Festes populars i fires

La Verge del Mar

Moltes localitats catalanes celebren les festes del Carme, patrona dels pescadors, per tal de demanar-li protecció davant els perills mariners

La llegenda explica que l'any 1845 un miracle va salvar un vaixell anglès que es trobava a la deriva enmig d'un ferotge huracà. Un dels mariners va sortir a resar, es va arrencar l'escapulari i el va llançar al mar. Immediatament la tempesta es va aturar i una onada va retornar l'escapulari al mariner. A partir d'aquest moment, es va consolidar el patronatge de la Verge del Carme entre els mariners i navegants, que a partir d'aleshores l'anomenaren Stella Maris. A la costa catalana, la història explica que va ser l'almirall Antoni Barceló Pont de la Terra qui va popularitzar la devoció per la verge i va promocionar la festivitat entre els mariners. Sigui com sigui, actualment són nombroses les localitats que celebren aquestes festes al voltant del 16 de juliol, la majoria amb ritus i processions amb l'objectiu de demanar a la verge protecció davant dels perills del mar. Solen ser vistoses i multitudinàries processons que comencen a terra ferma amb el passeig de la imatge de la verge a espatlles i que després es converteixen en marítimes, col·locant la imatge en un vaixell engalanat que va acompanyat per una comitiva formada per tot tipus de barques. Algunes poblacions que celebren aquestes festes són Cambrils (Baix Camp, amb una de les processons més antigues), el barri del Serrallo de Tarragona, Barcelona, Arenys de Mar i Caldes d'Estrac (Maresme), l'Ampolla (Baix Ebre), Palamós, l'Estartit i Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), i Cadaqués i Empuriabrava (Alt Empordà). A les Illes Balears també és important aquesta festa a Capdepera, Santanyí i Porto Cristo (Mallorca), Maó i Ciutadella (Menorca) o la Savina i es Pujol (Formentera).

Festa grossa a Llançà

Un dels centres turístics més importants de l'extrem nord de la costa catalana és Llançà, que aquests dies està immers en la festa major de la zona del port amb activitats de tota mena (balls, actes infantils, havaneres, concerts...), d'entre les quals destaca l'espectacular castell de focs d'artifici i la processó del Carme del dia 16, amb milers de seguidors. Una bona ocasió per descobrir la cultura marítima i la història marinera de la població i per gaudir del port amb més vida que mai.

Pirates, abans de la processó

J.P.

A Castelldefels (Baix Llobregat), la processó i la missa en honor de la Mare de Déu del Carme del dia 16 són els actes finals de les Festes del Mar, les quals mostren la vinculació de la vila amb la mar. La peça central de les festes la constitueix el desembarcament pirata, un acte que rememora un moment històric de la ciutat, quan els perills venien de la mar. La representació, amb 200 figurants i actors, es fa a la platja acompanyats d'un muntatge escenogràfic amb la reproducció del castell, de dues galeres i del poble. També hi ha un Mercat del Mar, amb mostra d'artesania i del comerç local, i actes com activitats infantils, concerts, balls populars, havaneres i focs d'artifici.

Una proposta

J.P.

Llançà. Una de les viles catalanes que celebren la festa del Carme és Llançà, situada a la Costa Brava nord. Destaca pel fet d'estar ben comunicada per carretera, gràcies a la proximitat de la sortida 4 (Figueres) de l'AP7, i també per la seva estació de tren, que connecta amb la línia de Portbou a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.