Societat

LA CRÒNICA

DE lleida

Un ferro roent

La Dipu­tació de Lleida va apro­var fa unes set­ma­nes adhe­rir-se a l'Asso­ci­ació de Muni­ci­pis per la Inde­pendència. Avui, la Dipu­tació de Lleida lide­rarà la cons­ti­tució d'un front comú en defensa de l'acadèmia mili­tar que l'exèrcit espa­nyol té des de 1974 a Talarn, al Pallars Jussà, i que ara el Minis­teri de Defensa es plan­teja tan­car.

Es fa estrany veure uns dipu­tats que defen­sen que Cata­lu­nya pugui sepa­rar-se d'Espa­nya i fer el seu propi camí en lli­ber­tat fent cam­pa­nya a favor d'un cen­tre dedi­cat a for­mar sol­dats i ofi­ci­als d'un exèrcit que té, com a man­dat cons­ti­tu­ci­o­nal, man­te­nir la inte­gri­tat de l'Estat espa­nyol.

Per enten­dre-ho, enfi­lem cap al petit turó del Pallars on con­tor­ne­gen els car­rers de Talarn, un poble amb alcalde esco­llit d'una llista con­junta d'ERC i Rcat, i on és fa difícil tro­bar algú que s'ale­gri de la reti­rada dels mili­tars espa­nyols.

“Si se'n van, això és la mort del poble”, diu la pro­pietària del res­tau­rant La Penya. Al bar, hi bai­xen sovint alum­nes de l'acadèmia a fer un sopar barat a base d'entrepà i cer­vesa. Es rela­xen lluny del quar­ter i maten el temps fins que arriba el moment de tor­nar a l'acadèmia a des­can­sar. “Sovint pre­fe­rei­xen que­dar-se a Talarn i no mar­xar a Tremp o a Sort, perquè noten que els altres joves els miren mala­ment, a vega­des fins i tot hi ha pro­vo­ca­ci­ons i per a ells par­ti­ci­par en una bara­lla pot ser la fi de la seva car­rera”, diu la mes­tressa del local, que parla amb pater­na­lisme dels seus “nois”, la seva prin­ci­pal cli­en­tela.

I és cert: en la festa anual de l'acadèmia, els des­pat­xos de fi de curs, pro­li­fe­ren camí de Talarn les pan­car­tes i els car­tells con­tra l'exèrcit espa­nyol i les for­ces d'ocu­pació. També els res­pon­sa­bles de l'acadèmia van tenir durant anys la seva par­ti­cu­lar manera de fer notar a la gent del Pallars la seva presència i el seus objec­tius: una gran ins­cripció amb pedres en un dels turons, que deia “A España, ser­vir hasta morir”, eli­mi­na­des en temps del minis­tre Bono per pres­si­ons cata­la­nes i que man­te­nen encara avui la seva pet­jada en forma d'uns grans rec­tan­gles sense vege­tació.

Talarn i el Pallars no viuen només dels entre­pans dels alum­nes. Alguns alum­nes hi tenen la família i llo­guen pisos a la població local, com­pren a les boti­gues de Tremp i de tant en tant van a algun res­tau­rant. “És clar que ho nota­rem, tots ple­gats”, diuen des del res­tau­rant del cen­tre de turisme CITE del Pallars. “Ens vam que­dar sense l'esquí [el pro­jecte de la vall Fosca està atu­rat per la fallida del pro­mo­tor], ens han tret el tren [la línia de la Pobla s'ha reduït a un sol tren al dia], i ara per­drem l'acadèmia”, lamen­tava ahir un veí de Talarn.

En temps de crisi, els ter­ri­to­ris s'aga­fen al que tro­ben a l'abast, ja siguin camps mili­tars o de cànna­bis, casi­nos o cemen­ti­ris nucle­ars. Sense alter­na­ti­ves econòmiques a mitjà ter­mini per al Pallars Jussà, avui la Dipu­tació de Lleida, la pri­mera dipu­tació ofi­ci­al­ment inde­pen­den­tista de Cata­lu­nya, s'afer­rarà al seu par­ti­cu­lar ferro roent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.