Societat

La Festa al Cel es ven al Maresme

Els organitzadors del festival aeri enceten converses amb Calella i Pineda per traslladar l'esdeveniment anul·lat a Mataró

L'edició d'aquest any està pràcticament descartada i els municipis admeten que una futura col·laboració està condicionada a trobar prou patrocini privat

Els organitzadors de la Festa al Cel es resisteixen a donar el festival aeri per perdut. Pocs dies després que Mataró confirmés l'anul·lació de la tercera edició, prevista pel 24 i el 25 de setembre, el director de l'esdeveniment, Daniel Ventura, ha explicat a Ràdio Calella que havien iniciat converses amb l'Ajuntament de la ciutat per traslladar la Festa al Cel al seu litoral perquè, al seu entendre, complia amb tots els requisits que demana el festival i tenia experiència en l'organització de grans esdeveniments. Daniel Ventura destaca, a més, els grans avantatges d'un municipi turístic amb una gran capacitat hotelera i precisa que la data del festival és “inamovible” en tant que fa mesos que es va concretar i els participants tenen el calendari tancat.

L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (CDC), va reduir ahir l'entusiasme de Ventura confirmant un primer contacte amb els responsables de la Festa al Cel, però destacant que no hi havia, ni de bon tros, cap acord tancat. “La setmana vinent ens trobem, però el primer escull que sembla insalvable és la data”, avança Candini, que hi afegeix que “de cap manera es pot compaginar la Festa al Cel a Calella el mateix cap de setmana que es fan la fira i la festa major”. L'alcaldessa repeteix que ho veu “molt difícil”, perquè afegeix als entrebancs enumerats el finançament de l'esdeveniment. “Reconec que es tracta d'un festival amb un gran ressò, però representa una partida econòmica molt important que no crec que pugui ser assumible per un únic ajuntament”, apunta. Des del PSC, el soci de govern Josep Torres es mostra optimista sobre la possibilitat que el festival acabi aterrant a Calella. “Som una ciutat de serveis i qualsevol esdeveniment que ens porti gent s'ha de poder valorar”, diu, però matisa que “no s'ha de tancar la porta, però sí que s'ha de garantir un finançament extern prou potent”.

Recerca de suport

Precisament, és en aquest escenari on l'Ajuntament de Calella ha buscat la col·laboració del municipi veí i ha convidat l'alcalde Xavier Amor (PSC) a participar de les converses amb els organitzadors. “En parlarem, però per Pineda ara mateix no es tracta d'una aposta prioritària i no tenim previst incloure-la a l'agenda”, diu Amor, que precisa que “és molt difícil plantejar el festival per aquest any amb un pressupost municipal tancat de fa temps”.

D'altra banda, pel que fa al teixit econòmic, des de l'Agència Turística de Calella (ATC) la seva presidenta, Isabel Mallol, no discuteix la importància promocional que suposa la Festa al Cel, però defensa que la majoria de l'empresariat troba el festival “econòmicament inviable per ser assumit per una població com Calella si una capital com Mataró hi ha acabat renunciant”. “Creiem que s'hauria d'obrir a la participació de la resta de municipis de l'Alt Maresme, com una oferta complementària”, especifica Mallol, que també recorda que durant les dates previstes del festival la ciutat turística ja té una ocupació hotelera bona.

Paral·lelament, la major part dels grups de l'oposició de Calella ja han manifestat el seu complet desacord a una hipotètica celebració de la Festa al Cel a la ciutat. “No volem un esdeveniment militaritzat i que atempta contra el medi ambient i sense cap arrelament al municipi”, exposa Jan Catà, de la CUP, alineant-se amb les mateixes tesis que han defensant els grups d'esquerres de Mataró. Cristina Gómez, portaveu d'ERC, s'afegeix a aquests arguments tot i reconèixer que no coneix a fons la proposta, i reclama una garantia d'autofinançament de la Festa al Cel abans de valorar-la com a opció real. “Esperem que qualsevol decisió que es prengui a nivell de govern local sobre aquest esdeveniment aeri compti abans amb el consens majoritari”, puntualitza, i hi afegeix que cal “diàleg i entesa en temes que van més enllà d'una actuació puntual”. Per Sebastià Tejada, d'ICV-EUiA, que Calella es plantegi participar en la Festa al Cel “és un despropòsit”. “Parlem d'un festival sense cap relació amb la ciutat, que té un cost més alt que els diners que l'Ajuntament destina a despesa social”, assenyala, i recomana altres festivals aeris més amables com els de globus aerostàtics. El portaveu del PP, Josep Maria Pérez-Basart, en canvi, s'hi ha mostrat a favor en declaracions a Ràdio Calella.

LES FRASES

De cap manera es pot compaginar la Festa al Cel amb la fira i la festa major de Calella
Montserrat Candini (CDC)
ALCALDESSA DE CALELLA
És molt difícil plantejar el festival per aquest any amb un pressupost municipal tancat de fa temps
Xavier Amor (PSC)
ALCALDE DE PINEDA DE MAR


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia