Educació

Catalunya

Batalla perduda a l'aula

Les retallades de la Generalitat suposaran la desaparició de deu escoles, situades al Vallès, el Penedès, el Garraf i el Camp de Tarragona

El govern s'escuda en el decreixement demogràfic

Els pares no es resignen i creuen que la decisió provocarà una pèrdua de places públiques i l'eliminació de projectes pedagògics

L'alcalde d'Esparregueraha convocat la població a manifestar-se contra la fusió de l'Esparreguera II

En l'actual con­text de crisi, l'escola pública també ha sucum­bit a les reta­lla­des apli­ca­des per la Gene­ra­li­tat. El govern ha deci­dit supri­mir sis cen­tres de manera imme­di­ata i qua­tre més ja no ofe­ri­ran pla­ces de P3 a par­tir del curs que ve, un procés que supo­sarà l'inici del seu tan­ca­ment pro­gres­siu. El Depar­ta­ment d'Ense­nya­ment al·lega que la tiso­rada res­pon a cir­cumstàncies de decrei­xe­ment demogràfic, però els pares cre­uen que els pro­ces­sos de fusió o inte­gració d'esco­les acor­dats pel govern pro­vo­ca­ran una irre­pa­ra­ble pèrdua de pla­ces públi­ques i l'eli­mi­nació de pro­jec­tes pedagògics que res­po­nen a neces­si­tats edu­ca­ti­ves. La Gene­ra­li­tat supri­mirà les esco­les Espar­re­guera II, al muni­cipi homònim; Els Pins, a Olèrdola; Els Còdols, al Ven­drell; Abril, a la Canonja; Reus XXI, al muni­cipi homònim; i Olga Xiri­nacs, a Tar­ra­gona. Els cen­tres que ja no ofe­ri­ran pla­ces de P3 són la Pasífae, a Vila­nova i la Geltrú; la Miquel Lon­ga­ron, a Mollet del Vallès; La Muñeira, a Badia del Vallès; i Can Peri­quet, a Palau-solità i Ple­ga­mans.

Tot i que la decisió d'Ense­nya­ment és ferma, no tot­hom s'hi resigna. L'alcalde d'Espar­re­guera, Joan-Paül Udina (CiU), ha publi­cat un bàndol en què con­voca la població a mani­fes­tar-se demà con­tra el tan­ca­ment de l'Espar­re­guera II, que es fusi­o­narà amb l'escola Mont­ser­rat. L'alcalde recorda la una­ni­mi­tat de totes les for­ces polítiques i del col·lec­tiu edu­ca­tiu per recla­mar el man­te­ni­ment de l'escola pública, i asse­gura que estan dis­po­sats a espe­rar la cons­trucció de les noves dependències, però mos­tra el seu des­a­cord amb el tan­ca­ment. Udina con­voca la ciu­ta­da­nia a tallar el trànsit de la car­re­tera de Piera al seu pas per la loca­li­tat a par­tir de dos quarts de sis de demà com a mesura de pro­testa. L'AMPA de l'escola Mont­ser­rat fa mesos que es queixa d'aquesta decisió, ja que en pri­mera instància es va deci­dir fusi­o­nar les dues esco­les amb la ins­tal·lació de bar­ra­cons a les dependències de l'escola Mont­ser­rat i la uni­fi­cació dels pro­jec­tes edu­ca­tius. Això no ha agra­dat als pares, que han pro­po­sat en pri­mer lloc cons­truir una nova escola, la qual cosa ha estat rebut­jada per Ense­nya­ment, que al·lega que no hi ha prou nens. “Tot­hom veu que una escola no pot assu­mir tants nens”, asse­nyala Nani Gue­vara, por­ta­veu dels pares. La pro­posta que es fa ara des de l'escola Mont­ser­rat és repar­tir els alum­nes per grups entre les cinc esco­les públi­ques d'Espar­re­guera. Per forçar Ense­nya­ment a accep­tar aquesta pro­posta, s'ha reco­ma­nat als pares que preins­cri­guin els nens a alguna de les cinc esco­les. Gue­vara es queixa també que fins ara no han rebut cap suport per part de l'Ajun­ta­ment.

L'edi­fici de l'escola Pasífae, de Vila­nova i la Geltrú, en bar­ra­cons des de fa qua­tre cur­sos i amb 180 alum­nes, final­ment tam­poc no es cons­truirà. El Depar­ta­ment d'Ense­nya­ment con­si­dera que el cen­tre no és neces­sari, tenint en compte les cir­cumstàncies de decrei­xe­ment demogràfic, i el fusi­o­narà amb l'escola Sant Jordi. Pel curs que ve, ja no es podran ins­criure alum­nes de P3 a la Pasífae, que des­a­pa­rei­xerà. Per fer pos­si­ble la fusió, la Gene­ra­li­tat ampliarà l'escola Sant Jordi amb una cuina, un men­ja­dor i més aules. “És evi­dent que es pro­duirà una mas­si­fi­cació i, a nivell pedagògic, la fusió també serà con­flic­tiva, ja que la Pasífae fun­ci­ona amb lli­bres de text i la Sant Jordi es basa en pro­jec­tes”, explica Toni Mico­lau, mem­bre de la junta de l'AMPA de la Sant Jordi. Mico­lau cri­tica la poca infor­mació que han rebut del govern sobre la fusió, un procés que la pre­si­denta de l'AMPA de la Pasífae, Laia Ber­tran, veu irre­ver­si­ble i espera que es faci “de la millor manera pos­si­ble”. Els pares han rebut el suport dels par­tits polítics locals i la comu­ni­tat edu­ca­tiva de Vila­nova pre­veu dur a terme acci­ons rei­vin­di­ca­ti­ves.

Per la seva banda, els pares i mares de l'escola Olga Xiri­nacs de Tar­ra­gona no ho volen donar tot per per­dut i estan en peu de guerra des de fa mesos perquè no volen resig­nar-se a una fusió amb l'escola Tar­ra­gona. Per ells, els mètodes de tre­ball de l'Olga Xiri­nacs són dife­rents dels de la resta de cen­tres: tre­ba­llen sense lli­bres de text, dema­nen una impli­cació molt directa dels pares en els pro­jec­tes edu­ca­tius i orga­nit­zen més sor­ti­des de l'alum­nat que en la majo­ria de les altres esco­les. Aques­tes són algu­nes de les pecu­li­a­ri­tats de l'escola Olga Xiri­nacs que els pares temen que des­a­pa­re­guin amb la seva fusió amb l'escola Tar­ra­gona. O, més que fusió, seria una “absorció”, diuen. De moment, ja no s'hi poden fer les preins­crip­ci­ons pel curs que ve i molts pares han optat per matri­cu­lar els seus fills a l'escola Tar­ra­gona o bé en altres cen­tres de la ciu­tat. Però queda un mínim d'espe­rança, diuen, si pros­pe­ren les moci­ons i pro­pos­tes par­la­mentàries que ha pre­sen­tat els grups del PSC i ERC. També con­fien amb el Síndic de Greu­ges de Cata­lu­nya, que ha dema­nat un informe a la direc­tora ter­ri­to­rial d'Ense­nya­ment a Tar­ra­gona, Maria Àngels Gonzàlez, perquè argu­menti les raons per a la fusió de les dues esco­les. A més, l'Ajun­ta­ment de Tar­ra­gona ela­bora un informe per deter­mi­nar quins espais de l'antic col·legi Pax poden con­ti­nuar fun­ci­o­nant com a escola i evi­tar la des­a­pa­rició de l'Olga Xiri­nacs. Són les últi­mes vares a les quals aga­far-se.

Infor­mació ela­bo­rada per

R.M. Bravo, C. File­lla i L. Saya­vera.

‘Ruta de les retallades'
Professors i pares de l'escola Pasífae de Vilanova han impulsat la Ruta de les retallades, una sèrie d'etapes en bicicleta per visitar les escoles que el govern ha decidit suprimir. La ruta va començar el 14 d'abril i es farà tots els dissabtes, fins al 5 de maig. “Volem fer visibles aquests centres, que nosaltres considerem que són viables”, explica Oriol Cruells, professor de la Pasífae.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.