Cultura
Les falles, en exhibició
Una mostra del Museu d'Història de Catalunya ensenya l'essència d'aquesta festivitat pirinenca, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco
També es podrà veure a Bagà, Manresa, la Pobla de Segur i Isil
Una setmana memorable per a molts pobles del Pirineu i una de les seves principals tradicions: les falles de foc que marquen l'inici del solstici d'estiu. Dimecres passat, la Unesco les va declarar patrimoni immaterial de la humanitat; l'endemà, les principals associacions de fallers es van reunir a Andorra on van firmar un acord per vetllar i mantenir aquesta tradició; i la cirereta del pastís per culminar aquesta setmana inoblidable és que el Museu d'Història de Catalunya, a Barcelona, va inaugurar el divendres passat una exposició sobre aquesta festivitat.
Amb el nom Festes de foc al Pirineu, l'exposició, que es podrà veure de manera gratuïta a aquest museu del 4 al 20 de desembre del 2015 i del 8 de gener al 14 de febrer del 2016, ha estat organitzada per la direcció general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
El conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell, va inaugurar aquesta exposició, on hi va assistir acompanyat d'alcaldes i autoritats dels municipis que es van presentar a aquesta candidatura. Macarell va recordar que aquesta festivitat és el tercer element de la cultura catalana que rep aquesta distinció de la Unesco, després de la Patum de Berga i els castellers.
Un total de 63 municipis pirinencs van presentar la candidatura conjunta de les falles, una festivitat que dóna la benvinguda al solstici d'estiu en pobles de Catalunya, l'Aragó, de l'Estat francès i d'Andorra. En la celebració es baixen torxes de foc o falles des de la muntanya fins al centre del poble, on la festa acaba amb un arbre de foc. L'exhibició del Museu d'Història de Catalunya recorre tota aquesta tradició, els seus elements més destacats i algunes de les seves particularitats territorials. “Existeixen diverses modalitats d'aquest esquema festiu, tant en la confecció i la tipologia mateixa de les falles com en la forma de manipular-les, variacions que responen a les especificitats locals de cada indret”, s'explica en el web del museu. En aquest context, la mostra recull alguns elements com ara les falles o haros i blandons dels disset municipis catalans que han participat en aquesta candidatura.
El museu ha dividit l'exhibició en tretze àmbits: els Pirineus, natura i gent amb caràcter; la mateixa festa en diverses llengües; el tronc que es fa tela; el tronc de foc que fecunda la terra; els protagonistes de la festa; els tres temps de la festa del foc; el foc que camina; rituals i jocs amb el foc; la revetlla, música i dansa; testimonis d'abans; patrimoni viu i ancestral; Pirineus, muntanyes sagrades; i el foc simbòlic.
Jan Grau, comissària de l'exposició i especialista en cultura popular, va ressaltar durant la presentació que aquesta exhibició pretén mostrar els orígens ancestrals de la tradició del foc, així com la seva dimensió cultural i antropològica, aspectes molt presents en la mostra, segons recull l'agència Efe.
Aquesta exposició no es quedarà només a Barcelona; també visitarà altres localitats catalanes. Des del desembre del 2015 fins al gener del 2016 es podrà veure a Bagà (Berguedà), i a l'octubre del 2016, a Manresa (Bages). A més, les dates encara no estan confirmades, però es preveu que a l'estiu del 2016 es presenti a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i Isil (Pallars Sobirà).