El gremi de pastissers preveu vendre unes 50.000 coques al Camp i l'Ebre

La que té més sortida continua sent la típica de brioix amb fruita i pinyons

«No hi ha cap senyal que ens faci pen­sar que la tendència en la venda de coques de Sant Joan pugui estar mar­cada enguany per una cres­cuda espec­ta­cu­lar. L'oscil·lació, segu­ra­ment, serà del 5% amunt o avall en com­pa­ració amb el 2008.» Així ho expli­cava ahir Josep Roquet, vice­pre­si­dent del Gremi d'Arte­sans Pas­tis­sers de les comar­ques de Tar­ra­gona, en el qual hi ha asso­ci­ats un cen­te­nar d'esta­bli­ments. Entre totes aques­tes pas­tis­se­ries s'estima que hi haurà una demanda de 50.000 coques –que cos­ten uns 25 euros–, men­tre que al con­junt de Cata­lu­nya s'espera donar sor­tida a 1.700.000 uni­tats. «Són dia­des en què les ven­des estan esta­bi­lit­za­des, ja que la cli­en­tela com­pra a la seva pas­tis­se­ria habi­tual.»

En l'àmbit més par­ti­cu­lar, Roquet és l'amo de la pas­tis­se­ria Palau de Tar­ra­gona, on el 2008 van tenir una demanda de mig miler de coques, la majo­ria de les quals els com­pra­dors havien aga­fat per encàrrec. Pel que fa a la seva ela­bo­ració, mani­festa que «no per­me­ten tant de joc ni invents com altres pro­duc­tes típics com ara les mones»; i afe­geix que a la seva pas­tis­se­ria, sis per­so­nes van començar ahir a fer-les, i que cap al tard van ini­ciar el procés de coure-les.

També dins del sec­tor, el pro­pi­e­tari de la pas­tis­se­ria Cae­lles de Reus, Miquel Cae­lles, con­si­dera que tot i la crisi que afecta molts nego­cis, les pre­vi­si­ons de cara a caixa poden anar bé, sobre­tot a causa del fac­tor que Sant Joan és una fes­ti­vi­tat que la gent «viu amb ganes». Res­pecte a les tipo­lo­gies de coques, tot i que la «reina» és la de bri­oix amb pinyons o amb fruita i pinyons, alguns esta­bli­ments ofe­rei­xen espe­ci­a­li­tats pròpies. Aquest és el cas d'aquesta pas­tis­se­ria, on es troba una coca típica de la casa, que porta una capa de cabell d'àngel i, a sobre, pan­ses, nous, ave­lla­nes i amet­lles tor­ra­des, i pinyons.

D'altres ela­bo­ra­ci­ons poc cone­gu­des arreu són les que es poden com­prar a Tor­tosa. Així, Àngels Pallarès, la filla del pro­pi­e­tari de la pas­tis­se­ria Pallarès, comenta que a la capi­tal del Baix Ebre, i a Mallorca, es fan les coques de bros­sat, que són de mató. Comp­tant tant aques­tes com les més típiques, cal­cula que en ven­dran unes 200, de les quals ahir en tenien 60 d'encar­re­ga­des. Amb tot, afe­geix que són uns dies de molta feina, i més trac­tant-se d'un negoci arte­sa­nal i fami­liar, on «no hi ha hora­ris». Tot i això, con­clou que és una diada que s'espera «amb delit», i que van començar a fer coques diu­menge «perquè els cli­ents veies­sin que s'apro­pava la festa».

Paral·lela­ment, en indrets cos­ta­ners, com per exem­ple el Ven­drell, l'amo de la pas­tis­se­ria Soler, Edu­ard Soler, diu que pro­ba­ble­ment ven­dran una mica menys que l'any pas­sat, ja que són zones en què els influ­eix molt el dia de la set­mana en què cau la fes­ti­vi­tat. «Al Ven­drell hi ha mol­tes sego­nes residències i, nor­mal­ment, si la gent veu que arri­barà al lloc de destí amb el temps una mica just, ja la com­pren abans a la seva loca­li­tat habi­tual. Per tant, si l'any pas­sat ens vam acos­tar a les 1.000 uni­tats, enguany hem tirat a la baixa, i en farem unes 600.»



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.