Societat

Finalitzen les festes de moros i cristians a Banyeres de Mariola

La presència de la pluja en l'Entrada i l'augment de capitans, els dos aspectes més destacats

Les festes de Moros i Cristians 2012 de Banyeres de Mariola ja són història i, si d'alguna manera cal qualificar-les, es pot dir que les d'enguany figuraran en la memòria festera com aquelles que han estat marcades per la pluja en el seu primer dia i en les que s'ha produït un augment en el nombre de capitans. En concret, de 10 filaes, 5 tindran representants voluntaris en les properes festes de la Relíquia i a l'abril de 2013.

La previsió meteorològica anunciava possibles ruixats en la vesprada del dia 22 d'abril, però no fins l'extrem d'interrompre l'Entrada dues vegades i haver de suspendre-la de forma definitiva quan les primeres esquadres dels Marrocs feien la seua entrada a la Plaça Major. Aquesta circumstància també va motivar que l'acte de la Retreta quedara ajornat fins el tercer dia, donant pas a què les filaes de Marrocs, Pirates i Califes realitzaren la seua desfilada en la vesprada del dia de Moros i Cristians, una decisió dels dirigents de la Comissió de Festes que ha estat ben rebuda pel món fester i que ha aprofitat per espantar fantasmes del passat en forma de suspensió definitiva.

El dia de St. Jordi va lluir de forma esplèndida com era el desig general, tot i que les baixes temperatures i el vent van fer recordar als festers que els dies d'abril poden presentar distintes cares al llarg d'una mateixa jornada. De bon matí, a la diana, Califes, Jordians i Moros Vells van ser els que millor ho van fer en el concurs de caps i esquadres. El canonge Manuel Soler, en altre temps rector a Banyeres, va recordar St. Jordi i les seues vivències en aquesta població a la Missa Major. Els xiquets van tindre el seu moment de glòria a la desfilada infantil vespertina i, finalment, els festers van haver de recompondre en alguns moments la seua imatge en la processó degut a les molestes ratxes de vent que el van convertir en convidat no esperat en aquest acte.

En el dia de Moros i Cristians, l'olor a pólvora i el soroll dels arcabussos van prendre el protagonisme al llarg de la jornada fins desembocar en les tradicionals ambaixades de tot caràcter, moments en els que es va produir una notable participació de festers i públic, malgrat sols haver-se repartit enguany 150 Kg de pólvora com havia apuntat la presidenta de la Comissió de Festes. Sens dubte, la crisi i el mal oratge de l'any anterior haurien pogut motivar aquest fet insòlit d'escassa venda . Un dia atípic per la gran concentració d'actes degut a les circumstàncies ressenyades, però intens i profitós per a gaudir com mai de la festa.

I ja per últim, el dia del St. Crist, el de l'Homenatge als difunts i el de l'esperança en la continuïtat de la festa en la figura dels nou capitans, aspectes que es van veure emmarcats en un dia esplèndid i solejat que va compensar la molèstia ocasionada en el primer dia. Ja al Morer, Cristians, Estudiants, Maseros, Marrocs i Pirates van poder viure l'emoció d'alçar els nous capitans i afrontar amb optimisme i joia la pujada al cementeri per assistir-hi a un dels actes més emblemàtics de les festes de Banyeres, el de l'Homenatge als difunts, el de reconeixement a totes aquelles persones que els han precedit en el sentiment d'estimar i gaudir de la festa entesa de manera peculiar com a batalla incruenta.

A partir del migdia, de nou l'ermita del St. Crist es convertia en el lloc acostumat per rubricar el compromís amb la festa a través de l'ostentació dels càrrecs de capitans. I ja per la vesprada, la conversió al cristianisme i la posterior ballà de banderes a la Plaça Major, així com el trasllat dels santjordiets als domicilis dels nous capitans posaven el fermall idoni a unes festes intenses i en les que la vivència particular i col·lectiva es converteixen en un dels seus principals atractius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.