Societat

La contraportada

El castell i la comtessa

Les administracions estatals i catalana no aclareixen qui és propietari de les runes del castell de Querroig i la comtessa d'Empúries les reivindica

L'asso­ci­ació Sal­vem Quer­roig ha picat a les por­tes de les admi­nis­tra­ci­ons cata­lana, fran­cesa i espa­nyola per acla­rir a qui per­ta­nyen les res­tes del cas­tell de Quer­roig però no ha acon­se­guit per ara cap res­posta. L'enti­tat s'ha fixat com a objec­tiu la res­tau­ració i pro­moció de la torre i les mura­lles de l'antiga for­ta­lesa situ­ada a la carena de l'Albera, a la fron­tera entre els muni­ci­pis de Banyuls, Cer­vera de la Marenda i Port­bou, i inte­gra repre­sen­tants dels tres muni­ci­pis. El pre­si­dent de l'enti­tat, un nord-català de Banyuls, Stéphane Dro­uet, s'ha entre­vis­tat fins i tot amb els res­pon­sa­bles de la comissió mixta de l'afi­ta­ment de la fron­tera entre els dos estats. Per poder començar a nete­jar i actuar sobre el jaci­ment, Dro­uet ha anat a con­sul­tar els arxius i ha tro­bat un docu­ment en el qual es men­ci­ona l'últim pro­pi­e­tari: el text és del 1309 i el titu­lar del cas­tell és ni més ni menys que Ponç Hug, comte d'Empúries (que també regen­tava el cas­tell de Quer­mançó). Incan­sa­ble, Dro­uet ha con­tac­tat amb els hereus de la nis­saga i per fi ha obtin­gut una res­posta: Sol María de la Blanca de Medina i Orléans-Bra­ganza, com­tessa d'Empúries, li ha con­tes­tat molt ama­ble­ment, des de París i amb segell de la fun­dació Casa Ducal de Medi­na­celi, amb seu a Sevi­lla, que efec­ti­va­ment Quer­roig és seu i dóna permís a l'asso­ci­ació per fer-hi les tas­ques de sal­va­guarda. La set­mana pas­sada, amb una sub­venció del Con­sell Gene­ral nord-català, l'asso­ci­ació va fer que un arqui­tecte espe­ci­a­lista en arque­o­lo­gia medi­e­val pro­cedís a l'afi­ta­ment del jaci­ment. Els pas­sos següents hau­rien de ser la con­so­li­dació i la il·lumi­nació del jaci­ment amb ener­gia solar. El repte, però, és tro­bar recur­sos finan­cers. “Tenim molt de suport moral però poca ajuda finan­cera. Ens fal­ten socis”, lamenta Stéphane Dro­uet. El seu objec­tiu és fer d'aquest espai situat en ter­res cata­la­nes i divi­dit entre dos estats i tres muni­ci­pis, un punt de tro­bada euro­peu. Per això el pro­per 13 de maig, Dia d'Europa, l'asso­ci­ació orga­nit­zarà una cami­nada al cim de Quer­roig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.