Societat

Setge a les flames

L'incendi de Rasquera, controlat pels bombers després de cremar 3.080 hectàrees i un cop estabilitzat el front que avançava cap a la serra de Boix

La trentena de veïns desallotjats van poder tornar ahir a la nit a casa

Després de més de 50 hores de tre­balls d'extinció, l'incendi que des de dimarts crema a les Ter­res de l'Ebre va ser con­tro­lat ahir a les deu de la nit. Els efec­tius hau­rien acon­se­guit atu­rar l'avenç de
les fla­mes després que s'hagi cre­mat un perímetre d'unes 3.080 hectàrees, segons les últi­mes esti­ma­ci­ons ahir a la nit, entre els ter­mes muni­ci­pals de Ras­quera (Ribera d'Ebre), el Perelló, Beni­fa­llet i Tivenys (Baix Ebre). Era el pri­mer pas per tal que els Bom­bers de la Gene­ra­li­tat dones­sin per con­tro­lat l'incendi en man­te­nir-se l'esta­bi­li­tat dels fronts. Durant la nit els ser­veis d'emergència tenien pre­vist seguir a la zona i anar reti­rant efec­tius de mica en mica. La regió, però, va començar a recu­pe­rar la nor­ma­li­tat al ves­pre amb el retorn a casa de la tren­tena de desa­llot­jats i la reo­ber­tura de la car­re­tera TV-3022, que uneix Ras­quera i el Perelló, tallada des de dimarts.

Els esforços dels equips d'extinció es van cen­trar durant tota la jor­nada en el front de l'incendi que avançava en direcció a Tivenys, a la serra del Boix, després que dime­cres ja s'hagues­sin esta­bi­lit­zat els flancs nord i sud, que eren els que amenaçaven els nuclis de Ras­quera i el Perelló. L'ús de con­tra­focs va con­tri­buir a evi­tar que les fla­mes con­ti­nu­es­sin avançant i repe­tis­sin les xifres de l'incendi que va afec­tar el mateix punt el 1995, i que ales­ho­res va arri­bar fins a 5.500 hectàrees cre­ma­des. En aquest front, de fet, es van con­cen­trar ahir el 80% dels efec­tius, que ahir van incloure una sei­xan­tena de dota­ci­ons ter­res­tres i qua­tre helicòpters bom­bar­ders, a més d'un cinquè helicòpter cedit pel govern valencià. Els hidro­a­vi­ons van tenir pro­ble­mes per tre­ba­llar per culpa de la boira baixa, que també va obli­gar a atu­rar les acci­ons aèries al matí.

Canvi del temps

Les tas­ques sobre el ter­reny es van veure afa­vo­ri­des per un canvi de les con­di­ci­ons mete­o­rològiques, amb un aug­ment de la humi­tat i un canvi de direcció i bai­xada de la inten­si­tat del vent, que van per­me­tre que el foc avancés a un ritme més lent. Durant els dos dies ante­ri­ors els fronts havien arri­bat a avançar a qua­tre quilòmetres per hora, un ritme inu­sual i que els feia espe­ci­al­ment incon­tro­la­bles. El ter­ri­tori, de fet, ja té un his­to­rial tràgic pel que fa al capítol d'incen­dis, ja que en l'últim segle se n'han produït fins a cinc en aquesta mateixa zona. L'oro­gra­fia i la sequera han difi­cul­tat en aquest cas el con­trol de les fla­mes.

De les 3.080 hectàrees cal­ci­na­des, 200 cor­res­po­nen a bosc. Tot i això, Inte­rior va des­ta­car que no s'han vist afec­ta­des ni les zones de més valor de l'espai natu­ral de la serra del Cardó ni les pin­tu­res rupes­tres del Perelló, decla­ra­des patri­moni de la huma­ni­tat. Les cau­ses de l'incendi con­ti­nuen sent una incògnita en espera de la inves­ti­gació dels Agents Rurals, i sols s'ha con­fir­mat que no ha estat ori­gi­nat a la xarxa elèctrica.

LA XIFRA

3.080
hectàrees
s'havien cremat fins ahir a la nit a l'incendi de la serra del Cardó, que ha calcinat 200 hectàrees de bosc.

LA FRASE

S'han protegit les parts més sensibles de l'espai natural de la serra del Cardó i les pintures rupestres
Felip Puig
Conseller d'Interior

“L'estiu és sostenible sense els bombers voluntaris”

Amb relació al conflicte obert amb els bombers voluntaris, entre altres coses, per la planificació de la campanya forestal d'estiu, el conseller Puig considera que “els bombers funcionaris tenen prou recursos per atendre-la i no seria insostenible sense la seva participació”. Els voluntaris suposen la meitat de la totalitat dels bombers catalans, però segons ell “no estan preparats per fer determinades tasques”. Aquestes declaracions van encendre encara més els ànims dels voluntaris. Albert Bucar, vocal al Consell de Bombers Voluntaris de Catalunya, les va atribuir “als nervis i a una pressió sindical brutal”. Precisament, va declarar: “Part del conflicte rau en l'assetjament i el maltracte dels sindicats al cos de bombers, que ens han titllat de mercenaris
i pesseters.” Bucar afirma que els voluntaris estan “igual de preparats, però reclamem més formació, perquè els darrers anys la pressió sindical ha rebaixat els cursos oferts als voluntaris justament per preparar la situació en què ara ens trobem”. No obstant això, el col·lectiu confia a reprendre les negociacions per continuar treballant en el nou reglament i ha negat un boicot a Rasquera. En aquest sentit, Bucar va dir: “Ha estat casualitat que cap parc hi pogués acudir.” I va rebutjar les crítiques. “No volem diners, sols el reconeixement que ens mereixem.”

L.M / E.P.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.