Societat

Bages

La candidatura del primer geoparc català passa l'examen de la Unesco

El Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central serà examinat el cap de setmana vinent

Un veredicte favorable obriria la porta al geoturisme

Un equip d'experts de la Unesco haurà de deci­dir en els pro­pers mesos si el Parc Geològic i Miner de la Cata­lu­nya Cen­tral, creat l'any 2007 al Bages, pot esde­ve­nir el pri­mer geo­parc català. Els envi­ats de l'orga­nit­zació visi­ta­ran els espais del parc geològic el pro­per cap de set­mana i hau­ran d'eme­tre el seu vere­dicte el pro­per setem­bre. Si el vere­dicte és favo­ra­ble, el parc geològic de la Cata­lu­nya cen­tral, que for­men tots els muni­ci­pis del Bages i Coll­bató, al Baix Llo­bre­gat, unirà el seu nom als geo­parcs del Cabo de Gata (Alme­ria), de Sobrarbe (al Piri­neu ara­gonès) i de la Costa Basca, a l'Estat espa­nyol, i als d'Ara­ripe (Bra­sil), Katla (Islàndia), Langkawi (Malàisia) i Kütral­cura (Xile). Tot ple­gat, una entrada directa a un nou tipus de turisme espe­ci­a­lit­zat i vin­cu­lat a la sos­te­ni­bi­li­tat, el geo­tu­risme, que tots els actors impli­cats espe­ren que ser­veixi per dina­mit­zar aquesta zona de la Cata­lu­nya cen­tral.

Ara, què té a ofe­rir el Parc Geològic i Miner de la Cata­lu­nya Cen­tral perquè la Unesco el pugui dis­tin­gir? La seva geo­di­ver­si­tat li per­met aglu­ti­nar el parc cul­tu­ral de la Mun­ta­nya de Sal de Car­dona –que en prin­cipi havia que­dat des­vin­cu­lat de la ini­ci­a­tiva per raons polítiques–, el recurs turístic vin­cu­lat a la minera amb més visi­tants a casa nos­tra, uns 70.000 anu­als; les coves del Toll de Moià; les coves del Sal­ni­tre, a Coll­bató; el Museu de Geo­lo­gia Valentí Masach, a Man­resa; el parc natu­ral de la Mun­ta­nya de Mont­ser­rat; el parc natu­ral de Sant Llo­renç del Munt i Serra de l'Obac i fins a una cin­quan­tena de punts d'interès geològic i miner cata­lo­gats. A més, l'espai té la col·labo­ració d'Iber­po­tash, una empresa minera en actiu, amb explo­ta­ci­ons a Sallent i Súria i que té la intenció d'impul­sar un cen­tre d'inter­pre­tació de la minera de la potassa al pou IV de Súria, el dar­rer que ha tan­cat.

Cir­cuit turístic

Els res­pon­sa­bles del parc con­si­de­ren que l'entrada en el cir­cuit del geo­tu­risme sig­ni­fi­ca­ria pres­tigi inter­na­ci­o­nal, en ser un pro­ducte turístic de qua­li­tat ava­lat per la Unesco, un reforç de la bona imatge que té la Cata­lu­nya inte­rior res­pecte al turisme de natura i un inter­canvi de flu­xos turístics amb altres geo­parcs de l'Estat i d'arreu d'Europa. A més, s'entra­ria en el cir­cuit del turisme espe­ci­a­lit­zat vin­cu­lat al geo­tu­risme que deman­den inves­ti­ga­dors i geòlegs, tal com defensa el doc­tor en ciències geològiques i direc­tor del depar­ta­ment d'engi­nye­ria minera i recur­sos natu­rals de la UPC i coor­di­na­dor del pla direc­tor del parc geològic, Josep Maria Mata-Perelló. En la mateixa línia, el gerent del Gremi d'Hos­ta­le­ria i Turisme del Bages, Gerard Badia, defensa el parc geològic com un ele­ment cen­tral, “com ho és Món Sant Benet”, de país i no només de la comarca. Badia dóna tot el suport del gremi a la ini­ci­a­tiva, però també demana una bona coor­di­nació entre el sec­tor i el parc.

En un geo­parc, però, no tot té a veure amb el turisme. Els experts de la Unesco han de deter­mi­nar també que el parc català té interès científic. En aquest sen­tit, entre els objec­tius del parc, que ja té un con­sell científic en fun­ci­o­na­ment, hi ha la cre­ació d'un cen­tre de recerca, l'ela­bo­ració d'un mapa geològic i de mate­rial divul­ga­tiu per al públic gene­ral i l'esco­lar en par­ti­cu­lar.

LA XIFRA

46
punts d'interès geològic i miner
catalogats en funció de l'interès internacional, regional o local ofereix el parc.

La Terra Alta també vol formar part de la xarxa de parcs geològics

Lurdes Moreso

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha reprès el projecte que fa anys va iniciar l'Ajuntament de Gandesa per aconseguir formar part de la xarxa de parcs geològics de la Unesco. El procés encara està en una fase inicial, de moment el Consell ha encarregat a la UB un estudi previ de la zona per poder reclamar una subvenció al programa Treball a les 7 Comarques de la Generalitat. “Les singularitats geològiques de la comarca han de permetre el reconeixement de la Unesco. Espero que el govern ens aprove la subvenció per poder tirar endavant el projecte”, ha manifestat el president del Consell Comarcal de la Terra Alta, Carles Luz. El pressupost de la candidatura és d'uns 150.000 euros i afecta els municipis de Gandesa, Corbera d'Ebre, el Pinell de Brai, Bot i Horta de Sant Joan. “S'ha de fer l'estudi dels cinc municipis i han de desplaçar-s'hi tècnics de la Unesco per catalogar l'espai”, ha dit Luz.

Les roques de Benet, la serra de Santa Magdalena i l'entorn de la Fontcalda són alguns dels indrets d'interès geològic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.