Societat

empresa

Les Tres Cadires neix per recuperar el vi de nous

Tres joves emprenedors creen una cooperativa a Arbeca que elaborarà i comercialitzarà aquest licor tradicional

S'han finançat amb microcrèdits de l'entorn i un Verkami acomplert en sols onze dies

L'Andreu Culleré anava pels llocs amb una ampolla de vi de nous sota el braç. A les trobades del moviment escolta i els sopars amb amics triomfava aquest licor dolç, elaborat pel pare de l'Andreu basant-se en una recepta d'una padrina de Belianes. “Ens dèiem que n'havíem de fer alguna cosa...”, diu. Finalment, l'Andreu, Anna Maria Capdevila i Quim Pérez han creat una marca i una cooperativa, Les Tres Cadires, per elaborar i comercialitzar, a partir del novembre vinent, un dels pocs vins de nous que es produeixen a Ponent.

De vi de nous se n'elabora a diverses parts del país. És una beguda tradicional, feta normalment a casa, que té com a base les nous verdes i el vi. Al contrari d'un parent proper, la ratafia, no conté herbes i sí esperit de vi. “L'element principal és el vi, que en el nostre cas segurament serà un monovarietal de la zona”, explica Anna Maria Capdevila. El vi negre i les nous es deixen macerar durant quaranta dies, passats els quals se li treuen els sòlids i s'hi afegeix vi nou, sucre i esperit de vi. En acabat encara ha de reposar uns mesos a l'ampolla. “No es fa madurar en bóta perquè volem conservar el gust de les nous, sinó en dipòsits d'acer inoxidable. És un licor amb 20 graus d'alcohol, no un vi dolç”, puntualitzen.

Fa un any que els tres socis van fer les primeres proves amb diversos vins i nous silvestres. Les van deixar provar a una cinquantena de persones, que també van omplir una fitxa amb opinions. “És el nostre vi, però volíem fer un test de mercat, compartir-ho i rebre'n el feedback”. A Les Tres Cadires, la col·laboració és fonament “Primer, vam pensar a fer-nos autònoms, però la burocràcia era increïble i ens feia mandra... A més, canvia molt de fer papers a aprendre a muntar una cooperativa. És tot un procés creatiu”, expliquen l'Anna i l'Andreu. Hi han invertit 30.000 euros, especialment en l'adequació de l'obrador a Arbeca, que en serà també la seu social. Aquí han buscat suports en els cercles socials propers: vint persones han aportat microcrèdits de 500 euros. “Als bancs, sempre som a temps d'anar-hi si no ho aconseguíssim.” Els interessos, calculats a un 4,5%, està pactat que es tornaran en espècies: cada patrocinador rebrà tres ampolles de vi de nous.

150 aportacions

Aquests dies han recollit, també, mitjançant la plataforma Verkami i en tan sols onze dies, els 5.000 euros necessaris per a la compra de matèria primera, l'acabament de les obres del local i la compra de la maquinària necessària per elaborar la primera anyada. Hi han aportat diners 150 persones. Així que consideren ara fer una segona campanya de finançament per assolir els 7.000 euros. Si hi arriben, faran una edició limitada del vi.

La cooperativa pretén “la recuperació de les begudes tradicionals. El fem més per aquesta militància que per res. No pensem viure d'això”, explica Anna Maria Capdevila, tècnica de gestió de projectes de professió. A la tardor, sortiran de l'obrador els primers 4.000 litres del vi de nous. Es comercialitzaran en botigues de productes de proximitat i en agrobotigues, encara que ja se'n poden encarregar al seu web. Com la seva forma empresarial, Les Tres Cadires, aquest vi de nous “evoca un projecte col·lectiu per compartir a taula”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.