Societat

Més voluntaris per arribar a les 300 tones d'aliments

Una setantena d'entitats les repartiran entre prop de 30.000 persones

Una empresa de Bellvís ha construït una cinta transportadora de vuit metres per agilitar la classificació al magatzem central

“No sé si podrem arri­bar a la xifra màgica de 300.000 tones d'ali­ments recap­tats, però que­dar una mica per sota, com l'any pas­sat, en què vam superar les 290.000 tones, tam­poc no esta­ria gens mala­ment.” Així s'expres­sava ahir el pre­si­dent dels Bancs dels Ali­ments de Lleida, Joan Ramon Saura, en la pre­sen­tació de la setena edició del Gran Recapte, que tindrà lloc els dies 27 i 28 de novem­bre i que mobi­lit­zarà més volun­ta­ris que mai. “Els neces­si­tem”, va subrat­llar Saura. Unes 2.200 per­so­nes faran pos­si­ble l'èxit de la ini­ci­a­tiva a la demar­cació de Lleida.

Un total de 1.550 volun­ta­ris tre­ba­lla­ran en la reco­llida i n'hi haurà 650 més que ho faran poste­ri­or­ment clas­si­fi­cant i emma­gat­ze­mant els ali­ments recap­tats. “Sem­bla que no pugui ser, mobi­lit­zar tanta gent”, reco­nei­xia Tere Plana. Però encara falta afe­gir a aquests volun­ta­ris “la cire­reta del pastís”: vint con­duc­tors que es relle­va­ran perquè les set fur­go­ne­tes de què es dis­posa no parin en tot el cap de set­mana dels punts de reco­llida fins a les ins­tal·laci­ons del Banc dels Ali­ments de Lleida, situ­a­des al polígon indus­trial El Segre de la capi­tal del Segrià. Però tot i aquest gran esforç, que ha dut Saura a afir­mar que “la soci­e­tat llei­da­tana és un refe­rent en soli­da­ri­tat”, encara cal­dria més gent. Tere Plana va asse­gu­rar que entre 50 i 70 per­so­nes per reforçar alguns hora­ris de punts de reco­llida con­crets ani­rien molt bé. Perquè aug­menta el nom­bre de volun­ta­ris (l'any pas­sat van ser 1.300), però també aug­menta el nom­bre de comerços que se sumen a aquesta ini­ci­a­tiva solidària fent de punts de reco­llida. A les comar­ques de Lleida, en seran 183, dels quals la mei­tat (60) esta­ran a la capi­tal del Segrià i la resta cor­res­po­nen a una qua­ran­tena de pobla­ci­ons llei­da­ta­nes.

Serà un cap de set­mana intens, però aquesta és només una part de la feina. “El Gran Recapte s'allarga per als volun­ta­ris fins al 4 de desem­bre”, va expli­car Ade­laida Rivas. Sei­xanta per­so­nes faran vuit torns perquè tots els ali­ments recap­tats que­din per­fec­ta­ment clas­si­fi­cats a la seu cen­tral del Banc dels Ali­ments. Una feina que enguany es podrà fer de manera més ràpida i eficaç que en edi­ci­ons ante­ri­ors perquè l'empresa de Bellvís Intec ha fabri­cat expres­sa­ment per al Banc dels Ali­ments una cinta trans­por­ta­dora de vuit metres que agi­li­tarà aquesta tasca.

Alguns dels volun­ta­ris llei­da­tans que col·labo­ren durant tot l'any amb el Banc dels Ali­ments van assis­tir a l'acte cele­brat a Cai­xa­Fo­rum Lleida amb què es va donar el tret de sor­tida al Gran Recapte. A par­tir de diven­dres s'hi afe­gi­ran volun­ta­ris que s'apun­ten a la ini­ci­a­tiva de manera indi­vi­dual, però, sobre­tot, volun­ta­ris per­ta­nyents a 55 enti­tats, 18 cen­tres esco­lars, 4 facul­tats i 3 esplais de Lleida, així com col·lec­tius pro­fes­si­o­nals de Mos­sos d'Esqua­dra, Sèniors de la Pae­ria i de la UdL, i Bom­bers, entre altres.

També par­ti­ci­pa­ran en la clas­si­fi­cació alum­nes de secundària que han de fer tas­ques de volun­ta­riat social fora d'hores lec­ti­ves.

Els ali­ments que es recap­tin es faran arri­bar a 71 enti­tats soci­als d'arreu del ter­ri­tori, que seran les encar­re­ga­des de fer arri­bar aquests pro­duc­tes a unes 29.000 per­so­nes. El direc­tor tècnic del Banc dels Ali­ments, Oriol Beren­guer, va expli­car que entre aquests usu­a­ris “n'hi ha que neces­si­ten recórrer diària­ment al Banc dels Ali­ments, i d'altres als quals es pre­para una bossa al mes per com­ple­men­tar”.

La Dipu­tació de Lleida va anun­ciar ahir que col·labo­rarà amb el Gran Recapte amb 5.000 ampo­lles d'oli. Pel que fa l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va feli­ci­tar volun­ta­ris i orga­nit­za­dors perquè “a més a més d'apor­tar ali­ments, apor­ten caliu humà i espe­rança”, va dir.

LA XIFRA

2.200
voluntaris
col·laboraran fins al 4 de desembre en la recollida, classificació i emmagatzematge d'aliments.

LES DATES

27 i 28
de novembre
en un total de 183 punts de recollida de la demarcació, seixanta dels quals, a Lleida capital.

Calen oli, llet, llegums cuits i conserves

Els responsables del Banc dels Aliments fan una crida perquè enguany es prioritzin les aportacions d'oli, llet, llegums cuits, i conserves vegetals, de peix i de carn. “Som conscients que són productes una mica cars, però així ens assegurem de poder cobrir les necessitats bàsiques dels usuaris del Banc dels Aliments, adverteix Adelaida Rivas. A banda, el president d'aquesta entitat, Joan Ramon Saura, ha advertit que tenen”excedents de pasta i arròs”. També de llegums secs. “Això passa perquè és un tipus de producte que, sense demanar-lo, t'arriba.” I ha explicat que la pasta, l'arròs i els llegums cuits suposen el 25% dels aliments que es recullen en el Gran Recapte. També es poden fer aportacions de productes energètics, com ara la xocolata o fruits secs, així com aliments infantils, com ara farinetes. Però malgrat que es demanin uns productes concrets, totes les aportacions són ben rebudes. El menjar de tota mena es classifica i emmagatzema per tal de fer-lo arribar a persones necessitades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia