Societat

El Bages denuncia que Endesa i Gas Natural no compleixen la llei

El Consell Comarcal donarà facilitats perquè els clients que “siguin víctimes de talls indeguts” puguin denunciar

El 2015 ha donat un 20% més d'ajuts per pagar el lloguer o la hipoteca que el 2013

“Endesa i Gas Natural fan cas omís deliberadament de la llei d'emergència d'habitatge i pobresa energètica i ens han manifestat la seva voluntat de no complir-la.” Així de contundent es va mostrar ahir Albert Marañón, conseller comarcal del Bages d'Acció Social, que va assegurar que, davant la situació, facilitaran que tots els usuaris “que siguin víctimes de talls indeguts puguin denunciar el seu cas a l'Agència Catalana de Consum”, a través d'un assessorament que oferiran els Serveis Socials municipals.

Tot just un dia després de la cimera en defensa de la llei d'emergència social, Marañón va incidir que “l'article 6 no ha estat recorregut ni suspès; és plenament vigent i cal que es compleixi”. El conseller va relatar que aquest punt obliga les empreses a “informar els clients de la possibilitat que tenen de dirigir-se als Serveis Socials perquè els facin un informe de vulnerabilitat i a no fer cap tall en espera que es respongui”. Segons va dir, les empreses d'aigua i petites elèctriques “ho estan complint, però no ho fan ni Endesa ni Gas Natural”. “Per això demanem que es posin denúncies, ja que com a Consell no tenim capacitat sancionadora –com sí que té, per exemple, l'Ajuntament de Barcelona– i si no hi ha una denúncia no hi haurà cap sanció.” Per Marañón, “la crisi ha estat una de les causes de la situació, però també l'augment desmesurat de les tarifes elèctriques, que han pujat més d'un 60%; cada cop hi hagi gent més pobra i les grans empreses s'estan fent d'or, i això porta a situacions d'impagaments i a pobresa energètica”.

En un any, 412 llars

Marañón va comparèixer ahir al costat de Joan Badia, conseller comarcal d'Habitatge, que va repassar les dades de les ajudes que es van donar el 2015 als 34 municipis que són competència del Consell Comarcal (tots els dels Bages excepte Manresa; inclosos també Moià, Calders, l'Estany, Monistrol de Calders i Santa Maria d'Oló, que ara són del Moianès): 62.237 euros a ajudes al pagament del lloguer i de la hipoteca, que van beneficiar 412 llars. I 110.524 euros a ajudes a 1.412 usuaris per al pagament dels subministraments bàsics.

Les xifres representen un 18,74% més i un 54,69% més que el 2013, respectivament, un fet que “demostra que la crisi no s'ha acabat, sinó tot el contrari, va a pitjor”, va dir Badia, que també va fer notar que s'han incorporat “nous perfils” a Serveis Socials “que abans no hi eren”, com ara el dels “treballadors pobres”, va detallar Marañón.

Badia també va recordar que la llei “es va aprovar per unanimitat” i va assegurar que és “molt necessària per afrontar una situació d'emergència nacional”. Com a exemple, va esmentar que el servei del Consell de mediació amb els bancs per a casos d'impagaments de la hipoteca “està col·lapsat” i que ja hi ha hores donades per al proper mes i mig”.

LES XIFRES

110.524
euros en ajudes
per al pagament de subministraments bàsics durant el 2015, un 54,69% més que el 2013.

LA FRASE

Tenim el servei de mediació amb els bancs per a casos d'impagaments de la hipoteca col·lapsat
Joan Badia
Alcalde de callús i conseller comarcal d'habitatge

Cessió dels primers pisos de bancs

L'Ajuntament de Manresa va iniciar ahir el procediment per obtenir la cessió d'ús temporal obligatòria d'un primer grup de deu habitatges propietat d'entitats financeres i societats immobiliàries que estaven buits i que es destinaran a lloguer social.

Es tracta d'un primer procediment “que ha de servir de guia per a futures actuacions”, van informar fonts municipals, que van detallar que l'Ajuntament pot iniciar el tràmit “quan els habitatges estan desocupats des de fa més de dos anys sense causa justificada”. És aleshores que l'administració “en pot reclamar la cessió per recuperar la seva funció social i poder atendre la necessitat bàsica d'habitatge de les famílies en risc d'exclusió residencial”. En la resolució, signada pel regidor d'Habitatge, Antoni Llobet, consta que l'Ajuntament assumirà la gestió i administració dels arrendaments i els adjudicarà a la unitat familiar que es proposi des dels serveis socials. L'import del lloguer es fixarà d'acord amb els paràmetres de lloguer social que estableix la llei de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica. D'aquesta manera, “l'Ajuntament referma el seu rebuig cap a la decisió del govern espanyol de recórrer contra una llei aprovada per unanimitat i amb ampli consens social”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.