Un nou telescopi s'afegeix al parc astronòmic del Montsec
L'aparell porta el nom d'Assumpció Català, dona pionera en l'astronomia i l'astrofísica a Catalunya, i és el primer telescopi de l'Estat amb nom femení
Permet fer observacions en grup i tindrà usos docents
El Centre d'Observació de l'Univers (COU) d'Àger va estrenar ahir un telescopi. L'han batejat amb el nom d'Assumpció Català, i és el primer telescopi de Catalunya i de l'Estat amb nom de dona.
Assumpció Català (1925-2009) va ser una dona pionera en el món de l'astronomia. Va estudiar ciències exactes, una carrera científica quan pràcticament cap dona en cursava, i després de fer una tesi doctoral sobre astrofísica va ser professora titular d'astronomia a la Universitat de Barcelona (UB).
Ahir, a la inauguració del telescopi, hi va assistir el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, que va recordar que al nostre país encara hi ha molt camp per córrer pel que fa a la presència de la dona en el món científic: les dones només representen un 30% en els estudis tècnics i d'enginyeria.
A l'acte, també hi va assistir Maria Cinta Català, germana d'Assumpció Català. Va explicar que la seva germana es va dedicar a la docència amb tota la seva vocació, i es va mostrar “molt emocionada”, en nom de la família, perquè un telescopi dugui ara el seu nom. A més, ara es muntarà una exposició sobre ella al COU.
Entre d'altres anècdotes que mostren el caràcter de la científica, Maria Cinta Català va explicar que un dia, convocada a una reunió en què tots eren homes i ella havia estat convocada “perquè almenys hi hagués una dona”, ella es va negar a anar-hi. “Va dir que com a florero no hi anava i que, si volien flors, posessin un ram a la cadira”.
Ús docent
El nou telescopi forma part de l'Observatori-Aula del Centre d'Observació de l'Univers del Parc Astronòmic del Montsec i té un ús docent per a la universitat i per a batxillerat, secundària i primària, així com per a divulgació adreçada al públic general. L'instrument, el de major dimensions d'aquest centre, permet que setanta persones puguin observar, simultàniament, des de cossos del Sistema Solar fins a galàxies de l'univers remot.
Una observació que es veu afavorida per les característiques úniques que fan del Montsec el lloc més adequat de Catalunya per a la instal·lació del PAM, que el govern va posar en marxa el 2008 per afavorir la recerca, la formació i la divulgació de l'astronomia.