Hivern de sopes
Els restaurants confirmen que aquests dies de fred els clients mostren predilecció per les sopes, els potatges, les cremes i els consomés
A banda de la carta els menús diaris inclouen sopes i brous de tota mena per fer-se'l passar
Com més fred, més sopes. Ho constaten molts restaurants que confirmen que des que les temperatures van baixar dràsticament, ara fa un parell de setmanes, les sopes, els potatges, les cremes i els consomés s'esgoten cada dia i són, amb diferència, els plats més demanats. La majoria de restaurants tenen tres o quatre sopes diferents a la carta i una o dues al menú. Els clients ho tenen clar. “A l'hivern, bona sopa i vi calent”, diu la dita. Doncs això.
“Cada dia faig escudella barrejada, sopa de fideus, consomé i sopa d'arròs. A més a més, un dia a la setmana faig sopa de peix. Però a part de les sopes un dia faig llenties, un altre potatge i un altre fideus a la cassola”, explica en Joan, un dels personatges més estimats del Raval, que està darrere els fogons del restaurant Pollo Rico, del carrer Sant Pau, des del 1963, quan va obrir. Aquest és un restaurant on la cuina està oberta tot el dia, i on els fogons i el rostidor de pollastre funcionen a tot gas. Des del matí i fins a la nit els clients, la majoria gent del barri, poden asseure's a la barra i prendre's un plat calent. Ara a l'hivern, doncs, en qualsevol moment es pot menjar una sopa.
“L'escudella agrada molt i en fem a totes hores, i agrada tant a la gent d'aquí com als musulmans”, diu en Joan, que assegura que, això sí, els musulmans hi van quan saben que ha fet l'escudella sense porc. Al llarg del dia en Joan en fa diverses, d'escudelles, i entre aquestes sempre en fa una sense posar-hi porc per deferència a una part dels veïns. “Els passa el mateix amb les llenties; quan les faig sense porc els àrabs ja ho saben i vénen”, diu. En Joan confirma que com més fred més escudella serveix. Ah!, i dos cops a la setmana fa arribar dues olles enormes d'escudella a una ONG del barri.
A pocs metres del Pollo Rico, un dels restaurants més turístics de la Plaça Reial, Les Quinze Nits, on també es fa cuina de mercat, confirmen que des que ha arribat l'hivern ha augmentat la demanda de sopes. “Sobretot ens demanen la sopa de tomàquet i la crema de carbassó”, diu l'encarregat de l'establiment. Aquest hivern un dia a la setmana en el menú també hi entra escudella, expliquen.
I és que les sopes fan entrar en calor i són molt nutritives, i amb temperatures sota zero o a zero vénen molt de gust. “Realment aquests dies la majoria de clients que tenim demanen sopa o verdura de primer plat. No enganyo quan dic que aquests dies estic servint quatre amanides justes i prou”, explica la Sílvia, del restaurant Buffet de la Pilar, de Badalona. “Realment a cada època de l'any la gent es decanta per una o altra cosa. A l'estiu, per exemple, tothom vol amanides i gaspatxos, i ara tothom sopes o cremes o potatges, que els fem molt bons i tot de manera casolana”, explica.
Al barri de la Barceloneta, mariner per excel·lència, a les típiques paelles aquests dies els ha sortit un competidor: les sopes de peix. Sopes, calderetes i arrossos caldosos. La qüestió, que siguin plats ben calents. En demanen més els clients del país que els estrangers, que tenen la fixació de la paella.
Cremes als menús
Al restaurant Ca la Nuri de la platja no són gaire de sopes, però en Ricard, un dels responsables de l'establiment, confirma que en el menú aquests dies ofereixen crema de porro, crema de carbassó i crema de galeres, i que els clients les demanen bastant.
La preferència dels clients aquests dies per les sopes la confirmen també al mercat de la Boqueria, on han detectat que venen una mica més de peix de fer sopa que en altres èpoques de l'any. També a la secció de verdures les hortalisses d'hivern més aptes per fer caldos –col, api, pastanagues, naps i xirivies– es venen a dojo.
I és que de sopes n'hi ha de molts tipus. De les més senzilles (Josep Lladonosa i Giró ens recorda al seu mític El llibre de les sopes. Qui menja sopes se les pensa totes que, segons el diccionari, sopa
és “un tros de pa xopat de brou o d'altre líquid”) a
les més complicades, Catalunya en té una bona
representació.
Entre les sopes autòctones més populars hi ha (i tornem al gastrònom Lladonosa) la sopa de galets farcits, la sopa de vi (en què no hi ha vi però el brou queda vermellós per la barreja del bròquil bullit i les llesques de pa escaldades que s'hi afegeix), la sopa de pa torrat, els purés de llegums, l'escudella de fideus amb bacallà o les sopes escaldades. I, entre la llista de les més nutritives de casa nostra, hi ha, és clar, l'escudella barrejada, l'olla aranesa, l'escudella i carn d'olla o els purés de mongetes blanques, vermelles, llenties i faves... L'etcètera és molt llarg.
LES XIFRES
Com es pot fer un bon brou de carn
Es pot fer amb la cocció de diferents ossos de bou, vedella o pollastre. No es recomanen els ossos de porc, perquè porten massa greix, ni els de xai, pel seu sabor molt fort. Quan
tot bulli, s'hi afegeixen cebes, pastanagues, porros, naps, xirivies i api. S'ha de deixar bullir una hora i mitja
i cal anar-ne traient
el greix.
Sopa de pa torrat
Aquesta és una sopa molt fàcil de fer i molt barata. De fet, les sopes de pa es consideren l'origen de les sopes. És molt econòmica perquè s'utilitzen els trossos de pa que sobren del dia abans.
En una olla al foc hi poseu l'aigua, l'oli i una mica de sal. Ho deixeu bullir i hi afegiu el pa. Feu que bulli tot junt durant uns 10 minuts. Ho tritureu amb el batedor.
Olla aranesa
La més coneguda popularment a la Val d'Aran, varia segons el poble. S'ha de tenir en compte que en segons quina època de l'any algun dels pobles queden aïllats, i llavors és quan es fan servir els productes que hi ha a casa. Imprescindibles la botifarra,
les mongetes blanques, el jarret de vedella, la cansalada, carn magra de porc i els fideus gruixuts.
Sopa verda
Amb aquesta sopa es poden fer servir els millors ingredients de l'hort, fet que ens ajudarà a consumir la part de verdura recomanada per l'OMS. Calen bledes, espinacs, coliflor, bròquil, porros i miso. El miso ajuda a eliminar toxines i es digereix millor que la carn. Té poc greix i gens de colesterol. No està recoma-
nat per als hipertensos.
Espines per al típic brou de peix o fumet
Per fer aquest brou calen espines o
caps de rap, d'escórpora
o d'algun
altre peix, blanc si és possible. Quan comenci a bullir, s'hi afegeix
una ceba, pastanaga
i porro, pebre
i un got de vi blanc sec.