Societat

Seguint sant Ignasi

Els jesuïtes recuperen el camí que va fer sant Ignasi des de Loiola fins a la cova de Manresa amb la intenció de consolidar-lo com a ruta de pelegrinatge

El camí a Catalunya té set etapes, des de Fraga fins a la cova de Manresa

Es vol donar especial importància a la localitat on va néixer el sant català Pere Claver

“Una etapa vital és Verdú,on va néixer el sant català Pere Claver”, recorda Josep Lluís Iriberri

Íñigo López de Recalde era un noble basc, mili­tar de pro­fessió. Després de caure ferit quan defen­sava el cas­tell de Pam­plona asset­jat pel rei de França l'any 1521, va retor­nar a Loiola con­va­les­cent i va ser men­tre es curava que va deci­dir can­viar de vida i pele­gri­nar a Jeru­sa­lem (via Bar­ce­lona i Roma). Però no hi va arri­bar. Qui més enda­vant seria el fun­da­dor de la Com­pa­nyia de Jesús va sor­tir de Loiola i després de cami­nar uns dies va atu­rar-se a Mont­ser­rat, un punt que es va con­ver­tir en molt impor­tant. Allà va deci­dir dei­xar els seus ves­tits de noble i l'espasa als peus de la mare­dedéu i ja con­vençut que la seva vida s'enca­mi­na­ria cap a la recerca de Déu se'n va anar a Man­resa, on la tra­dició diu que va arri­bar el 25 de març del1522, la set­mana que ve farà 490 anys. A la capi­tal del Bages es va estar quasi un any resant en una cova, la cova de Sant Ignasi. No va arri­bar a Bar­ce­lona, asset­jada per la pesta, i, per tant, ni a Roma ni a Terra Santa.

Ja és pos­si­ble de fer el camí de 650 quilòmetres que va fer sant Ignasi des de la seva Loiola natal fins a Man­resa, on va començar a escriure els seus famo­sos Exer­ci­cis espi­ri­tu­als –tex­tos que després segui­rien mili­ons de fidels–, tal com ell el va fer. “Gràcies al seu relat sabem segur quin camí va fer i tots els punts on es va atu­rar”, explica Josep Lluís Iri­berri, jesuïta coor­di­na­dor a Cata­lu­nya del camí ignasià.

Aquest camí, igual que el més famós camí de Sant Jaume, es pot fer amb volun­tat excur­si­o­nista, però els jesuïtes ofe­rei­xen punts de medi­tació als pele­grins que cami­nin i vul­guin viure una experiència espi­ri­tual. “A la nos­tra pàgina web s'expli­cita els punts con­crets on es pot medi­tar, que són els que pen­sem que és on va medi­tar sant Ignasi. També indi­quem els llocs on es pot reco­llir i sege­llar el car­net de pelegrí”, apunta Iri­berri. “Des del punt de vista espi­ri­tual, aquesta és una pro­posta de crei­xe­ment per­so­nal oberta a tot­hom. S'hi poden tro­bar rep­tes físics, però un també pot tro­bar-se a si mateix. A força de cami­nar i cami­nar vas entrant en una dinàmica per­so­nal en què et des­co­brei­xes a tu mateix i veus la vida amb més ampli­tud”, explica aquest jesuïta que de fa temps va fent tros­sos de camí.

El camí ignasià a Cata­lu­nya és un pro­jecte en què, a més dels jesuïtes, par­ti­ci­pen la Gene­ra­li­tat, a través del depar­ta­ment de Turisme, i la Cam­bra de Comerç de Man­resa, que, interes­sats a pro­moure el turisme inte­rior apor­ta­ran diners per millo­rar les senya­lit­za­ci­ons i les infra­es­truc­tu­res i per pro­moure'l. No cal dir que tots els hos­tals, hotels i res­tau­rants que han anat sor­gint al vol­tant del camí de Sant Jaume aquí encara no exis­tei­xen, tot i que la intenció és que amb els anys hi siguin. Ara mateix, però, aquest han­di­cap és un avan­tatge per a tota aque­lla gent que vol cami­nar hores i hores sense tro­bar ningú i en silenci, cosa que a hores d'ara ja és molt difícil de fer als pele­grins que van a San­ti­ago de Com­pos­tel·la.

188 quilòmetres a Cata­lu­nya

El camí ignasià, que comença al País Basc i passa per La Rioja, Navarra, l'Aragó i acaba a Cata­lu­nya, té 27 eta­pes, de les quals 7 (que són 188 quilòmetres) es fan a Cata­lu­nya. De totes les eta­pes cata­la­nes els jesuïtes volen fer espe­cial menció de la població de Verdú, al quilòmetre 543 del recor­re­gut, on va néixer un sant català, Pere Cla­ver, patró dels esclaus. “Pot­ser la gent no sap que Pere Cla­ver, des­ti­nat a Car­ta­gena d'Índies, va dedi­car tota la seva vida a espe­rar els vai­xells que arri­ba­ven car­re­gats d'esclaus negres. Els rebia i, en la mesura de les seves pos­si­bi­li­tats, els aju­dava a inte­grar-se”, recorda Josep Lluís Iri­berri, que asse­gura que en aquesta població de Lleida es podrà “entrar en con­tacte amb aquest món de l'escla­vatge que tant va inten­tar com­ba­tre”. “Això pot ser molt edu­ca­tiu, tenint en compte les simi­li­tuds de l'escla­vatge antic amb les difi­cul­tats actu­als que patei­xen els immi­grants”, manté.

Creix el turisme religiós

Aquest jesuïta, pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat Ramon Llull i expert en turisme, creu que el recu­pe­rat camí ignasià –que, de fet, segueix les vies roma­nes i passa per parat­ges molt poc explo­rats i explo­tats– tindrà molt èxit. “El turisme cul­tu­ral i el turisme religiós crei­xen”, asse­gura. I diu que és així perquè la gent “valora el fet que a més de fer turisme puguis expe­ri­men­tar alguna cosa; que hi hagi un valor afe­git, com són les pere­gri­na­ci­ons”. En aquest sen­tit, Iri­barri asse­gura que l'any pas­sat els pele­gri­nat­ges i les sor­ti­des rela­ci­o­na­des amb el turisme religiós van créixer un 12%. “A més del valor afe­git d'aquests viat­ges, els pele­gri­nat­ges, com el del camí de Sant Jaume, que és el més impor­tant, o ara aquest camí ignasià, per­met dor­mir en refu­gis i pen­si­ons, que sur­ten millor de preu”, diu.

Els orga­nit­za­dors d'aquesta nova ruta que, lògica­ment, s'emmi­ra­llen en el camí de Sant Jaume, s'han mar­cat una fita: que d'aquí a deu anys, quan en farà cinc-cents que sant Ignasi va fer aquest camí, s'hagi arri­bat als 100.000 pele­grins. S'espera que tota aquesta gen­tada ajudi no només a divul­gar la figura del fun­da­dor de la Com­pa­nyia de Jesús sinó a revi­ta­lit­zar tota aquesta zona.

650
quilòmetres
fa el camí ignasià des de Loiola, al País Basc, fins a Manresa, on el fundador de la Companyia de Jesús va escriure els ‘Exercicis espirituals'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.