Societat

El Suprem canvia de criteri per repartir el 0,7% social

L'alt tribunal cedeix ara a l'Estat la potestat de repartir entre les ONG socials els fons provinents de l'IRPF

En vint anys s'han dictat tretze sentències que atribueixen la competència a la Generalitat

La meitat de les entitats socials que actuen a Catalunya i que són finançades pel 0,7% de l'IRPF –una seixantena– deixaran de rebre les subvencions. El Tribunal Suprem va desestimar ahir que la competència per repartir aquests ajuts sigui de la Generalitat i li dóna a l'Estat espanyol.

En els darrers vint anys, el Suprem i el Tribunal Constitucional havien reconegut la competència de la Generalitat fins a tretze vegades, i que aquest any canviï de posició resulta “contradictori” per a la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa més de tres mil entitats socials. El canvi representa, per Oriol Illa, president de la Taula, una “involució” que tindrà efectes “absolutament negatius”, va assegurar.

Fa dos anys, l'Estat va eliminar del reial decret 536/2014, que regula les bases de la convocatòria i la concessió d'aquestes subvencions, el terme “assistència social” –que la Constitució reconeix com a competència autonòmica– i va dictar com a requisit que les entitats que podien aspiar als ajuts fossin d'actuació estatal. I, com que ara s'ha reconegut la competència a l'Estat, totes aquelles ONG i els projectes que actuen només de manera autonòmica o local no rebran les subvencions que sí que rebien abans. Per això, Illa va explicar ahir que aquest canvi “afecta totes les entitats de l'Estat espanyol que no actuen en un àmbit estatal”. Però, a més, Catalunya té “una densitat d'entitats socials locals més gran que altres territoris” i, per tant, es veurà molt més afectada.

D'altra banda, la Plataforma del Tercer Sector, que es va reunir ahir amb altres organitzacions socials a Madrid, va valorar la resolució del Suprem com una “bona notícia”. La plataforma es va mostrar satisfeta perquè veuen que la nova situació aportarà estabilitat al sector en un moment en què els indicadors de pobresa i exclusió són uns dels més alts. No obstant això, Illa va recordar que a Madrid “s'està oblidant que hi ha moltes entitats socials” d'arreu que també es veuran afectades.

Amb el canvi de gestió, Catalunya deixarà de rebre uns 13 milions d'euros que s'invertien en aquesta seixantena de programes d'ajuda social, segons la Taula. En conseqüència, la diferència entre el que Catalunya aporta al fons del 0,7% i el que rep serà “encara més gran”. El 2014, Catalunya va aportar 54 milions d'euros al total recaptat i només en va rebre 30. Aporta un 25% del total dels fons i en rep un 14%.

Que una seixantena d'entitats deixin de ser finançades tindrà “un impacte directe” no només en les organitzacions, sinó també, i especialment, en els usuaris. Les entitats fan programes per ajudar persones amb discapacitat, gent gran, infància o persones en risc d'exclusió. Ara les entitats hauran d'escollir entre dues vies: o troben finançaments “alternatius” o “moren”, va explicar el president de la Taula. A més, “l'únic element en què el ciutadà pot decidir (marcar la casella d'ajuda social a l'hora de fer la declaració de la renda) queda ara desvirtuat”. Illa va valorar la situació com a “bastant irreversible” i va reivindicar “que no és una qüestió de terminologia el que es persegueix”, sinó el perquè d'aquesta nova sentència.

LES XIFRES

13
milions d'euros
provinents del 0,7% de l'IRPF es deixaran de rebre a Catalunya per a entitats socials.

LA FRASE

23
milions d'euros és la diferència entre el que Catalunya aporta al fons i el que després rep.
La sentència tindrà un impacte directe no només en les entitats, sinó també en els usuaris afectats.
Oriol Illa
President taula tercer sector
60
entitats socials ja no podran aspirar a les ajudes econòmiques perquè són d'àmbit autonòmic, segons la Taula.

“És una estratègia recentralitzadora i un espoli”

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va mostrar ahir el seu rebuig a la resolució del Tribunal Suprem. En un comunitat, el departament, que dirigeix Dolors Bassa, assegura que el contingut i el detall dels programes estatals fan palès que hi ha una clara continuïtat respecte de les bases anteriors d'aquestes mateixes subvencions a càrrec de l'IRPF, en les quals el Tribunal Constitucional va apreciar una invasió competencial de l'Estat. Per això es considera que l'Estat “fa una convocatòria trampa per afavorir la seva estratègia recentralitzadora de sempre. Es tracta d'un autèntic espoli social que només resoldrem si disposem d'un estat propi”.

Des del departament s'assegura que estudiaran “totes les vies d'impugnació i els instruments adients per continuar reivindicant la competència autonòmica” sobre aquests fons provinents de l'IRPF per a fins d'interès general, amb l'objectiu d'aconseguir que siguin les comunitats autònomes les que regulin i convoquin les subvencions per ser fidels al marc competencial existent. L'any 2013, el govern espanyol va modificar la regulació i les bases del sistema de subvencions en resposta a les successives sentències mantenint-ne la gestió i centralitzant encara més el sistema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.