Temps de canvis a l'institut
Els centres de secundària engeguen el curs amb moltes jornades intensives, sense subvenció per als ordinadors i amb retallades en substituts
Els docents, preocupats per les famílies que no poden pagar el material
Temps difícils per als instituts de secundària, que entre ahir i avui han obert les portes als alumnes amb un munt d'incògnites sobre la taula: com s'adaptaran estudiants, professors i pares a la jornada intensiva que faran un 71% dels instituts públics? Què passarà amb les famílies que no puguin pagar els ordinadors que fins ara subvencionava la Generalitat al 50%? Com afectarà el retard a l'hora de cobrir les baixes i l'augment del nombre d'alumnes per aula?
D'aquí a poques setmanes s'aniran esvaint els dubtes. De moment, però, els centres estan capficats en el més urgent. Per començar, la incertesa sobre si podran cobrir les despeses d'aigua, llum, neteja, etc. “Temem quedar sense diners per a les despeses corrents en qüestió de mesos”, lamenta Joan Carles Luque, secretari de l'institut Príncep de Viana de Barcelona, que explica que no els quedarà més remei que recórrer al romanent que els queda d'anys anteriors i de les quotes que les famílies paguen a l'AMPA, per parar el cop.
Però qui més amoïna els professors són les famílies, moltes de les quals estan passant un mal moment econòmic. “Només amb la compra de l'ordinador, la llicència digital i els llibres de text dels professors que fan servir, les famílies s'han gastat entre 400 i 500 euros”, diu Luque. Això qui ho pugui pagar, ja que n'hi ha moltes que no es poden permetre aquest dispendi. Per a aquests casos, l'institut ha comprat alguns ordinadors que encara no sap com adjudicarà.
Com denuncien molts ensenyants, el problema recaurà en el professorat. “Dependrà de la seva bona voluntat fer que cap alumne quedi sense els materials que necessita, ja sigui en llibres digitals, fotocòpies o llibres de text”, afirma Ramón Sánchez, director de l'institut Príncep de Viana.
L'institut farà avui la rebuda dels alumnes i, a partir de demà, començarà el nou horari concentrat al matí, una iniciativa sorgida dels pares, ja que la jornada intensiva els va millor per organitzar-se.
Consens amb els pares
A l'institut Salvador Espriu, de Barcelona, també han engegat la jornada intensiva després d'haver-ho acordat al juny en una reunió amb l'AMPA oberta a totes les famílies, “la gran majoria de les quals ho van acceptar”, recorda la directora, Gemma Riu. Tal com demanava el Departament d'Ensenyament, el centre ha organitzat activitats per a les tardes com ara teatre, esports i mediació, que són a càrrec de professors de l'institut, i l'AMPA ha programat més activitats extraescolars que el curs passat.
L'altre gran motiu de preocupació és el decret que dicta que no es podran cobrir les baixes fins al cap de deu dies. Sánchez posa un exemple: “Demà [avui per al lector] aterraran al nostre institut alguns substituts sense cap rodatge que no coneixen el centre.”