Societat

meteorologia

Un front de pluges posa fi a la propina de l'estiu

Protecció Civil activa l'Inuncat per risc de pluges intenses

Els hotelers confien a fer un bon pont tot i el temps

És temps de fer armaris. La propina de l'estiu, en forma de calor intensa i xafogor a bona part del país, arriba a la fi. La irrupció del front fred i de pluges aquests dies marca, definitivament, el canvi de cicle i l'arribada de les primeres temperatures “pròpiament de tardor”, segons el Servei de Meteorologia de Catalunya.

Tot i ser molt esperades per combatre la sequera, l'arribada de les pluges de tardor sempre provoca algun ensurt en forma d'excés d'aigua. Per això, a Protecció Civil van activar ahir la prealerta de l'Inuncat, en previsió de pluges intenses al litoral i prelitoral. L'alerta s'havia de mantenir fins a ben entrada la matinada d'avui.

En l'àmbit estricte de la previsió, la situació de pluges ha de començar a perdre intensitat avui i desaparèixer demà diumenge. Les temperatures aniran a la baixa, sobretot en les mínimes nocturnes.

Tot i l'alerta, de moment les pluges han fet més bé que mal i, sobretot, han animat l'inici de la temporada de bolets que havia arrencat fluixa, i el sector turístic que es mou al darrere. D'aquesta manera, els hotelers de les comarques del Berguedà i el Solsonès treballen aquests dies amb l'expectativa de fer el ple.

Pendents del cel

“La gent estava pendent del cel”, va explicar l'hoteler Carles Fígols, en declaracions a l'ACN. Fins ara la falta de pluges i bolets ha provocat un descens de visitants d'entre el 15% i el 20% a les comarques centrals de Catalunya, sobretot al Berguedà.

Al Solsonès, la previsió d'ocupació és també de la totalitat de les places. Per exemple, al Càmping Solsonès la demanda és important i tenen tots els bungalous ocupats. “Aquests dies estem al cent per cent”, va explicar Josep Pintó, propietari de l'hotel Monegal de Sant Llorenç de Morunys.

Poblet tramita 50 carnets a buscadors de bolets

Tímid començament de la temporada boletaire a Poblet, la primera zona regulada de Catalunya. En només tres dies, s'han tramitat una cinquantena de carnets. Amb tot, des del Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN) de Poblet s'entén que caldrà esperar a final de temporada per fer un balanç de la iniciativa. Es tracta d'una prova pilot de dos anys de durada i els diners que es recaptin revertiran en la millora de l'hàbitat micològic de la zona.

De moment, tot i les fortes pluges del 29 de setembre passat, encara és aviat per anar a buscar bolets en aquest paratge de la comarca de la Conca de Barberà. Bàsicament s'hi troben pebrassos i apagallums.

El carnet de boletaire costa 10 euros –es redueix a 1 euro per als veïns del territori– i dóna dret a collir bolets –un màxim de sis quilos per dia– en més de 3.000 hectàrees de zona regulada. El carnet és nominal i s'haurà de renovar cada temporada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.