua declaració com a imputada, l'autoria dels comentaris escrits en el seu blog entre els mesos d'abril de 2012 a 2015.

El magistrat ha emès una altra interlocutòria en la qual rebutja el recurs presentat per la regidora, que sol·licitava l'arxiu de la causa perquè els comentaris es van emmarcar en el “fragor” d'una “polèmica internacional” on va haver-hi “milers” d'internautes que van abocar expressions “pejoratives” contra don Joan Carles per la seua cacera a Botswana.

El jutge replica que és “perfectament legítim” que la imputada volguera expressar la posició més hostil a la institució monàrquica”, però adverteix que les seues paraules resultaven “totalment impertinents i innecessàries” per a mostrar les seues idees. “Van ser absolutament vexatòries, ofensives i van constituir insults directes sense matís ni interpretació alternativa”, afig.

Monologuista

Marisol Moreno va destacar en el seu recurs, al que va tenir accés Europa Press, que llavors pronunciava monòlegs crítics d'índole política i era una activista animalista, i va recordar que l'Audiència Nacional va exculpar en altres casos similars al cantant de Def con Dos, César Strawberry; al regidor madrileny Guillermo Zapata; o als humoristes gràfics Josetxu Rodríguez i Javier Ripa i a l'articulista Nicola Lococo per la seua vinyeta del rei Joan Carles amb l'ós Mitrofán.

Referent a açò, el jutge argumenta que no ha sigut “indiferent al seu perfil personal social o artístic”, però insisteix que “no hi ha un dret a l'insult” i que el cap de l'Estat també gaudeix d'una protecció que no pot tolerar “qualsevol classe de vexació” que es produïsca contra ell, “sense més objectiu que el mer insult”.

La Fiscalia es va querellar contra Marisol Moreno per publicar en el seu blog el 14 d'abril de 2012 un article titulat “Borbons assassins' en el qual, al costat d'una fotografia del rei Joan Carles I després d'abatre un elefant, es podia llegir: “Aquest fill de puta ha matat a un ésser que, en molts aspectes, és millor que els humans, encara que clar, que es pot esperar d'un paio que va disparar al seu propi germà i el va matar”.

“Els nostres diners públics financen les matances de la reialesa espanyola en tots els sentits, matances econòmiques com la d'Urdangarín i a què el rei dóna suport”, va escriure el 14 d'abril de 2012 en el seu blog karismales.blogspot.com.és.

Entre setembre de 2013 i abril de 2014, Moreno va escriure altres missatges contra la tauromàquia i polítics com la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, l'exministre de Justícia Alberto Ruiz Gallardón o la vicepresidenta primera del Congrés Celia Villalobos. “Què fàstic em fa Gallardón i tots els que el van votar ahir... però i Celia?? Si algun dia em la trobe en un bar d'ambient la mate”, va comentar en Tuitter des del seu compte @MarisolaRoja.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia