Societat

Pobresa: sense pressupost

El govern es fa seu el pla de xoc que Junts pel Sí va oferir a la CUP, però adverteix que abans cal aprovar el pressupost

Puigdemont sosté que “la independència és el camí ”

Autocrítica i decepció en el ple

El ple de la pobresa va tornar a posar d'actualitat el pla de xoc que Junts pel Sí va oferir a la CUP durant les negociacions per formar govern. És el paquet de mesures “realista” i “factible” que el govern reclamava ahir a la resta de forces polítiques en el primer dia de debat. Ara bé, la seva aplicació és possible sempre i quan la CUP, i/o la resta de l'oposició, s'avingui a aprovar un nou pressupost cap al mes de maig. Aquest va ser el missatge que el grup de Junts pel Sí i els membres del govern encapçalats pel president, Carles Puigdemont, van llançar ahir a l'hemicicle de la cambra i que a última hora del vespre van presentar en format de proposta perquè s'aprovi en la sessió d'aquesta tarda al Parlament.

Conscients de la manca de suports per aprovar uns nous comptes per al 2016, que el govern considera “imprescindible” per portar a terme mesures socials, l'executiu també va voler denunciar la manca de finançament i recursos que arriben de l'Estat espanyol i que “l'oposició no té en compte”, segons la consellera de la Presidència, Neus Munté.

A l'altra banda del tauler, però, l'esquerra independentista, principal crossa que cerca el govern, no se sent obligada per cap pacte d'estabilitat a aprovar “a cegues” el pressupost ni comparteix un pla de xoc del tot “insuficient”, la despesa del qual s'ha quantificat en 270 milions, segons apuntava un diputat del grup. De fet, el que reclamava la formació anticapitalista era conèixer l'estat dels comptes i abordar un ple de pressupostos abans de redactar un pla social.

Amb aquest estira-i-arronsa i en espera que avui s'arribi a un cert consens que permeti aprovar algunes mesures urgents, va transcorre el primer dia de debat del ple de la pobresa davant de l'escepticisme de representants d'entitats i organitzacions del tercer sector que ocupaven la tribuna de convidats.

El primer a supeditar el pla de xoc social al pressupost va ser el cap de l'executiu, Carles Puigdemont, no sense abans recordar que serà la independència de Catalunya “el camí per donar resposta a les necessitats més immediates de la gent”. “L'estat propi no serveix de res si no es dota de contingut”, hi va afegir a l'hora de fer-se seves les 14 mesures del pla. “En aquests divuit mesos no ens podem quedar de braços plegats”, va assegurar el president.

El president va apuntar que el nou estat ha de ser “més just” i “més equitatiu” i també va posar de manifest “l'ofec fiscal” de l'Estat. Aquestes declaracions van ser durament criticades pels grups de l'oposició que, en el torn de rèplica, van lamentar que Puigdemont apel·lés a la independència com a eina per solucionar la situació de pobresa.

Junqueras i l'Estat

Després de Puigdemont, el següent membre del govern a intervenir va ser el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, que va fer una crida a la resta de partits a anar de la mà a Madrid per dues demandes molt concretes: la reducció de l'interès que la Generalitat paga pel fons de liquidat autonòmica (FLA) al govern espanyol, 380 milions, i l'avançament de la liquidació del model de finançament del 2014, una bestreta que va xifrar en 1.400 milions. Amb aquestes quantitats, Junqueras va recordar que es podia fer front al pla de xoc social que es discutia en el ple de la pobresa. “No és el mateix disposar d'aquests diners que no fer-ho, i en això espero que tots hi estiguem d'acord”, va apuntar el president d'ERC. Dues demandes que avui també se sotmetran a aprovació en el ple.

Junqueras també va apel·lar a la necessitat de crear estructures d'estat com l'agència tributària pròpia, des de la qual es podria lluitar contra el frau fiscal que, conjuntament amb la corrupció “afecten directament les problemàtiques socials”, va confirmar. Un missatge que també dirigia a Catalunya Sí que es Pot, que conjuntament amb el PSC, eren els impulsors del ple. Els ecosocialistes proposen un pla de xoc social que s'eleva fins al 4.000 milions de despesa i preveu ingressar-se una part a través de la lluita contra el frau fiscal, una via que Munté ja va posar en qüestió per la manca de competències que en aquest àmbit té l'executiu català.

“Tocar de peus a terra”

Per la portaveu del govern, el ple de pobresa és una “oportunitat per entomar un repte tocant de peus a terra amb la realitat” que té el país. La consellera va ser la primera a exercir l'autocrítica pels resultats de l'anterior ple de la pobresa que es va celebrar fa dos anys i ho va fer de forma contundent en el torn de rèpliques després que l'oposició acusés el govern d'haver actuat de manera massa complaent.

La CUP va repartir les critiques de banda a banda de l'hemicicle i va acusar tots els partits d'haver “bandejat el problema” mentre eren al govern i va apuntar a les polítiques d'austeritat i la reforma laboral com a principals causes de l'empobriment de la societat.

Pel PSC, el pla de xoc arriba tard i és només un “pedaç” després de “cinc anys ignorant les necessitats”. De “tireta” va titllar el grup de Sí que es Pot el pla de xoc proposat per CDC i ERC.

LES FRASES

Esperem mesures útils i aplicables, però necessitem aprovar el pressupost
Carles Puigdemont
president de la generalitat
Blindarem les partides socials encara que no siguin les previstes inicialment
Oriol Junqueras
vicepresident del govern
No són bones paraules o intencions, sinó que és un autèntic pla de xoc
Neus Munté
consellera de la presidència
S'esforça a construir un estat amb una mà i a destruir el del benestar amb l'altra
Inés Arrimadas
presidenta del grup de ciutadans
No tenim el marge que voldríem però sí capacitat d'atendre les necessitats urgents
Miquel Iceta
president del grup del psc
Cap denúncia de l'actitud de l'Estat pot servir de pretext per no actuar
Lluís Rabell
president del grup de CSQP
De la crisi no sortirem amb més deute públic sinó amb atenció social nova
Fernando Sánchez
diputat del pp
Que la pobresa no fos a l'agenda posa en evidència la classe política del país
Gabriela Serra
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.