Societat

LA CRÒNICA

DE lleida

La moda, mala consellera

El Museu de Lleida és un dels edi­fi­cis més bonics de la capi­tal del Ponent. Modern, fun­ci­o­nal, les seves fines­tres pro­vo­quen a l'inte­rior uns jocs de llums tènues que, en els mig­dies de la intensa canícula llei­da­tana, resul­ten un oasi gai­rebé tan atrac­tiu com les joies pictòriques medi­e­vals que acull al seu inte­rior. Lluny de l'arqui­tec­tura d'apa­ra­dor de la Llotja, que és un exu­be­rant Palau de Con­gres­sos aixe­cat en els dar­rers moments del boom econòmic, al Museu de Lleida està molt ben com­pen­sada la relació entre l'elegància exte­rior i el valor del que s'hi fa a dins. Per exem­ple, ahir: s'hi va inau­gu­rar l'expo­sició Frag­ments d'un pas­sat: el retaule gòtic de l'església de Sant Joan de Lleida. L'expo­sició mos­tra els sis com­par­ti­ments con­ser­vats al MNAC de Bar­ce­lona del retaule major de l'antiga església de Sant Joan de Lleida, ja des­a­pa­re­guda. Del retaule es conei­xen l'auto­ria i deu com­par­ti­ments: set dels quals epi­so­dis de la vida de sant Joan Bap­tista i tres més són repre­sen­ta­ci­ons de sants.

El retaule el va pin­tar Pere Gar­cia de Bena­varri entre els anys 1473 i 1482. A aquest pin­tor se li atri­bu­ei­xen obres reli­gi­o­ses a Aragó, la Riba­gorça, el Pallars, Lleida i, en gene­ral, tot el Piri­neu català i occità. Lla­vors no exis­tia Hollywood però avui diríem que Pere Gar­cia for­mava part de l'star sys­tem pictòric del moment. Fins i tot ha gene­rat polèmica com els actu­als, tot i que sense haver-la bus­cat. Mol­tes obres del litigi per l'art sacre entre Cata­lu­nya i Aragó són d'aquest pin­tor riba­gorçà.

El retaule es va estar durant uns dos-cents anys a l'antiga església de Sant Joan. Però va pas­sar de moda i el 1678 la van ven­dre a una església de poble, a Bena­vent de Segrià, i al seu lloc van posar un fla­mant retaule bar­roc. A Bena­vent va pas­sar el que va pas­sar en tan­tes esglésies del XIX i prin­ci­pis del XX: l'obra va aca­bar dis­persa en mans de museus llu­nyans i col·lec­ci­o­nis­tes pri­vats. El MNAC n'ha reu­nit uns quants, altres peces són a Bos­ton, i una altra taula era el 1979 en una gale­ria de París i se n'ha per­dut el ras­tre.

Ara el gòtic torna a ser moda o, si més no, pro­voca sub­has­tes d'escàndol. Fóra bo que els res­pon­sa­bles públics, tan ama­tents en temps de bonança als exces­sos artístics i arqui­tectònics d'última moda, posin una mirada en la ciu­tat antiga. En el barri vell, per exem­ple. Nor­mal­ment, allò que més es menys­pre­ava acaba sent, en rea­li­tat, el que de veri­tat tenia valor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.