Societat

L'incendi de Rasquera ja ha cremat 2.400 hectàrees

El conseller d'Interior, Felip Puig, admet que el foc no es controlarà aquesta nit

Artur Mas celebra que no s'hagin produït danys personals i confia que les condicions meteorològiques millorin en les properes hores

L'incendi que des del dimarts afecta Ras­quera ja ha cre­mat 2.400 hectàrees, segons ha infor­mat aquest dime­cres al ves­pre el titu­lar d'Inte­rior, Felip Puig.

En decla­ra­ci­ons als mit­jans fetes des d'aquesta loca­li­tat de la Ribera d'Ebre, el con­se­ller ha reco­ne­gut que el foc no es con­tro­larà “en les pròximes hores” i que demà caldrà “con­ti­nuar tre­ba­llant.

Puig ha expli­cat que amb el canvi de la direcció del vent de cua de l'incendi, que ara és del nord, aquest ja no amenaça el nucli de Ras­quera. El cap és ara el sud i el foc es des­plaça cap a Tivenys i el Perelló, de manera que està “rela­ti­va­ment con­tro­lat i defen­sats tots els flancs”.

“El pro­blema són els llocs escar­pats de les ser­res de Cardó i Boix, on els bar­rancs fan de xeme­neia i el fum puja cap amunt de les mun­ta­nyes i impe­deix que actuïn els avi­ons”, ha apun­tat. Segons ell, quan el vent deixi de bufar amb tanta inten­si­tat es podrà “ata­car fins que hi hagi llum, con­tro­lar el nord i el sud i, lla­vors, por­tar homes en helicòpters cap a les ser­res perquè tre­ba­llin allà tota la nit”.

El res­pon­sa­ble d'Inte­rior ha des­ta­cat l'absència de vícti­mes i ha indi­cat que alguns dels 60 eva­cu­ats la nit pas­sada hau­ran de dor­mir una altra vegada fora de casa, al poli­es­por­tiu del Perelló.

El con­se­ller ha pre­ci­sat que la major part de l'àrea afec­tada per les fla­mes és de “pas­tu­res, cul­tius, matolls i her­bes”, i les 300-400 hectàrees res­tants de bosc. En aquest sen­tit, ha subrat­llat que “el més valuós, està garan­tit”.

Pel que fa a les pin­tu­res rupes­tres de Cabra Fei­xet ubi­ca­des al terme del Perelló, Puig ha reco­ne­gut que no saben si s'han vist afec­ta­des per les fla­mes. Les pin­tu­res for­men part d'un con­junt decla­rat Patri­moni de la Huma­ni­tat.

També ha remar­cat que estan tre­ba­llant “en una superfície d'unes 2.000 hectàrees” onze mit­jans aeris, 300 bom­bers i un cen­te­nar d'agents fores­tals, que espe­ren que “les pre­vi­si­ons mete­o­rològiques acom­pa­nyin, el vent amaini i la pro­pa­gació esti­gui menys des­bo­cada”.

El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Artur Mas, també s'ha des­plaçat fins la població i ha vol­gut agrair “l'esforç” de tots els par­ti­ci­pants en l'extinció en unes “con­di­ci­ons com­pli­ca­des”. Mas ha dit que els incen­dis pre­sen­ten situ­a­ci­ons “com­pli­ca­des” i “dolo­ro­ses”, però ha cele­brat que “no hi hagi danys per­so­nals ni cap masia afec­tada greu­ment”.

El pre­si­dent català ha expli­cat que el vent “és molt fort” i cal espe­rar que les con­di­ci­ons millo­rin “per poder con­tro­lar-lo”.

Mas ha recor­dat que la zona ja es va cre­mar el 1995, però s'ha mos­trat con­fiat en què l'incendi “no tin­gui les matei­xes pro­por­ci­ons i que les con­di­ci­ons mete­o­rològiques aju­din”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.