El Gran Recapte vol superar les 4.686 tones del 2014
El Banc dels Aliments demana un esforç, perquè encara falten 5.000 voluntaris més
Els dies 27 i 28 es mobilitzaran 25.000 col·laboradors per recollir llet, oli, llegums cuits i conserves de peix i carn
Qui tingui unes hores lliures, el divendres 27 o el dissabte 28 d'aquest mes no hauria de trobar cap excusa i apuntar-se a fer de voluntari del Gran Recapte . Es tracta senzillament de dinamitzar algun dels 2.500 punts de recollida d'aliments que s'establiran en mercats i supermercats de tot el país per aconseguir el màxim d'aliments possible. De fet, els quatre bancs dels aliments de Catalunya fa setmanes que treuen fum perquè tot estigui a punt, però ara per ara una de les preocupacions és arribar a cobrir el total dels 25.000 voluntaris que es necessiten i així complir la fita que es plantegen aquest any: superar les 4.686 tones de menjar de l'edició del 2014.
És el setè any que es fa el Gran Recapte, que va néixer a Catalunya copiant experiències amb èxit d'altres països europeus davant la necessitat urgent d'aconseguir menjar per cobrir les necessitats alimentàries de moltes famílies sense recursos. Les últimes dades oficials alerten que un 20% de la població catalana està en situació d'exclusió social.
Les necessitats no han deixat de créixer i els bancs dels aliments fan cada any més gran el dispositiu del Gran Recapte. Si en la passada edició es van habilitar 2.000 punts de recollida a 371 municipis, la xarxa d'aquest any serà de 2.500 punts de recollida i per això es necessiten 5.000 voluntaris més. Els promotors argumenten que l'esforç val la pena, perquè el Gran Recapte permet abastir els magatzems de l'entitat de queviures bàsics per a un període de tres mesos.
El que no canvia són els tipus de productes que es necessiten: es tracta d'aliments bàsics i de llarga durada i per això es demana especialment llet, oli, llegums cuits i conserves de peix o carn. Les entitats demanen per a les famílies vulnerables que atenen aliments nutritius, que no es facin malbé fàcilment i que també siguin fàcils de cuinar, perquè en molts casos són famílies que sobreviuen sense llum i gas.
Aquesta vegada s'intenta donar el màxim relleu als voluntaris i són els protagonistes de la campanya de comunicació amb el lema Tu el fas gran. El president de la Federació Catalana dels Bancs dels Aliments, Frederic Gómez, va destacar ahir en la presentació de la iniciativa solidària la importància que tenen per assolir l'objectiu els ciutadans, les institucions i les empreses. “L'eficàcia rau en l'acció coordinada entre tots els sectors de la societat”, va exposar, recordant paraules del desaparegut Antoni Sansalvadó, promotor del primer Gran Recapte, celebrat el 2009.
En la mateixa línia, el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga, va agrair la col·laboració de les empreses de serveis logístics i de distribució, dels mercats i establiments d'alimentació, dels voluntaris i dels donants. Integra2 i Azkar ofereixen els serveis de transport per fer la recollida; Cartonajes Petit donarà part de les caixes i banyeres i, com els últims anys, el Parc Logístic de la Zona Franca cedeix una nau industrial per poder-hi fer la classificació dels aliments.
La tinenta d'alcaldia de Drets Socials de l'Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, va plantejar que “el Gran Recapte ens interpel·la a tots a treballar per una garantia de rendes i uns salaris dignes que aquesta iniciativa sigui prescindible algun dia”.
LES FRASES
Suma d'esforços contra la pobresa a #Invulnerables
Donar resposta a les necessitats bàsiques dels infants i les seves famílies en situació de vulnerabilitat oferint-los acompanyament, suport integral i orientació en la tasca de fer de pares i mares és l'eix bàsic d'actuació d'#Invulnerables. Aquest és el nom d'un programa de lluita contra la pobresa impulsat pel Departament de Benestar Social i Família, l'Obra Social de La Caixa, la Fundació del FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol.
D'entrada, el programa pilot es desenvoluparà a Figueres, Manlleu, Lloret de Mar, Manresa, el Vendrell, Tortosa i al barri de la Mariola de Lleida. “#Invulnerables vol ser un paraigua per coordinar recursos que pretenen incidir en la millora de l'ocupabilitat de les persones o en l'accés a l'alimentació saludable, l'esport i el lleure”, va explicar la consellera de Benestar, Neus Munté, en la presentació de la iniciativa. El programa neix arran de diverses trobades que han tingut els últims mesos Munté i la monja dominica Lucía Caram durant les quals han treballat per sumar esforços contra la pobresa.