Reportatge

Gombrèn llegendari

El municipi ripollenc disposa d'un nou espai expositiu de visita cultural obligada, juntament amb el castell de Mataplana i el renovat Museu del Comte Arnau

A par­tir d'avui, Gombrèn té un atrac­tiu afe­git. Jun­ta­ment amb el cas­tell de Mata­plana i el reno­vat Museu del Comte Arnau, el muni­cipi dis­posa també d'un nou espai expo­si­tiu de visita cul­tu­ral obli­gada, el cen­tre d'inter­pre­tació Mont­grony Any 0, ubi­cat al san­tu­ari de Mont­grony. A través d'una inno­va­dora tec­no­lo­gia audi­o­vi­sual i interac­tiva ofe­reix infor­mació sobre la lle­genda del comte Arnau i Otger Cataló per ence­tar un viatge al pas­sat històric i lle­gen­dari de la zona. És, sens dubte, una bona ocasió per des­co­brir un dels focus de la lle­genda del comte Arnau i gau­dir d'un petit nucli antic, que havia estat una vila emmu­ra­llada, i bells racons que recor­den el seu antic caràcter menes­tral, ja que fins al 1930 Gombrèn era cone­gut per l'ela­bo­ració arte­sana de man­tes. A més, si es puja al san­tu­ari de Mont­grony, un impor­tant cen­tre de devoció mari­ana i un dels llocs emblemàtics de la lle­genda del comte Arnau, es podrà veure unes vis­tes fabu­lo­ses i amb molt d'encant de tota la vall. Més amunt es troba l'església de Sant Pere de Mont­grony, romànica de finals del segle XI amb la porta arre­ce­rada per un atri cobert. En aquest punt, les vis­tes sobre el Pedra­forca, el Cadí i el Mont­seny són extra­or­dinàries.

Un altre lloc de visita obli­gada de Gombrèn és el Museu del Comte Arnau, que recull peces tro­ba­des en les dife­rents exca­va­ci­ons que s'han por­tat a terme al cas­tell de Mata­plana. A través de maque­tes i dibui­xos es per­met veure igual­ment l'evo­lució cons­truc­tiva del cas­tell i el seu entorn, i s'il·lus­tra el que devia ser la vida quo­ti­di­ana en el seu moment de màxim esplen­dor. Es pot aca­bar la visita a la vila amb una volta pel jardí de les plan­tes medi­ci­nals, el pri­mer del país. Recull apro­xi­ma­da­ment 250 espècies que es poden tro­bar en aques­tes con­tra­des (obert de maig a setem­bre, visi­tes guia­des).

El nou cen­tre del Mont­grony s'emmarca dins els pro­duc­tes turístics de Terra de Com­tes i Abats, que ja va inau­gu­rar el cen­tre d'inter­pre­tació del mite del comte Arnau a Sant Joan de les Aba­des­ses i té pre­vist obrir el cen­tre d'inter­pre­tació de Ripoll, situat a la cape­lla de la con­gre­gació. I és que el Ripollès és un dels grans cen­tres de la Cata­lu­nya medi­e­val i donar a conèixer tot aquest pas­sat històric i lle­gen­dari és l'objec­tiu del pro­jecte Terra de Com­tes i Abats, impul­sat pel Con­sorci Ripollès Desen­vo­lu­pa­ment, el Depar­ta­ment d'Inno­vació, Uni­ver­si­tats i Empresa i els ajun­ta­ments de Ripoll, Sant Joan de les Aba­des­ses, Camp­devànol i Gombrèn. Els punts forts d'atracció turística en què recolza el pla –i indis­pen­sa­bles si es volta pel Ripollès– són el con­junt arqueològic del cas­tell de Mata­plana i el san­tu­ari de Mont­grony, a Gombrèn; el palau de l'Aba­dia i el mones­tir de Sant Joan de les Aba­des­ses, i el con­junt monàstic de Santa Maria de Ripoll –fun­dat al segle IX i con­ver­tit en un dels cen­tres cul­tu­rals més impor­tants de l'Europa medi­e­val. L'èxit del pro­jecte queda demos­trat amb les xifres, que tan­quen el 2011 amb uns 100.000 visi­tants. La majo­ria són famílies amb fills, ja que les visi­tes guia­des dels dife­rents punts neuràlgics de la ruta són espe­ci­al­ment amens i emo­ci­o­nants per als més petits. Un exem­ple són les aven­tu­res sobre el comte Arnau nar­ra­des per un guia expert al cen­tre d'inter­pre­tació del mite del comte Arnau al Palau de l'Aba­dia de Sant Joan de les Aba­des­ses. L'expo­sició per­ma­nent del cen­tre està divi­dida en tres grans apar­tats dedi­cats a la cançó popu­lar que dóna ori­gen a la lle­genda, al con­tin­gut d'aquesta i la seva expansió, i final­ment a la cons­trucció del comte Arnau com a mite, amb la seva cor­res­po­nent reper­cussió cul­tu­ral.

Però a banda de l'oferta lle­gendària i cul­tu­ral de Terra de Com­tes i Abats, el Ripollès és una comarca amb una vari­ada oferta turística cen­trada també en el pai­satge i els esports a la natura –sobre­tot els de neu i mun­ta­nya. L'existència de pics ele­vats que vore­gen els 3.000 metres per­met rea­lit­zar excur­si­o­nisme, la mítica tra­vessa Vall­ter-Núria, l'ascensió al Puig­mal, al pic de Fines­tre­lles, al Gra de Fajol, al pic de l'Infern, al Bas­ti­ments... També hi ha una àmplia oferta d'esports d'aven­tura, com les rutes a cavall i amb bici­cleta, l'esca­lada o l'espe­le­o­lo­gia. Un atrac­tiu més del sec­tor turístic del Ripollès.

PER ARRIBAR-HI

Des de Barcelona s'arriba a Gombrèn per la C-17 (Granollers, Vic, Ripoll), N-152 (Campdevànol, C-401 a Gombrèn). Des de Girona, C-26 (Banyoles, Olot, Sant Joan de les Abadesses, Ripoll), Eix C 25 (Girona, Vic i C-17 Vic Ripoll).
Horaris Setmana Santa Centre d'interpretació Montgrony Any 0, Gombrèn: Del 2 al 9 d'abril d'11 a 14.00 h i de 16 a 18.00 h. Visita guiada divendres, dissabte i diumenge a les 12.00 h.
Més informació: www.terradecomtes.cat Santuari de Montgrony 646 142 865


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.