Últim intent per evitar la jornada de vaga de demà
Treballadors i direcció del metro van reprendre anit les negociacions, trencades dissabte
El desbloqueig va ser aquest cop iniciativa del comitè d'empresa, que va fer una contraproposta
Com en un moviment d'acordió, després del trencament de les converses la matinada de dissabte a diumenge, ahir hi va haver una nova represa
de les negociacions entre els representants dels treballadors del metro i la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), per intentar evitar si més no la vaga de demà, la segona que coincideix amb el Congrés Mundial del Mòbil.
La diferència és que si la reunió fútil del cap de setmana va ser impulsada pel pas endavant que divendres va fer l'alcaldessa Ada Colau, ahir van ser els mateixos vaguistes els que van fer el gest per desbloquejar la situació. La posada damunt la taula d'una nova contraproposta a primera hora de la tarda va cristal·litzar en la convocatòria d'una nova reunió entre les parts que, convocada pel Departament d'Ocupació, que exerceix de mediador, va arrencar a dos quarts de nou del vespre i seguia en el moment de tancar aquesta edició.
La proposta es va lliurar a la mediació poc abans del començament de la manifestació de prop d'un miler de treballadors del metro, que a partir de les cinc de la tarda va agreujar els problemes de trànsit al centre, inusualment dens com a conseqüència, precisament, de la vaga. La protesta va arrencar als Jardinets de Gràcia, va avançar sense incidents pel carrer Pau Claris i la Via Laietana i va acabar a les portes de l'ajuntament, a la plaça de Sant Jaume.
La comitiva, amb una estrident banda sonora a còpia de xiulets i petards, va discórrer encapçalada per ninots i pancartes referits al director del metro, Marc Grau, i la regidora de Mobilitat i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, i amb càntics dedicats a Colau, com un irònic “Volem cobrar el que diu Colau”, referit a l'afirmació, feta diumenge –en realitat per Vidal–, que el sou brut mínim d'un empleat de TMB a jornada completa és de 29.000 euros, i el més habitual, de 33.000.
Però, per bel·ligerant que fos l'escenificació, el cas és que els treballadors ahir van afluixar. En el nou document flexibilitzaven la seva posició sobre els terminis en què caldria contractar tot l'any els integrants de la bossa d'estiu per substituir els empleats indefinits durant les seves vacances, segons van explicar membres del comitè d'empresa. Seria aquest, segons ells, el “principal escull” esgrimit fins ara per l'empresa per assolir un acord, i al qual es va referir el portaveu del comitè, Òscar Sánchez, i no pas cap augment salarial més enllà de l'1% aplicat de manera lineal que ja havia ofert l'empresa, i que equival a apujar 360 euros anuals el sou a cada empleat, amb independència del seu nivell salarial.
El comitè confiava que el citessin a una nova reunió durant la tarda d'ahir, condició necessària, al·legava, per, en el millor dels casos, poder convocar una assemblea avui per plantejar una eventual desconvocatòria de la vaga de demà. I el guió es va complir, si més no pel que fa a la primera part: primer, Ada Colau va celebrar la disposició dels treballadors a tornar a la taula de la qual es van aixecar dissabte; després, TMB va emetre un comunicat en què reiterava la seva disposició a seguir negociant, i finalment, al cap d'una estona, s'anunciava la reunió al vespre.
Retrets de l'oposició a Colau
La portaveu de la Generalitat, Neus Munté, va lamentar que per primer cop el congrés de mòbils coincideixi amb una vaga de transports i també
va insistir a demanar a les parts que segueixin buscant “vies d'entesa”, però va evitar retrets a Colau. Sí que n'hi
va dedicar el també convergent Joaquim Forn. Potser perquè Xavier Trias ja va estar a punt d'haver de viure una vaga durant el MWC el 2012, el portaveu de CiU a l'Ajuntament no en va fer sang, però va criticar al govern municipal “una certa ingenuïtat” i no haver-se “pres seriosament
la possibilitat que s'acabés produint una vaga de transport”. També la portaveu nacional del PSC, Esther Niubó, va lamentar que Colau “no abordés el problema fins a última hora”. L'edil de C's Santiago Alonso va parlar de “gestió irresponsable” per part de l'alcaldessa, la “ingerència” de la qual, va dir, només ha aconseguit que les posicions es radicalitzin. Pel president del PP a Barcelona, Alberto Fernández, Colau va reaccionar tard i va “infravalorar” els sindicats.