Societat

societat

A Molló, deixen de fer la Fira de la Retirada per mantenir la Tria de Mulats

Es tracta d'una suspensió temporal fins que les condicions econòmiques siguin més favorables

També es continua celebrant la Fira de la Trumfa

L'Ajuntament de Molló ha d'optimitzar recursos i ha decidit prescindir temporalment de la celebració de la Fira Transfronterera i de la Retirada i, en canvi, manté la Fira de la Trumfa de la vall de Camprodon i la Tria de Mulats d'Espinavell. El govern local, de Convergència i Unió, manté que tant la Fira de la Trumfa com la Tria tenen més valor afegit que no pas la Fira de la Retirada, que té un component únicament turístic. L'alcalde, Josep Coma, ha explicat que no descarten definitivament aquesta fira, que s'ha dut a terme durant els últims tres anys amb un notable èxit de públic. “Hi ha gent que la demana, sobretot gent de fora del nostre municipi”, ha indicat. Segons ell, com que la data de celebració d'aquesta fira no era fixa, encara ara hi ha moltes persones que telefonen a l'Ajuntament preguntant quan es fa. “L'interès és evident”, ha sentenciat.

Les altres dues fires, en canvi, aporten més valor afegit. La de la Trumfa de la vall de Camprodon promociona directament un producte típic de la zona –es tracta de tubercles que per la climatologia estan més temps sota terra que els que es conreen a altres zones i els donen unes característiques organolèptiques especials–. La producció i comercialització va a càrrec de la cooperativa ramadera de Molló. A banda, durant els últims anys s'ha anat incrementant el nombre de pagesos del municipi que han tornat a conrear patates.

La Tria de Mulats d'Espinavell té un component històric important que l'ha convertit en un referent al calendari firal del país i fins i tot a la Catalunya del Nord. Té un fort impacte econòmic a Molló. Tot i que el preu dels pollins es mantenen relativament baixos i la burocràcia espanyola i europea posa pals a les rodes als ramaders, l'associació de criadors d'eugues de muntanya del Ripollès ha promogut el consum d'aquesta carn, cosa que comença a ser rendible per als productors. Totes dues fires, a més, són un clar atractiu turístic, sobretot la d'Espinavell, que se celebra cada any per la diada de Sant Eduard.

LA DATA

13.10
És sant Eduard,
el dia en què cada any se celebra la popular Tria de Mulats d'Espinavell.

Del rebut a la cartografia

La direcció general del Cadastre ha detectat errors i omissions importants a la cartografia cadastral dels nuclis d'Espinavell i Fabert de Molló. Per això, i perquè es pugui regularitzar la situació, l'Ajuntament ha iniciat els tràmits pertinents per arreglar-ho, després de parlar-ne amb els veïns en dues sessions informatives. L'alcalde ha explicat que els rebuts d'IBI dels veïns d'Espinavell i de Fabert són els correctes, però ara es tracta de traspassar allò que paguen sobre la cartografia. “La gent paga el rebut, però no sap la delimitació exacta de les finques per les quals paga”, ha dit. El govern local ha arribat a un acord amb el Cadastre per regularitzar aquesta situació aprofitant la nova cartografia que es realitza en el marc del nou pla d'ordenació urbana municipal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.