RAMON BALASCH

«Som deu germans i perdríem el cognom de la mare»

Quins tràmits va haver de fer per canviar l'ordre dels cognoms?
–«Vaig anar al Registre Civil, vaig firmar un document conforme volia canviar-me els cognoms, i ja està. Ho vaig fer en cinc minuts. I allà surts amb una butlleta per fer-te el nou DNI. I d'allà vas a tot arreu a canviar-te els cognoms.»
–Li van canviar el DNI?
–«Només l'ordre dels cognoms, el número del DNI no, tinc el mateix. Per tant, per a Hisenda tant se val si em dic Piñol o Balasch, cobro o pago igual.»
–Sap que ara el seu segon cognom, Piñol, el pot catalanitzar?
–«Sí, i els tràmits són molt ràpids. Jo no m'he pogut beneficiar de la nova llei. Abans havies d'anar a Madrid a fer un judici amb una declaració jurada. Alguns dels meus germans se l'han canviat i es diuen Pinyol.»
–Per quines raons va canviar l'ordre dels cognoms?
–«Bàsicament perquè som deu germans i tots ens dèiem Piñol Balasch. Llavors jo volia que la meva filla es digués Balasch Piñol, per això de no perdre el cognom. A més, som coneguts com els de can Balasch i tenim una botiga que ara farà cent anys, i seria una llàstima perdre el cognom.»
–I la gent, amb quin nom el crida?
–«Doncs encara hi ha molta gent que em diu Ramon Piñol. Per tant, tinc doble nom i doble personalitat.»


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.