LA VIDA SOCIAL
Èxit de públic en la Tria de Mulats d'Espinavell
Més de 5.000 visitants s'acosten a la fira aprofitant que enguany se celebrava dissabte
El preu del bestiar, en canvi, cau a nivells dels anys 80
Cap a 300 caps de bestiar –entre cavalls, eugues i pollins– van arribar ahir fins a les planes d'Espinavell després d'haver passat tot l'estiu al massís del Canigó, en la típica arrencada de la fira ramadera de la Tria de Mulats d'Espinavell, que se celebra cada 13 d'octubre a Molló. La pastura estival dels ramats al puig de Rojà, al Conflent, és un dels drets que es van reconèixer als ramaders catalans dins les actes del tractat dels Pirineus, al 1659.
Com que enguany la fira coincidia en dissabte, l'esdeveniment va aplegar més gent que altres anys, entre 5.000 i 7.000 visitants, segons l'alcalde del municipi ripollès, Joan Coma. I el punt culminant va ser la tradicional travessa del riu Ritort per part del bestiar. Aquesta vegada l'operació es va endarrerir gairebé una hora perquè l'espessa boira matinal va fer dispersar els animals i va complicar-ne la conducció als ramaders.
Els preus, sota mínims
Un cop a Espinavell, ramaders i compradors van participar en els tractes de compravenda dels pollins. Tot i això, l'alcalde va explicar que el sector del cavall de la comarca està “molt queixós” perquè enguany el preu dels pollins ha oscil·lat entre els 300 i els 400 euros, quantitats iguals o inferiors a les de la dècada dels anys del 1980.
Durant la fira es va fer l'entrega de premis als millors exemplars, escollits per un comitè veterinari. I a la tarda, un cop tancats tots els tractes, van separar els pollins de les seves mares. Finalment les eugues i els cavalls, ja separats de les seves cries, van retornar als entorns de la muntanya del Costabona, on esperaran les primeres neus perquè els propietaris els traslladin als masos respectius.