Educació
Un emprenedor a tota màquina
El vilassarenc Pol Àlvarez, de només 15 anys, va fer una travessia única des de Barcelona fins a Londres, passant per París, en un tren ple d'emprenedors
És la persona més jove que ha pujat mai en aquest tren
Pol Álvarez, un jove de quinze anys de Vilassar de Mar, va ser un dels 36 escollits per pujar al viatge en tren del programa Imagine Express 2016, en què creadors, empresaris i enginyers es van trobar per generar i desenvolupar nous negocis. El trajecte va començar el divendres 19 de febrer a Barcelona i els viatgers van tornar el 22 de febrer, després de fer parades a París i Londres.
“Vam treballar molt i vam dormir poc, però com que fèiem el que ens agradava era com no treballar”, va ressaltar aquest jove, que és la persona més petita de la història que va pujar a aquest tren, que enguany va arribar a la tercera edició. Álvarez assegura que els altres participants, com a mínim, tenien deu anys més. “Va ser un avantatge: era el més exòtic. Quan veus la gent presentant, et crida més l'atenció si hi ha un noi de quinze anys”, ressalta.
Aquest tren és l'avantsala del Mobile World Congress i no és tan fàcil ser un dels escollits per aquest particular viatge. Álvarez relata que va superar unes 3.000 persones durant les proves de selecció. El primer pas que fan els participants és enviar un vídeo de noranta segons on mostren una aplicació pensada per ells. Si els seleccionen, després han d'explicar-la davant d'un jurat.
Xavier Verdeguer, fundador d'Imagine Creativity Center i resident a Sant Francisco, on treballa a Silicon Valley, és l'impulsor d'aquest tren, en què hi van un total de dotze equips, cadascun format per tres persones: les ments creatives, els desenvolupadors de les aplicacions i l'empresari. Aquests grups es van repartir en quatre categories: Fin Tech, Smart City, Salut i una d'oberta.
En el cas Álvarez, ell era la ment creativa del seu grup. L'aplicació per a mòbil que va presentar es diu Got It i posa en contacte el petit comerç amb els clients. Amb aquesta App, quan una persona es troba enmig d'una ciutat i, per exemple, vol comprar un carregador de mòbil però no sap on anar, ho busca a l'aplicació, que li mostra els establiments propers on venen el producte. “Envia una sol·licitud de compra a tot el petit comerç que podria tenir aquell article i ells verifiquen si el tenen”, relata Álvarez. Amb això, exposa el jove vilassarenc, es dóna més visibilitat al comerç, als seus productes i s'ajuda a augmentar el nombre de vendes: “Tot d'una manera fàcil i ràpida que no l'obliga a canviar el seu model de venda.” La idea de l'aplicació va néixer d'una necessitat. “Era un problema que em passava molt freqüentment, i vaig decidir solucionar-lo, en lloc de queixar-me”, diu el jove emprenedor.
En el trajecte, Álvarez va poder desenvolupar l'aplicació amb els dos altres membres de l'equip: l'enginyer Gerard Serra i l'empresària Silvia Pociello, però també va entrar en contacte amb els membres d'altres equips, mentors i inversors.
Una altra èxit sota el braç
Els guanyadors de cada categoria van presentar el seu projecte al 4 Years From Now (4YFN) en el Mobile World Congress. Tot i que Álvarez no es va imposar en la seva categoria, va ser l'equip guanyador del públic i també va presentar l'App. Amb aquest èxit sota el braç, aquest jove té molt clar el seu pròxim objectiu: “fer l'aplicació.”
Per Álvarez, aquest viatge ha estat una gran oportunitat en què ha pogut aprendre molt i li agradaria que altres emprenedors tinguessin la mateixa sort. “Vaig aprendre molt. M'encantaria que molta gent pogués tenir la mateixa experiència”, sentencia.