Unió de Pagesos qualifica de “disbarat” la proposta per modificar la DOP Garrigues
El sindicat ha presentat tres al·legacions a la sol·licitud que està tramitant Agricultura
Afirma que suposaria un “retrocés en la qualitat de l'oli”
Unió de Pagesos qualifica de “disbarat” la proposta de modificació de la DOP Garrigues perquè suposarà, assegura, un “retrocés en la qualitat de l'oli i perjudicarà les plantacions tradicionals”. Dilluns acaba el termini d'informació pública de la sol·licitud que està tramitant el Departament d'Agricultura i el sindicat ha presentat tres al·legacions. Sobretot estan en contra que es rebaixin els paràmetres de qualitat de l'oli que es podria vendre sota aquesta denominació.
Actualment només es comercialitza com a DOP Garrigues oli verge extra de màxima qualitat, mentre que la modificació també inclou oli verge. A més, Unió de Pagesos tampoc no accepta que gairebé es dupliqui l'àrea geogràfica de la DOP, que passaria de prop de 170.000 hectàrees de 48 municipis de la comarca de les Garrigues, sud del Segrià i l'Urgell, a més de 330.000 hectàrees de 106 municipis, amb la incorporació del Pla d'Urgell, la Noguera i la Segarra. Asseguren que en aquests nous territoris la presència de l'olivera és inexistent o molt residual i la seva incorporació desvirtuaria el fet que una denominació d'origen vagi lligada a les característiques pròpies d'un territori. Els dirigents dels sindicat creuen que darrere d'aquestes modificacions hi ha “molts interessos”, entre els quals els de grans corporacions que estan interessades a fer plantacions d'olivera a les noves zones de regadiu.
“Si volen que creïn una altra DOP nova, però que no es vulguin barrejar amb una d'històrica com és la de les Garrigues”, va dir Josep Maria Coll, responsable de sectors agrícoles de la comissió permanent del sindicat. A més, també recorden al Departament que en els últims anys hi ha hagut molta inversió pública per millorar la qualitat de l'oli que surt dels molins de la DOP Garrigues. Per tant, “no tindria sentit que ara el govern donés el vistiplau a una rebaixa d'aquesta qualitat”, va insistir Ramon Bonet, coordinador comarcal de les Garrigues d'Unió de Pagesos.
Reclamacions
Una de les al·legacions fa referència a l'ampliació de l'àrea geogràfica, la segona a la possibilitat de vendre oli verge sota la DOP Garrigues i la tercera també té a veure amb una procediment lligat a la qualitat. El sindicat s'oposa al que considera un “despropòsit” proposar per aquest consell regulador, que pretén augmentar de 48 a 60 hores el temps màxim entre la recollida de les olives i la seva mòlta. Nombrosos estudis científics, molts dels quals realitzats per l'IRTA, recomanen sempre escurçar al màxim el temps entre la recol·lecció i la mòlta de les olives com a pràctica bàsica per assegurar una màxima qualitat de l'oli d'oliva. Ara el Departament d'Agricultura haurà de resoldre les al·legacions, però serà Brussel·les qui haurà d'acabar de donar llum verd o no a la sol·licitud de modificació de la DOP.