Cançons de joventut

Sant Andreu de la Barca edita un CD amb divuit temes relacionats amb la salut escrits i interpretats per grups del municipi per informar i sensibilitzar la població més jove

L'Ajun­ta­ment de Sant Andreu de la Barca ha tin­gut una idea si més no ori­gi­nal per sen­si­bi­lit­zar i infor­mar els joves sobre els pro­ble­mes de salut que els afec­ten. SAB18: Escolta i viu és el resul­tat. Es tracta del títol del CD que ha edi­tat el con­sis­tori amb divuit temes escrits i inter­pre­tats per grups de joves de la ciu­tat amb el qual s'ha vol­gut, segons el coor­di­na­dor del disc i pro­duc­tor musi­cal, Miguel Ángel González, «ofe­rir un model posi­tiu als joves a través de la música». L'alcalde, Enric Llorca, explica que la idea va néixer l'any pas­sat després de par­ti­ci­par en unes jor­na­des sobre salut pública i joven­tut a Zagreb. A finals de l'any pas­sat el pro­jecte anava pre­nent forma als des­pat­xos de les regi­do­ries de Joven­tut, Salut i Cul­tura. Al gener es posava en marxa la maquinària per reu­nir els grups musi­cals locals i començar a tre­ba­llar en un disc que recent­ment s'ha pre­sen­tat en soci­e­tat.

La pro­ducció del disc ha estat fàcil, asse­gura González, que des­taca la feina feta per tots els grups ama­teurs par­ti­ci­pants: «Venien amb les cançons molt assa­ja­des i dis­po­sats a tre­ba­llar.» El procés, però, va començar amb les lle­tres, l'eix d'un pro­jecte amb el qual es volia que grups de joves trans­me­tes­sin mis­sat­ges posi­tius a altres nois d'edats sem­blants com el con­sum d'alco­hol, les dro­gues, l'anorèxia i l'esport. És a dir, sobre salut. A banda del tema, exis­tia un altre requi­sit: les cançons havien de ser en català o cas­tellà. «Com que els 5.000 CD es repar­ti­ran entre els joves del muni­cipi, volíem que el mis­satge arribés amb una llen­gua pro­pera i que tot­hom la pogués enten­dre», comenta l'alcalde. El pro­jecte té el suport del Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat.

Divuit han estat els grups i voca­lis­tes resi­dents a Sant Andreu de la Barca esco­llits per for­mar part del disc. Molts d'ells uti­lit­zen els bucs d'assaig del muni­cipi. El per­fil dels par­ti­ci­pants és molt variat. Els més joves tenen 14 anys i els grans pas­sen dels trenta. Alguns fa anys que es dedi­quen al món de la música de manera ama­teur o pro­fes­si­o­nal, altres aca­ben de començar. Tot això fa que el resul­tat sigui molt hete­ro­geni i que tant Llorca com González des­ta­quin la bona aco­llida que va tenir la idea entre els col·lec­tius de joves del muni­cipi. De fet, l'alcalde no des­carta enge­gar «més pro­jec­tes d'aquest tipus» ja que «afa­vo­rei­xen la par­ti­ci­pació, arri­ben mis­sat­ges als joves a través del llen­guatge que conei­xen i supo­sen un impuls de la cul­tura local». Ara, s'han de con­cen­trar en les pre­sen­ta­ci­ons.

Drogues i alcohol

Les temàtiques més repetides al disc giren entorn al consum de drogues i l'alcohol. Una copa de más del cantautor Isaak, En Marçal de Joan Bosch, Mi novia es una yonki de Goldem Grahams i El viaje d'Union Friki són alguns dels títols recollits en el disc que tracten aquests problemes. L'atzar va fer, segons Miguel Ángel González, que dos grups triessin l'anorèxia com a tema i apostessin per dos títols molt semblants: Frente al espejo de The Tocs i Més enllà del mirall de White Chocolate.

Les temàtiques són, però, diverses. Collage tracta a Oliampiake la pràctica d'esport, Transgenics Stop amb Menja bé s'ocupa de l'alimentació i Emer aposta a Fes-ho per tu per donar consells positius a una dona embarassada. Amb les seves lletres, els diferents grups van voler acostar-se als diversos problemes que afronten avui en dia els joves.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.