Societat

successos

El govern valencià s'empara en la fatalitat per justificar els focs

El president valencià atribueix a les condicions climàtiques la magnitud dels incendis i nega les crítiques sobre la manca de mitjans per extingir-los

Continua la lluita per evitar que els focs revifen i donar-los per controlats

Els governs valencià i l'estatal aprovaran un nivell d'ajudes

Ahir es complien sis anys de l'accident del metro a València que va deixar 43 morts i 47 ferits i, com aleshores va fer el seu antecessor en el càrrec, Francisco Camps, el president de la Generalitat valenciana, Alberto Fabra, va atribuir a la fatalitat la catàstrofe que li ha tocat en sort, la de la crema de vora 50.000 hectàrees de territori. I tampoc ara hi ha hagut lloc per a l'assumpció de responsabilitats. Fabra, que va comparèixer en roda de premsa acompanyat del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va mantenir que les difícils condicions climàtiques –es van produir temperatures d'entre 30 i 40 graus, vents canviants de més de 40 km/h i una humitat relativa inferior al 30%– van dificultar en extrem les tasques d'extinció. El president va definir els focs amb origen en Cortes de Pallars i Andilla com una “difícil prova” de la natura superada “amb serenitat, responsabilitat i seny” i va negar la manca de mitjans per extingir els focs. Fabra va xifrar en vora 100 milions l'assignació per prevenció i extinció d'incendis i va dir que enguany s'havia incrementat en un milió d'euros. Mentrestant, en una altra roda de premsa, el líder del PSPV, Ximo Puig, limitava aquesta quantitat a 83 milions i afirmava que des del 2008 la Generalitat ha reduït el 70% de l'aportació a la prevenció. “Aquestes retallades són letals per als nostres boscos”, sentenciava.

Al costat de Fabra, el ministre de l'Interior va qualificar d'“esplèndida” la coordinació d'efectius i va destacar la rapidesa de la Unitat Militar d'Emergències en arribar a la zona. Una afirmació que contrasta amb les manifestacions de molts dels afectats i també amb les de protagonistes de la lluita contra el foc.

El cap de setmana, vint bombers d'AENA destinats a l'aeroport de Manises es van oferir a col·laborar en l'extinció i l'autorització no els va arribar fins dilluns.

D'altra banda, Fabra i Fernández Díaz van anunciar la creació d'una comissió mixta interdepartamental amb l'objectiu de fixar d'ací al divendres un nivell d'ajudes per als afectats en els incendis.

Fabra va remarcar que un cop “estabilitzats” els focs es treballa per “recuperar la normalitat” a la zona i va afegir que “els ciutadans han de saber que no els fallarem”. Però també això va tenir rèplica. Els municipis de les comarques de la Vall d'Albaida i el Comtat afectats per l'incendi que el 2010 va cremar 3.200 hectàrees encara estan esperant les ajudes promeses.

De moment, la realitat és que anit, després de sis dies d'infern, encara no es donava per controlat el foc. Continuaven les tasques per evitar el revifament de les flames.

Rescatat el cos del pilot mort en l'extinció

Els equips de rescat van localitzar ahir al migdia el cos sense vida de José Agustín Neva, el pilot de l'helicòpter que dilluns es va estavellar al pantà de Forata mentre participava en les tasques d'extinció de l'incendi forestal de Cortes de Pallars. El cos es va localitzar a uns 16 metres de profunditat entre les restes del fuselatge. El pilot mort acumulava més de 4.000 hores de vol i una àmplia experiència en l'extinció d'incendis forestals. Encara s'investiga la causa de l'accident.

Condecoracions als efectius pel seu esforç

El president valencià, Alberto Fabra, va anunciar que totes les persones que han treballat en l'extinció dels incendis i en l'evacuació des veïns seran guardonats amb una distinció de la Generalitat.

Impacte ambiental sobre la biodiversitat

L'organització ecologista SEO/BirdLife ha advertit que els incendis estan afectant diversos espais protegits de la xarxa Natura 2000 i Àrees Importants per a la Conservació de les Aus (IBA).

Un bomber

d'elit lluitant contra el foc

Crida a reduir la sinistralitat dels helicòpters

El Col·legi de Pilots (COPAC) ha demanat que es millore la seguretat operacional del sector d'helicòpters, ja que en l'última dècada han mort 23 persones en tasques d'extinció d'incendis.

Un dels dos pilots ferits és natural de Rubí

Un dels ocupants del segon helicòpter que es va estavellar en les tasques d'extinció i que està ingressat a l'hospital La Fe de València és nat a Rubí, tot i que resideix a Jerez de la Frontera.

Impacte ambiental sobre la biodiversitat

L'organització ecologista SEO/BirdLife ha advertit que els incendis estan afectant a diversos espais protegits de la xarxa Natura 2000 i Àrees Importants per a la Conservació de les Aus (IBA)

Més que a Catalunya els anys 1994 i 1998

Els focs valencians han cremat més que els de Catalunya del 1994, que van calcinar 45.000 hectàrees del Bages, el Solsonès i el Berguedà, i del 1998, que en va cremar 27.000.

Més que a Catalunya els anys 1994 i 1998

Els focs valencians han cremat més que els de Catalunya del 1994, que van calcinar 45.000 hectàrees del Bages, el Solsonès i el Berguedà, i del 1998, que en va cremar 27.000.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.