Societat

Tortosa ha obert portes a la Festa del Renaixement

La cerimònia forma part del ritual d'inici d'unes festes que impliquen més de 3.000 persones vestides d'època i una seixantena d'activitats diàries en una ciutat transformada

El centre històric de la ciutat, tot guarnit, ha traslladat Tortosa al segle XVI, moment històric que recrea la Festa del Renaixement, fins al 24 de juliol. Aquest dijous va tenir lloc l'acte inaugural amb el lliurament de l'estendard a la Colla de Diables Lucifus per la seva implicació a la festa i, després de l'acte simbòlic d'obertura de portes al Portal del Romeu i del pregó del conseller Josep Rull, queda per davant tot un cap de setmana ple d'activitats i representacions, algunes ja un clàssic, com la Taverna d'Enrico, amb Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que enguany canvia d'emplaçament i se situa a la plaça Ben Saruq, al barri de Remolins. Entre les diverses actuacions previstes a la plaça de l'Absis destaca In Commedia, produïda per Lo TAT, en què un noble fa tot el que pot per trobar una esposa que li doni un fill per heretar la seva fortuna. També l'adaptació de Molt soroll per res, que EMTT la Companyia posa en escena coincidint amb els 400 anys de la mort de Shakespeare. L'obra, ambientada a la Tortosa del s.XVI, es representa al Palau Episcopal. La coral La Binota està al darrere de l'espectacle La pazzia senile que es fa al pati del convent de la Puríssima. Es tracta d'una comèdia madrigal, un gènere basat en un seguit de composicions corals que expliquen una història, en aquest cas un embolic entre Pantalone, que vol casar la seva filla amb un vell adinerat, la noia, el seu enamorat i altres personatges.

Vida al carrer

Aquests espectacles d'aforament limitat se sumen al teatre de carrer, grups musicals, ambients d'època, actes propis i propostes per als més petits, en total prop d'un centenar d'activitats que, unides a les més de 3.000 persones vestides d'època, ajuden a compondre una de les festes de recreació històrica més importants al sud d'Europa. Els milers de visitants podran conèixer millor com era la ciutat al segle XVI i el patrimoni que ha arribat als nostres dies, com ara els Reials Col·legis, un dels conjunts arquitectònics renaixentistes més importants de Catalunya. Cal tenir present que a l'època la ciutat tenia una gran vitalitat, fruit de les seves intenses relacions amb Saragossa, València i Barcelona. Però sobretot la Festa del Renaixement és una oportunitat per divertir-se amb propostes populars com l'entrega d'estendards a les famílies nobles, la Marxa de Trasts, la gran desfilada de diumenge, el ball de màscares de les famílies nobles, el jurament d'arxivers de la ciutat, la missa d'època o els seguicis de procuradors. No hi faltarà el Taulell al Carrer ni la Ruta de la Saboga, amb les tavernes repartides per tota la ciutat, o el Mengeu de Festa, amb propostes culinàries inspirades a l'època. Pel carrer, el visitant toparà amb comediants, actors, malabars, músics i troupes arribats de diferents punts. Ala festa hi participen una seixantena de companyies, amb una aposta per la internacionalització, sobretot arribades de França. Cal estar preparat per topar amb els abanderats de Tortosa i de Cori (Itàlia), espectacles de lluita d'espases, els ja clàssics Ourobouros o els Errants francesos, i s'han de visitar els mercats i les recreacions de la vida quotidiana als diversos campaments.

La festa

Fins al 24

www.festadelrenaixement.cat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.