Societat

pirineu

En el punt de mira

Almenys tres dels cinc incendis del Pirineu tindrien l'origen en línies d'alta tensió, segones les primeres inspeccions

Els alcaldes reclamen més manteniment, i incentius a la biomassa per evitar l'abandó dels boscos

Els alcaldes volen que s'incentivi la biomassa per gestionar el bosc

Els bom­bers van donar ahir per extin­gits qua­tre dels sis incen­dis que asso­len el Piri­neu i l'Empordà des de final de la set­mana pas­sada. Només que­den actius el de Mon­ta­nui (Riba­gorça, Franja de Ponent), que encara crema sense con­trol, i el de Gerri de la Sal (Pallars Sobirà), sota con­trol però encara amb petits rebrots en zones ja extin­gi­des i que els bom­bers s'afa­nya­ven ahir a sufo­car amb aigua. Els focs que des de dijous cre­ma­ven al Pont de Suert (Alta Riba­gorça), Coll de Nargó i Seu d'Urgell (Alt Urgell) i des de diven­dres a Santa Cris­tina d'Aro (Baix Empordà) es van donar ahir per extin­gits, tot i que ahir mateix es va donar l'alarma de més incen­dis als afo­res de Sort (Pallars Sobirà), sufo­cat en poques hores, i al nucli de Bell-lloc, a Santa Cris­tina d'Aro.

Així les coses, l'atenció va començar a girar cap a les cau­ses d'aquests incen­dis simul­ta­nis. I espe­ci­al­ment cap a les com­pa­nyies elèctri­ques. Almenys tres dels cinc incen­dis que han afec­tat el Piri­neu tenen l'ori­gen en les línies elèctri­ques, segons les pri­me­res inves­ti­ga­ci­ons dels agents fores­tals. Al de Pont de Suert, a la zona de Viu de Lle­vata, el foc es va ori­gi­nar per la cai­guda d'un arbre sobre el cable d'una línia elèctrica. Pel que fa al de Gerri de la Sal, la hipòtesi prin­ci­pal dels agents fores­tals també apunta al tren­ca­ment de la xarxa elèctrica. A Mon­ta­nui, la pre­si­denta del govern d'Aragó, Luisa Fer­nanda Rudi, va indi­car dijous que la causa més pro­ba­ble de l'incendi, que ja ha cre­mat 1.500 hectàrees i ahir al ves­pre con­ti­nu­ava viu, seria una espurna ori­gi­nada en una línia elèctrica.

L'incendi de Cal­binyà, al muni­cipi de Vall d'en Valira, al cos­tat de la Seu d'Urgell, tin­dria com a ori­gen més pro­ba­ble una crema de lle­nya con­tro­lada que no va que­dar ben apa­gada. Segons el cap del Cos d'Agents Rurals de la Gene­ra­li­tat, Llo­renç Ricou, no es pot atri­buir a un mal man­te­ni­ment de les línies elèctri­ques perquè les rat­xes de vent de dijous, que al Piri­neu van ser de 60 a 110 quilòmetres per hora, eren cir­cumstàncies excep­ci­o­nals i a pri­ori no es pot con­cloure que la culpa és de l'estat de la xarxa, sobre la qual, segons reco­neix Ricou, les com­pa­nyies han fet en els dar­rers cinc anys inver­si­ons en man­te­ni­ment que no havien fet abans. “Tot això ho hau­rem d'inves­ti­gar a fons a par­tir d'ara”, va anun­ciar.

Denúncies al jut­jat

Els alcal­des afec­tats, però, ja han començat a pre­gun­tar-se en veu alta si les com­pa­nyies fan un man­te­ni­ment ade­quat de la xarxa. “Avui hem dema­nat a la vice­pre­si­denta del govern, Joana Ortega, que es tin­gui en compte l'estat de les línies”, ha expli­cat Joan Ramon Piqué, alcalde de Vila­ller. També l'alcalde de Baix Pallars i el de Sort, Josep Maria Semino i Llàtzer Sibis, han asse­nya­lat la neces­si­tat de garan­tir un bon man­te­ni­ment de les línies elèctri­ques. Sibis, que també és pre­si­dent comar­cal del Pallars Sobirà, va anun­ciar que el Con­sell reco­ma­narà per escrit als ajun­ta­ments afec­tats que els muni­ci­pis i també els par­ti­cu­lars afec­tats pre­sen­tin denúncia pels incen­dis i es per­so­nin en la inves­ti­gació judi­cial de pos­si­bles res­pon­sa­bi­li­tats.

L'alcalde del Pont de Suert, Albert Alins, va posar ahir l'accent en una altra demanda en què també coin­ci­dei­xen la resta d'alcal­des piri­nencs con­sul­tats: que el govern incen­tivi l'apro­fi­ta­ment energètic de bio­massa i que s'eviti la des­a­pa­rició de la rama­de­ria exten­siva. Les dues mesu­res evi­ta­rien l'actual aban­do­na­ment dels bos­cos, a causa de la pèrdua del seu valor econòmic.

Uns incen­dis “posi­tius”

Si es dei­xen de banda els danys mate­ri­als i el greu risc per a la població, els incen­dis del Piri­neu han tin­gut una part “posi­tiva”, segons ha asse­nya­lat el cap dels agents fores­tals, Llo­renç Ricou. El foc ha cre­mat sobre­tot sota­bosc sobrant i matèria arbus­tiva, men­tre que els prats i molts arbres afec­tats es podran rege­ne­rar amb faci­li­tat.

LES XIFRES

2
incendis
dels 5 declarats dijous encara cremaven ahir al vespre: Gerri i Montanui. La resta es van extingir ahir.
1.506,75
hectàrees
han cremat en 228 focs al Principat des de l'1 de gener. Amb el de la Franja, són 3.000 hectàrees.

Un altre incendi genera neguit a Santa Cristina

Els Bombers van haver d'extingir ahir a la tarda un petit incendi al nucli de Bell-lloc, a Santa Cristina d'Aro, que va tornar a fer saltar les alarmes. L'alcalde, Josep Llensa, admetia la seva “preocupació” pel fet que el foc havia començat a cremar “a partir de tres focus separats per algunes desenes de metres”. Els fets han fet revifar la hipòtesi que l'incendi de divendres a Solius, a pocs quilòmetres, hagués estat provocat. Les indagacions fetes pel Cos d'Agents Rurals al punt on suposadament es va originar l'incendi de l'Ardenya no han permès trobar, fins ara, “cap indici que apunti a una hipòtesi”, segons explicaven fonts del Departament d'Agricultura i Medi Natural. Josep Llensa explicava ahir mateix que ell i els seus homòlegs de les altres poblacions afectades, Llagostera i Tossa, començaran a parlar aviat del futur de la zona afectada.

e. agulló



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.