Societat

Tot allò que el vi amaga

Vinseum ha reobert les portes al Palau Reial de Vilafranca amb una museografia que apel·la als sentits per endinsar-nos en la cultura del vi

Vinseum vol esdevenir el
km 0 de l'oferta enoturística
Les llavors més antigues de vinya, entre les joies del museu

Esde­ve­nir un refe­rent naci­o­nal i con­ver­tir-se en el pal de paller de l'oferta eno­turística del Penedès. Aquests són, ni més ni menys, els rep­tes que té el Museu de les Cul­tu­res del Vi de Cata­lu­nya, Vin­seum, ara que ja ha reo­bert les por­tes al reno­vat Palau Reial de Vila­franca. «L'edi­fici [sotmès a una reforma inte­gral que ha durat dos anys i mig] ha obert amb totes les garan­ties perquè els visi­tants que vin­guin a veure l'expo­sició apren­guin i s'emo­ci­o­nin amb el vi i amb la cul­tura que l'envolta», pro­met el pre­si­dent de la junta de Vin­seum, Josep Soler. L'última paraula, però, la té el públic, que no podia haver rebut millor la reo­ber­tura del museu, el 6 d'octu­bre. En un mes i mig, fins a mig novem­bre, han vist l'expo­sició 2.750 per­so­nes.

Vin­seum endinsa el visi­tant en la cul­tura del vi i el con­vida a explo­rar la seva història i tra­dició apel·lant als sen­tits i a les emo­ci­ons i els records que pro­voca. La muse­o­gra­fia, dis­se­nyada per l'arqui­tecte Dani Frei­xes, recu­pera peces emblemàtiques del món del vi, però també dels fons d'art i ceràmica, arque­o­lo­gia i geo­lo­gia de Vin­seum, impres­cin­di­bles per tei­xir la història d'un ter­ri­tori mar­cat pel cul­tiu de la vinya i la pro­ducció del vi des de temps remots. Una tra­dició que té com a punt de par­tida unes lla­vors de vinya, car­bo­nit­za­des, que es van tro­bar al turó de la Font de la Canya d'Avi­nyo­net del Penedès i que daten del segle VII aC. Aquest petit tre­sor ens parla d'una vinya que ja era pro­duc­tiva ara fa gai­rebé 2.700 anys i no ha de pas­sar des­a­per­ce­but al visi­tant, ja que és una de les joies de l'expo­sició. Ho són també unes pin­tu­res de Josep Mira­bent que repro­du­ei­xen les vari­e­tats de raïm més habi­tu­als al Penedès al segle XIX. Són vari­e­tats que es cul­ti­va­ven a Europa abans que la plaga de la fil·loxera assolés les vinyes, i algu­nes ja no exis­tei­xen, cosa que reforça la vàlua d'aquesta col·lecció. «El fet de reconèixer les vari­e­tats de raïm és un tema molt pre­sent encara en el sec­tor del vi; molts ela­bo­ra­dors estan ten­dint a recu­pe­rar anti­gues vari­e­tats que es cre­ien obso­le­tes i a les quals ara se'ls veu un poten­cial supe­rior al de mol­tes de les que han vin­gut de lluny», explica el direc­tor del museu, Xavier For­nos.

L'expo­sició, de 500 m², fa un repàs del lli­gam amb la terra i el pas­sat, del procés d'ela­bo­ració del vi, de la seva comer­ci­a­lit­zació, de l'impacte en la vida de la gent i dels debats al vol­tant del vi i de la vinya. «Volíem que fos una expo­sició que fes pen­sar, que emo­cionés i que deixés el visi­tant amb ganes de tor­nar i amb curi­o­si­tat», apunta Soler. El punt d'inici del recor­re­gut és al ter­cer pis i, a par­tir d'aquí, el visi­tant va bai­xant fins a pas­sar pels dife­rents espais: Rebost, que és el pròleg; Tirs, una zona per des­co­brir els orígens mítics del vi i també què és la vinya, d'on ve i els tre­balls que acom­pa­nyen el seu con­reu; Clos, que repro­du­eix el clima de fos­cor i silenci dels cellers; Moll, símbol del comerç i del viatge; Taula, l'espai del plaer, de la con­versa i la dis­cussió; i, final­ment, Aplec, on es des­ple­guen peti­tes històries de vida rela­ci­o­na­des amb la vinya, els pro­ta­go­nis­tes de les quals repre­sen­ten el lli­gam amb el ter­ri­tori. Una audi­o­guia ori­enta el visi­tant per les sales i aquest pot aca­bar el recor­re­gut degus­tant una copa de vi o cava a la taverna de Vin­seum, que també obre fora de l'horari habi­tual del museu. El con­tin­gut de l'expo­sició és dens i es fa difícil absor­bir-lo tot d'una sola vegada. «Hi ha una pro­posta de tra­jecte ràpid [una hora i quart], per fer-se una idea de tot el que s'explica, però es pot ampliar en funció de la curi­o­si­tat de cadascú; el visi­tant pot venir tres, qua­tre, cinc vega­des i des­co­brir sem­pre aspec­tes nous de la viti­vi­ni­cul­tura cata­lana”, asse­gura For­nos. A banda de la taverna, el Palau té també un nou audi­tori i una botiga, que aca­ben d'omplir els 1.800 m² de superfície útil de l'edi­fici.

El palau de Pere el Gran

Vin­seum és hereu del Museu del Vi de Vila­franca, que va néixer el 1934 i va esde­ve­nir el pri­mer museu d'aquest gènere a l'Estat. Amb la reo­ber­tura del Palau fina­litza la pri­mera fase del gran pro­jecte de Vin­seum, que va començar el 2006 amb la reforma de la cape­lla de Sant Pelegrí, espai d'expo­si­ci­ons tem­po­rals. Es pre­veu que les obres aca­bin entre el 2015 i el 2016, amb la cons­trucció d'un edi­fici de nova planta allà on ara hi ha Cal Pa i Figues, edi­fici con­tigu al Palau que s'ha d'ender­ro­car. El con­junt museístic, quan sigui una rea­li­tat, sumarà un total de 7.000 m².

La nova seu de Vin­seum, antic palau dels reis d'Aragó, està situ­ada a la plaça de Jaume I i és un edi­fici amb molta història. Fun­dat el 1209 i d'estil gòtic civil català, un dels seus inqui­lins més des­ta­cats va ser Pere el Gran, que va morir al Palau el 1285. El museu va adqui­rir l'edi­fici el 1936 i ara ha recu­pe­rat tota l'esplen­dor. «Durant aquests anys s'ha reco­pi­lat un fons viti­vinícola únic i no tenim res a enve­jar a la majo­ria de museus del vi de la geo­gra­fia euro­pea», sen­ten­cia For­nos. L'objec­tiu ara és que Vin­seum sigui un refe­rent naci­o­nal de les cul­tu­res del vi, a banda d'un ins­tru­ment de dina­mit­zació econòmica del Penedès i de Cata­lu­nya. L'alcalde de Vila­franca, Pere Regull, no dubta sobre la vocació del museu: «Ha de ser el punt d'arren­cada de tot aquest nou eno­tu­risme, sense el qual difícil­ment podríem sobre­viure amb la per­so­na­li­tat que hem man­tin­gut fins ara.» La intenció és que Vin­seum sigui també un espai dinàmic amb una pro­gra­mació cul­tu­ral potent i diversa, de la qual ja ha començat a fer gala amb la cele­bració d'esde­ve­ni­ments com la recent segona edició del Most, Penedès Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Cinema del Vi i el Cava.

Una inversió de 3,7 milions

La inversió per posar a punt el Palau Reial i la museografia suma 3,7 milions. Aquesta primera gran fase del projecte de Vinseum ha tingut el suport de l'Ajuntament de Vilafranca i de Caixa Penedès, però els ministeris de Foment i Cultura han fet també aportacions importants. El museu té a punt el projecte executiu i els recursos per començar la segona i definitiva fase, que implica la construcció d'un edifici de nova planta, però ha de buscar finançament per poder acabar l'obra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.