Projecte Home arriba als vint anys creixent pel país
La fundació dedicada a la rehabilitació de persones amb addiccions ha atès més de 20.000 usuaris
Va néixer a l'entorn de Barcelona i culminarà l'expansió a les comarques de Girona
Vint anys han transcorregut des que Projecte Home va encetar la seva trajectòria a Catalunya des d'un humil local a Sant Feliu de Llobregat. En aquestes dues dècades, la fundació dedicada al tractament i la prevenció de les addiccions, ha atès 20.000 persones, i més de 40.000 han participat en accions de prevenció.
L'organització va començar a créixer a Barcelona, i des de fa anys té centres a Montgat i Montcada i Reixac, que ofereixen diverses opcions tant de tractament residencial com ambulatori. Des de fa dos anys, Projecte Home ha iniciat un procés d'ampliació de la seva acció a Catalunya amb l'obertura de nous serveis. D'aquesta manera, s'han creat els serveis d'atenció a les addiccions de Tarragona, les Terres de l'Ebre i Lleida, amb seus a les ciutats de Tarragona, Tortosa i Tremp. El director de Projecte Home Catalunya, Oriol Esculies, explica que l'objectiu és ara culminar aquesta fase d'expansió amb l'obertura d'un servei a les comarques de Girona. “En moments de crisi, hem vist la necessitat de fer un pas endavant per acostar-nos als que menys tenen en zones on no arriben aquest tipus de recursos”, assegura. Ho han fet gràcies a l'Obra Social de La Caixa, a través d'un conveni de col·laboració amb l'objectiu d'oferir una atenció de proximitat que permeti arribar a moltes més persones amb addiccions i que alhora faciliti una millora en el seguiment del tractament.
En vint anys, el perfil dels usuaris ha anat canviant i la fundació ha adaptat la seva activitat per respondre a les necessitats de les persones amb drogodependències i altres conductes addictives. Des del primer moment, l'objectiu de Projecte Home era donar suport a les persones que tenien algun problema d'addiccions i que les administracions no podien arribar a atendre. “El nostre objectiu ha estat sempre acompanyar els usuaris més enllà de la desintoxicació perquè siguin capaços de reinserir-se socialment, que és una necessitat que el sistema públic no cobria”, argumenta Oriol Esculies.
L'arribada de la crisi
ha estat un dels condicionants per a la introducció de serveis complementaris com ara el menjador social, que funciona des de fa un any a la seu de Montgat i ofereix àpats diaris a una quarantena d'usuaris que segueixen tractament. “La problemàtica social dels usuaris s'ha agreujat en els últims anys i ho detectem també amb l'increment del nombre de trastorns psiquiàtrics”, argumenta el responsable de l'ONG, que indica que es troben en el moment àlgid d'aquestes patologies.
L'any 1996, el perfil d'usuari era el d'un home de 29 anys i amb problemes de consum d'heroïna. Les últimes dades disponibles, del 2014, mostren que ara el perfil tipus continua sent un home, però que la mitjana d'edat ha augmentat fins als 38 anys i que l'alcohol i la cocaïna són les substàncies més consumides.
Amb el canvi d'hàbits també ha canviat la percepció social de les addiccions, segons el director de Projecte Home. “Cada cop tenim més usuaris, però la problemàtica no genera tanta alarma social”, es lamenta Esculies. En el moment àlgid del consum d'heroïna i dels contagis de VIH derivats d'aquesta pràctica, les drogues se situaven entre les principals preocupacions dels ciutadans en les enquestes. Ara, amb el canvi de patrons de consum, el nombre d'usuaris que consumeixen drogues injectables s'ha reduït de manera dràstica, mentre que hi ha més persones que fumen
o que inhalen i, sobretot, més addictes a l'alcohol, de més edat i amb tota
la problemàtica associada que Esculies enumera: “El consum d'alcohol, que està més acceptat socialment, va lligat a una bona part de baixes laborals, accidents de circulació i casos de violència de gènere.” També ha crescut
el nombre de persones addictes al joc, tant en el vessant tradicional (màquines escurabutxaques, bingos i casinos) com en forma d'apostes en línia. Així mateix, hi ha més addictes als jocs en xarxa i al cibersexe, però encara representen un percentatge baix respecte al total d'usuaris.
Per tot això, després de dues dècades en funcionament, el Projecte Home continua apostant pel tractament i també per les accions de prevenció i sensibilització, sobretot entre els joves. En aquest sentit, el coordinador terapèutic del centre de Montgat, Octavio Moreno, que va accedir per primer cop a l'ONG com a usuari ara fa gairebé vint anys, explica: “No ens podem oblidar de tota la gent que necessita suport i acompanyament per sortir-se'n.”
Reconeixement a col·lectius i persones clau
L'acte de celebració del 20è aniversari de Projecte Home, que va tenir lloc ahir a Montgat, va servir per reconèixer el paper d'usuaris i familiars, així com del primer equip de professionals de l'entitat. Es va distingir voluntaris, col·laboradors i membres fundadors com ara Baltasar Garzón i Luis del Olmo. També hi van assistir el conseller de Salut, Boi Ruiz, i la diputada de Benestar Social, Maite Fandos. Cinc persones rehabilitades es van encarregar de llegir
el manifest de l'aniversari.