El complex lúdic de Tortosa, en perill per la crisi i les traves urbanístiques
El grup Salamanca ha retornat part dels terrenys on havia de fer 1.450 pisos i el centre comercial
El grup madrileny LV Salamanca, que era el propietari majoritari de la societat Desarrollos Immobiliarios La Horta de San Vicente, no va confirmar ahir, consultada per aquest diari, si ha decidit abandonar completament l'operació residencial, comercial i de serveis que havia anunciat a Tortosa. El pla parcial de l'horta de Sant Vicent, un dels plans urbanístics més rellevants dels que s'han programat mai a la capital del Baix Ebre, representava la urbanització de 248.802 metres quadrats, i la societat liderada per LV Salamanca havia concentrat el 60% de la propietat. En aquest sentit, l'Ajuntament i la societat van signar ara fa quatre anys, el juny del 2005, dos convenis: un per construir el complex lúdic i comercial de Ferreries, i l'altre per aixecar un nou eixample, de 1.450 habitatges.
Però segons alguns dels antics propietaris, la promotora ha deixat de banda el projecte, a causa de la crisi i de les moltes traves urbanístiques que han hagut d'afrontar per desenvolupar el pla parcial. Les mateixes fonts afirmen que LV Salamanca no els va fer el segon dels pagaments acordats, i que al desembre ja va retornar les finques a bona part dels antics propietaris. A canvi, alguns han tornat ja els diners que la promotora els havia avançat en primera instància, i ara l'empresa els hauria reclamat els interessos que han generat en aquests anys. Fonts municipals van confirmar ahir al vespre que fa mesos que no tenen notícies de la promotora, i que hi ha propietaris que han optat per recuperar els terrenys. Amb tot, van precisar que els constava que l'empresa només ajornava l'operació, tot esperant la millora de la situació econòmica.
També perilla la marina seca
GUSTAU MORENOEl grup LV Salamanca ja va haver de desmentir, a l'octubre del 2006, que hagués revenut els seus terrenys a Tortosa, després que CiU denunciés un possible escàndol urbanístic. Més tard, ja amb Ferran Bel a l'alcaldia, l'empresa va reiterar el seu interès pel projecte, amb una inversió d'uns 120 milions d'euros. A més del complex lúdic i comercial de Ferreries, que segons la previsió del POEC havia de fer-se al costat de l'antic pont del tren, la incertesa sobre el pla parcial de l'horta de Sant Vicent també deixa en l'aire els 1.450 pisos (725 de protecció oficial). Pels diferents conceptes, l'Ajuntament havia d'ingressar un cànon de 4,2 milions d'euros, i rebre una parcel·la per a equipaments públics de 15.000 m², per construir-hi el port fluvial, una marina seca i la nova seu del Club de Rem. Però el pla parcial de l'horta de Sant Vicent és un dels quatre que va quedar en suspens en aprovar-se el POUM, perquè els terrenys eren zona inundable.
Vuit anys d'un projecte embolicat
GUSTAU MORENOEl juliol del 2001, l'alcalde tortosí en aquell moment, Joan Sabaté (PSC), va presentar un projecte per construir un complex lúdic, comercial i esportiu al recinte de l'estadi municipal, que havia d'estar enllestit a la primavera del 2003. Però el govern de CiU a la Generalitat va decidir aturar el projecte, tot reclamant un mapa d'instal·lacions esportives i un pla d'orientació dels equipaments comercials (POEC). El gener del 2003, CiU va proposar que el centre comercial es construís als terrenys de Renfe, i al març el govern català va bloquejar el projecte per garantir la continuïtat de la piscina coberta i del velòdrom. El juny del 2004, el govern de Sabaté ja començava a dubtar si mantenir el complex a l'estadi o bé traslladar-lo a l'horta de Sant Vicent. El març del 2005, l'Ajuntament ja va confirmar que el complex comercial es vincularia al nou eixample, entre el pont del tren i el pont del Mil·lenari.