Societat

gastronomia

solidaritat

Els germans Roca promouen a Nigèria un centre alimentari

Josep Roca és a Nigèria per muntar un centre de conservació d'aliments al nord d'Abuja

Es tracta d'impedir que es malmeti la producció agrària amb l'elaboració, per exemple, de confitures i curats

El Celler de Can Roca, des que els tres germans són ambaixadors de bona voluntat del Programa de Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), ha engegat un projecte a Nigèria que es materialitza en un centre per a seguretat alimentària i promoció i venda de productes per als agricultors de la zona de Kaduna, al nord de la capital Abuja. “És un projecte ambiciós amb grans complicitats. Per primera vegada s'ha fet un acord entre el govern nigerià –demà em rebrà el vicepresident del govern–, una entitat privada (Sahara) que finança el projecte amb dos milions de dòlars i Nacions Unides per mitjà del PNUD, amb l'objecte de desenvolupament sostenible i la FAO”, va explicar ahir Josep Roca, que aquesta matinada ha viatjat a Nigèria amb Bernat Guixé, químic especialitzat en fermentacions de llegums, i amb Nacho Baucells, un dels dos caps de cuina del Celler de Can Roca. “Els portem mostres i treballs que hem fet nosaltres sobre conservació d'aliments perquè els agricultors els puguin tastar i, a partir dels seus gustos, nosaltres desenvoluparem un sistema de conservació i també l'ensenyament de com conservar”, va dir el mitjà dels germans.

Es preveu que aquest sigui un projecte a llarg termini, que han assumit perquè són ambaixadors de bona voluntat fins d'aquí a quinze anys. Ara ha tingut lloc la primera de les estades a Nigèria, però en vindran moltes més. El desafiament és que allò que els agricultors d'aquell país produeixen es conservi més. Es tracta d'impedir que la producció agrària se'ls malmeti en la proporció en què ho fa –entre el 60% i el 70%–, ajudant-los a conservar adaptant-se als seus gustos i sense incorporar tecnologia ni maquinària, només amb el coneixement rebut visitant altres llocs del món on es conserven aliments de diverses maneres. “Provarem de fer confitures, deshidratats, curats, oxidats i fermentats”, explica Roca.

La previsió de com serà rebut aquest projecte és per ara molt positiva. Ja hem tingut contacte amb agricultors i ja han mantingut relacions que han generat estudis i treballs de fa temps. “A partir de demà els ensenyarem els treballs que hem fet amb els seus aliments. A partir d'aquí establirem una col·laboració. Les sensacions són molt positives en tant que no només hem aconseguit una inversió de dos milions de dòlars per a un centre agrícola de seguretat alimentària, sinó perquè el govern nigerià ens rep, hi està interessat i és proper a allò que estem fent. Assumim una responsabilitat i esperem que els siguem útils. I tant de bo que tot això sigui molt efectiu”, continua explicant Josep Roca. El projecte té l'objectiu que el pagès no només deixi de passar gana i no se li malmetin els productes, sinó que conservi i pugui generar beneficis des d'un punt de vista econòmic. “Probablement serà de les coses més importants que haurem fet a la nostra vida, perquè la idea és que això es pugui importar en altres països de l'Àfrica”, va continuar Roca.

Aquest projecte té també un vessant docent molt important, cosa que no els espanta, ans al contrari. El Celler de Can Roca està abocat a la docència, a la formació, són acadèmia. Aquesta escola considera els seus treballadors clients interns, i posa molta cura en aquests clients perquè ells en tinguin dels clients externs, segons Josep Roca. “Ens hem focalitzat primerament a l'Àfrica perquè entenem que és un mercat poc rendible, són països oblidats en un continent encara callat. És un desafiament global en el qual hi posarem una minsa part”, va afegir-hi.

I a partir del gener engegaran un altre projecte amb Nacions Unides sobre cuina tradicional, per fer reinserció laboral de dones excloses del mercat laboral a la costa caribenya de Mèxic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia