Pelegrins a la catedral del peatge
La comitiva de caminants antipeatges acaba el seu periple a la seu d'Abertis
Els activistes lliuren a l'empresa una còpia d'un dels requeriments que Trànsit ha enviat als que s'han negat a pagar a les autopistes
Amb l'impulsor de la campanya del #novullpagar, Josep Casadellà al capdavant, els pelegrins dels peatges van completar ahir a migdia el seu particular camí de Sant Jaume. Que no s'acabava en cap catedral amb el botafumeiro escampant encens sobre els caminants, sinó a la seu de la concessionària d'autopistes Abertis a la Zona Franca de Barcelona i amb el lliurament simbòlic a l'empresa d'una còpia del requeriment que Trànsit va enviar a Jordi Chueca, el primer conductor que, havent-se negat a pagar un peatge, va penjar a Twitter la foto de la notificació, en la qual se l'instava a informar de qui conduïa el seu vehicle en el moment de l'impagament.
A Casadellà, els cinc pelegrins que se li han sumat des que va sortir dimarts al matí d'Anglès (la Selva) i la desena d'acompanyants que ahir els van fer costat en l'última etapa del trajecte, els va donar la benvinguda a les portes de les oficines de la Zona Franca un empleat d'Abertis que va convidar a passar Casadellà i Xavier Messeguer, que va fer a peu part del recorregut de Torredembarra a Barcelona. També els esperaven, per si de cas, una parella de Mossos d'Esquadra i una altra de guàrdies civils –a banda d'un segon cotxe de la Guàrdia Civil que es mantenia a distància–, als quals la comitiva va saludar en arribar. I també la Trinidad, una taxista de Sant Pere de Vilamajor que, via Twitter, havia contactat amb els activistes i s'havia ofert a tornar-los a casa, gratis, un cop completada la seva missió.
La xarxa social, mitjançant la qual, i amb les etiquetes #novullpagar i #marxaforapeatges, s'ha pogut seguir el relat que els mateixos activistes han fet de la marxa, ha estat clau per posar-los en contacte amb gent que els ha ofert suport de diverses formes i els ha permès completar el trajecte sense gastar diners, un dels objectius de Casadellà quan, fa 110 quilòmetres, va començar a caminar. L'impulsor de la campanya antipeatges assegura que no ha portat un cèntim a sobre durant la seva peripècia. La nit abans de l'etapa final, després d'arribar a Barcelona, passar per les portes del Parlament i assistir a la presentació pública de la proposició de llei per la supressió de peatges que Solidaritat (SI) ha entrat al registre del Parlament, els activistes van fer nit en les cases de dues simpatitzants que els van oferir allotjament.
“Abertis fa el que té ordre de fer, que és gestionar una concessió, i nosaltres el que creiem que hem de fer, perquè la situació actual és legal, però no és justa”, va dir Casadellà a la sortida de la reunió amb la representant de l'empresa, que va durar pocs minuts. I va llançar una advertència: “Per molt que facin, no pagarem.” Ahir mateix, ERC, SI, la CUP i Rcat anunciaven un acord per a la defensa jurídica conjunta dels denunciats per impagaments als peatges, també subscrit per les entitats Ara o Mai o Cadci, que ofereixen informació i assessorament jurídic a la web catalunyadiuprou.cat.
I a partir d'ara? “Si hem fet tots aquests quilòmetres, podem fer moltes altres coses”, va afirmar Casadellà. De moment, diumenge hi ha convocada una segona jornada de protestes als peatges, com la que ja es va celebrar el dia 1 de maig.