Societat
Aprenents a tota vela
El port Balís de Llavaneres participa per primer cop en un projecte d'inserció social a través de la vela per a joves amb risc d'exclusió
Un cop acabada la formació, el club nàutic es compromet a contractar-los a l'estiu
Sense haver-ho rumiat mai, Quília Corbera ha descobert, en poc temps, que s'apassiona per la nàutica i que en el sector podria trobar una bona sortida professional. Ell, juntament amb cinc companys més, participen des del gener en el projecte Inser-Vela que la Federació Catalana de Vela impulsa per la inserció de joves de 16 a 25 anys amb risc d'exclusió social. La iniciativa està subvencionada per l'Obra Social La Caixa i, per primer cop, s'ha portat a terme a les instal·lacions del Club Nàutic El Balís de Sant Andreu de Llavaneres.
Havien acabat o abandonat els estudis i la intenció era intentar trobar una primera feina “per anar fent”. “Al casal de joves del poble, vam veure la proposta i ens hi vam apuntar perquè ens va cridar l'atenció”, recorda Laura Alarcón, una altra participant en el programa. Tot just ara han acabat la primera fase del projecte, durant la qual han dut a terme fins a 75 hores de navegació. En les properes setmanes faran una prova de nivell i, a partir d'aquí, accediran a un bloc formatiu de la federació amb què podrien obtenir el certificat federatiu de monitor col·laborador de vela lleugera. Un dels al·licients que més engresca i motiva Quília és el compromís que adquireix el club nàutic de Llavaneres de contractar, a l'estiu, aquells joves que hagin acabat el curs. “Se't poden obrir moltes portes i això és positiu”, admet aquest jove de 20 anys, que destaca que la feina “l'omple de força” i valora el fet que en la vela es pot compaginar “feina i oci”.
Arribar fins aquí no ha estat fàcil, ja que els serveis socials de l'Ajuntament van ser els encarregats d'identificar els perfils dels nois que més s'adequaven a la proposta. Els participants hi han anat tres cops a la setmana i han fet quatre hores cada dia. El director de l'àrea esportiva del club nàutic, Frederic Bru, assenyala que en la formació, a banda d'una base de navegació i de tècnica, el més important de tot és augmentar l'autoestima dels nois i transmetre'ls uns valors vinculats a la vela com ara l'esforç, el sacrifici i la companyonia, que ben bé es poden extrapolar a la vida. Mentre dura l'etapa formativa, qualsevol esdeveniment esportiu al port és una excusa perfecta per ajudar els mariners, agafar experiència i, potser, despertar vocacions amagades.