Tots cap a Barcelona
La demarcació de Girona acudirà demà de manera massiva a la manifestació
El clam és a favor que Catalunya sigui un nou estat europeu
Pràcticament tot està a punt per demà. Els voluntaris de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de la demarcació de Girona han continuat treballant tot el cap de setmana, i encara aquest matí, per enllestir els darrers serrells abans de la manifestació de la Diada, demà a les sis de la tarda a Barcelona.
Ja fa dies que són més de dos-cents els busos noliejats per les assemblees territorials de l'ANC de la demarcació de Girona. I si no se'n fan més, asseguren, és perquè no es troben vehicles lliures. Alguns dels darrers busos reservats són de poblacions de l'àrea urbana de Barcelona, perquè a les comarques gironines ja no en queden. També es va mirar d'aconseguir autobusos a la Catalunya del Nord, però el preu que demanaven era “desorbitat”, segons fonts de l'assemblea local del Gironès.
Consistoris, entitats, empreses, partits i particulars han ajudat a cercar i organitzar autobusos, mitjans de transports, vendre estelades —en alguns casos a preu de cost—... Han dedicat hores del seu temps, i alguns fins i tot diners, perquè demà tot surti bé, en una jornada que s'espera que serà històrica per al país.
Els números són impressionants. Els més de 200 autobusos transportaran entre 12.000 i 15.000 persones de la demarcació cap a Barcelona. A part, hi ha el miler llarg de persones que viatjaran amb els trens especials que els consistoris de Girona i Figueres han organitzat, a més de les que viatgin al llarg del dia amb altres trens regulars o amb vehicles propis, o caminant, que també n'hi ha. Com la vintena de persones que van sortir ahir de Sant Hilari Sacalm i caminaran 85 quilòmetres fins a Barcelona, on arribaran demà a temps per participar a la manifestació. A part dels que caminaran tot el trajecte, hi ha altres persones que els acompanyen entre poble i poble o en trams concrets per donar suport a la iniciativa, endegada per Sant Hilari per la Independència.
Amb tota seguretat seran moltes desenes de milers les persones de la demarcació que participaran a la manifestació, encapçalada pel lema Catalunya, nou estat d'Europa. Des de l'ANC atribueixen part de l'èxit de la convocatòria al fet que la iniciativa és popular. Organitzada, dirigida i liderada per ciutadans, molts d'ells anònims i d'altres no tant, però que per a aquesta tasca han evitat la identificació excessiva amb sigles de partits polítics o organismes i entitats que poguessin treure el protagonisme a la ciutadania.
Tot i això, molts grups, partits, entitats i també polítics han declarat que participarien a la manifestació, però amb l'esperit de ser un —o uns— més en un crit històric, clar i català, a favor de la creació d'un estat català dins la Unió Europea. Aquest és el motiu pel qual l'ANC va organitzar la manifestació i per al qual demanen una participació massiva.
S'ha parlat molt de les assemblees territorials de l'ANC, però també n'hi ha de sectorials. Al web de l'entitat (www.assemblea.cat), se n'hi poden trobar 39. Des dels agents de la propietat immobiliària per la independència, passant pels enginyers per la independència, els bombers per la independència... La llista és llarga: autònoms, esportistes, gais i lesbianes, cristians, immigrants, historiadors, gent del món de l'aviació, docents, economistes, etc. L'objectiu principal de les assemblees sectorials és “fer arribar el missatge de l'Assemblea Nacional Catalana allà on les territorials no poden fer-ho”, actuant, si cal com a lobbies de pressió en els seus respectius àmbits d'una manera “sempre positiva, mai contra ningú”.
Els municipis se sumen a l'onada independentista
Jordi NadalEn un gran nombre de municipis gironins s'han fet actes d'homenatge a l'estelada els darrers dies. L'ensenya ha onejat en la pràctica totalitat dels pobles i ciutats gironines. Ja sigui en actes puntuals, hissant-la o penjant-la per una estona o per uns dies, o posant-la en espais emblemàtics dels municipis amb la intenció de deixar-la-hi, en alguns casos fins que Catalunya esdevingui un estat independent.
Han estat actes organitzats per partits polítics, per entitats locals o pels mateixos consistoris. Figueres penjarà estelades en dues places; Girona n'ha penjat una a la teulada del Museu d'Història de la Ciutat; Vilablareix fa temps que té l'estelada a l'entrada del municipi; Llagostera l'ha penjat a la torre del castell; Calonge la va hissar ahir al puig de la Creu; Salt, de l'església de Sant Cugat; Lloret, de la torre del campanar... La llista és interminable. Hi ha, a més, els consistoris gironins que la tenen com a única bandera penjada als seus balcons, en espera de poder-hi posar la senyera com a emblema únic i representatiu de l'estat català. A part, i encara més visible, hi ha els ciutadans que les han penjades als balcons de casa seva. Es veuen estelades en la major part de pobles i ciutats de la demarcació: la Bisbal d'Empordà, Vidreres, Girona, Figueres, Cadaqués, Cassà de la Selva, Bescanó...
Les darreres setmanes s'han venut més estelades que mai. Els botiguers noten cada any, davant la proximitat de la Diada, un increment en la venda d'ensenyes catalanes. Però aquest any s'han superat totes les previsions en el nombre d'estelades venudes, en detriment del nombre de senyeres —que en alguns llocs pràcticament no s'han venut—. Molts establiments han acabat existències i no han trobat proveïdors que els en subministressin més. Alguns, fins i tot, han optat per fer-ne fabricar a empreses de l'Estat espanyol o elaborar-les ells mateixos.