Societat

Societat

Amenaça o oportunitat?

La intel·ligència artificial podria destruir cinc milions de llocs de treball en els pròxims anys

A l'Estat, sols un 11% dels treballadors ho perceben com un perill

Un ordinador de Google derrota un professional del joc Go

No ha arribat (encara) el moment en què els humans hagin de desconnectar les màquines abans de perdre'n el control, però
sí que es comencen a alçar veus que, entre tanta tecnologia, detecten una amenaça incipient. Immersa en una fulgurant innovació constant, la intel·ligència artificial (IA) no para d'assolir noves fites, si bé encara és lluny dels escenaris catastròfics de molts relats de ciència-ficció. En qualsevol cas, el grau d'evolució de la capacitat de pensar de les màquines és prou alt perquè en el fòrum econòmic de Davos ja s'hagi debatut com repercutirà en l'economia mundial.

Segons els experts, l'anomenada quarta revolució industrial –que, a banda de la intel·ligència artificial, inclou també la robotització, el big data, l'internet de les coses i la impressió 3D– farà que en els pròxims cinc anys es perdin més de cinc milions de llocs de treball en una quinzena de països desenvolupats i emergents. Tot plegat ha dut personalitats de la talla de Stephen Hawking, Bill Gates i Elon Musk a teoritzar sobre les amenaces de la IA i també a impulsar plataformes per aprofitar tot aquest potencial computacional i orientar-lo cap a accions que puguin beneficiar la societat.

Ara bé, d'entrada, la societat no sembla gaire neguitosa pels efectes que uns ordinadors especialment capaços puguin tenir en les seves vides. Segons una enquesta publicada recentment, a l'Estat només hi ha un 11% de la població que veu la intel·ligència artificial com una amenaça per al seu lloc de treball. La gran majoria dels ciutadans de l'Estat (36%) creuen que no els afectarà de cap manera, mentre que un 25% pronostiquen que fins i tot servirà per millorar-ne les condicions. Més d'un quart de la població, el 27%, afirma que no té clar en quina mesura l'afectarà.

Aquesta visió positiva dels avenços computacionals es pot deure tant al fet que l'enquesta estava encarregada per una empresa del sector com a la desconeixença dels ciutadans sobre les investigadors en aquest camp. Justament, la setmana passada es va tenir notícia d'un nou salt qualitatiu protagonitzat per un programa informàtic desenvolupat per Google per jugar al Go. Es tracta d'un joc de taula d'origen asiàtic en què s'han de col·locar peces blanques i negres en una quadrícula per ocupar més espai que el rival. En l'aspecte computacional, es considera més complex que els escacs, ja que requereix fer més moviments i més planificació i estratègia. Fins ara, els ordinadors que hi jugaven podien competir entre si, però no tenien cap possibilitat amb jugadors d'un cert nivell.
El software AlphaGo, desenvolupat per GoogleDeepmind –la divisió d'IA del gegant d'internet– i descrit recentment a Nature, no només va assolir un 99,8% de victòries contra altres ordinadors, sinó que va derrotar en un torneig a cinc partides Fan Hui, tricampió europeu de l'especialitat. El pròxim repte que té fixat és mesurar el seu potencial contra el campió del món.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.