Urbanisme

El lloguer dels pisos creix un 23% a Catalunya en 5 anys

A Lleida l’augment arriba quasi al 40%; a Barcelona baixa un 0,4%

Els preus s’han contingut l’últim any

Tot i que existeix una llei de contenció de les rendes del lloguer, els preus continuen pujant. Si l’any 2016 els catalans pagaven 915 euros de mitjana per un habitatge de 80 m², l’any 2021 la quota va arribar a 1.125 euros, cosa que representa un increment del 23%. El preu mitjà del metre quadrat ha passat d’11,44 euros el desembre del 2016 a 14,06 euros el desembre del 2021. Així es desprèn de l’estudi Variació acumulativa de l’habitatge, elaborat pel portal immobiliari Fotocasa, segons el qual si es comparen les quotes actuals amb les de fa deu anys l’augment és molt més elevat i arriba al 47%.

Tot i així, l’increment a Catalunya no ha estat dels més elevats de l’Estat, on l’increment que hi ha hagut aquests cinc últims anys ha estat del 37% i està lluny de comunitats com València, La Rioja, les Canàries o Navarra, on la pujada del preu ha superat el 40%.

Per ciutats, el major increment s’ha produït a Lleida capital, amb un 39%, seguida de Sabadell (32%), Girona capital (32%) o Terrassa (27%). Per contra, la ciutat de Barcelona representa una excepció en aquesta tendència, segons l’estudi esmentat, ja que els preus del lloguer no només no han crescut en els últims cinc anys sinó que han experimentat una lleugera davallada del 0,4%.

L’efecte de l’aplicació de la llei de lloguer sí que es comença a veure en algunes ciutats l’últim any, ja que en algunes, com ara Sabadell i Tarragona, els preus han baixat un 1% i un 2,2%, respectivament. A Barcelona, en canvi, l’increment de preus registrat l’any 2021 respecte a l’any 2020 ha estat del 8,2%.

LA XIFRA

39
per cent
han crescut els preus del lloguer a la ciutat de Lleida. A Barcelona, en canvi, han baixat un 0,4%.

El Síndic insta a cedir els pisos de la Sareb

El Síndic de Greuges ha instat el govern de l’Estat, després que hagi anunciat l’oferta del FROB per adquirir la totalitat de les accions de la Sareb, que cedeixi els immobles que l’anomenat banc dolent té a Catalunya –uns 10.000, segons els càlculs– perquè es puguin dedicar al lloguer social. De moment ja ha instat la Sareb a paralitzar tots els procediments judicials de desnonament dels pisos de la seva propietat que afectin persones vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.