Societat
Alella canvia la ruta
L'Ajuntament substitueix la tradicional ruta ‘Alella, mil anys d'història' per quatre visites
Els nous itineraris són sobre la dona, els senyors, la pagesia i el modernisme
un vi de la DO Alella
Renovar l'oferta turística alellenca. Aquesta és l'aposta del consistori, que durant tres anys ha organitzat la ruta Alella, mil anys d'història i ara la substitueix per quatre visites temàtiques: una sobre la dona, una altra dels senyors d'Alella, a més de la pagesia, i la quarta, del modernisme. La regidora de Turisme, Isabel Nonell (ERC), relata que es vol “donar una novetat per renovar el format i oferir coses diferents”. Maica Carmona, de l'empresa Kalathos Difusió, que organitza les visites guiades, explica que la base és Alella, mil anys d'història, però s'hi afegeix informació nova.
Les dones d'Alella va donar el tret de sortida a aquesta aposta el dissabte 27 de febrer. En aquesta visita, els assistents van poder descobrir com era la vida i els costums dels habitants d'aquest municipi maresmenc de muntanya a través del dia a dia de les dones que treballaven a les fàbriques, com la dels plomalls, o al camp, alhora que s'ocupaven de la casa i la família.
Una de les protagonistes va ser Marianna de Copons, una de les espies més famoses de Catalunya durant la Guerra de Successió del 1714. Copons, aristòcrata de Barcelona, però resident a Alella, va utilitzar els seus contactes amb oficials borbònics per passar la informació a Salvador Lleonart, que després la remetia a les persones que estaven defensant Barcelona. A ella se li atribueix l'impediment d'una emboscada a Mataró, el gener del 1714. Un altre personatge destacat d'aquesta ruta és Roser Arenas, exjutgessa de pau al municipi, més coneguda arreu de Catalunya per ser la cara de la Grossa, el premi de loteria de Cap d'Any.
El 29 de maig tindrà lloc la visita sobre modernisme, el 17 de juliol la de la pagesia, i el 29 d'octubre es tancarà el cicle amb els senyors d'Alella. Aquesta localitat ha estat la casa de personalitats importants, com ara el marquès d'Alella, la família d'aristòcrates Lleonart o Lluís Desplà, president de la Generalitat entre 1506 i 1509. Si amb les dones es va aprofitar per parlar dels costums alellencs, Nonell destaca que en el cas dels senyors es ressaltarà l'arquitectura de la localitat a través de les cases on vivien, com ara Can Lleonart, un dels edificis històrics del municipi que va ser el domicili d'aquesta distingida família i avui alberga un centre cultural. La visita dels senyors, diu Carmona, també servirà per repassar la història del municipi.
Algunes famílies adinerades de Barcelona es van fer la seva segona residència a Alella. L'arquitecte Antoni Gaudí també hi va anar a passar alguns estius. Això ha fet que el municipi estigui impregnat de modernisme, però està amagat i s'ha de visitar amb alguna persona que et descobreixi aquest tresor de l'interior de cases o masies, explica Carmona.
Alella ve d'un poble de pagesia. Per això, es va decidir fer una ruta sobre aquest tema, que ha deixat petjada en un municipi i que avui dia encara és famós i reconegut per les seves vinyes i és distingit amb la DO Alella.
Segons Carmona, és un dels pocs pobles on es poden veure totes les tipologies de masies: “Amb torres de vigilància de quan teníem la pirateria del Maresme, façanes barroques com les de Can Lleonart o finestrals gòtics preciosos com els de Can Regulat, l'actual Museu dels Àngels, que avui és un restaurant.”
Tast de vins de la DO Alella
Una altra de les novetats d'enguany és que al final de la ruta es visita un celler on els participants poden provar un vi DO Alella. “Fem un tastet d'un vi i parlarem una miqueta d'ell”, diu Carmona, que precisa que en cada ruta es visita un celler diferent.